Kalın Yüzlü İsimler Los Angeles’a Yeni Bir Kültür Merkezi Veriyor

Bakec

Member
LOS ANGELES — Açık bir Aralık sabahı, Los Angeles’ın en büyük hitleri Audrey Irmas Köşkü’nün çatısından parlıyor: Hollywood tabelasını, Griffith Park Gözlemevi’ni, hatta karlı bir Baldy Dağı’nı bile gözünüz kırpmadan görebilirsiniz.

Şehrin merkezinde ahşap panelli etkinlik merkezi, batık bahçe ve çatı terası ile fütüristik, üç katlı yamuk bir yapı olan pavyon, şehrin en yoğun ve en çeşitli mahallelerinden olan Koreatown’a hizmet edecek.

İlk olarak, tapınağın uzun genişleme planının son parçası olan, pavyonun yanındaki Bizans-Romanesk kubbeli sinagog olan Wilshire Bulvarı Tapınağı için bir topluluk alanıdır.

Los Angeles’ta yaşlı yetişkinler için bir merkez olan GenSpace’deki sanat odası. Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

Tapınağın kubbesi Roma’nın Pantheon’undan sonra modellenmiştir. 1929’daki inşaatı Warner kardeşler, Universal Pictures’ın kurucusu Carl Laemmle ve MGM’nin kurucu ortağı Louis B. Mayer gibi ağır toplar tarafından desteklenen, sanatçı Hugo Ballin tarafından saran duvar resimleri, kesonlu tavanlar, bir cennet gibi bağışlanan kutsal alanı taçlandırıyor. oculus ve vitray pencereler.

Ancak 2000’lerde cemaat küçülürken ve araziler bozulurken, bazı tapınak liderleri ve üyeleri binayı satmanın mantıklı olabileceğini düşündüler.

Tapınağın kıdemli hahamı Steven Leder, altı yılını 120 milyon dolar toplamak için harcadı. 2011 yılına gelindiğinde, mimar Brenda Levin’den tapınak için yenileme planları vardı ve iki yıl sonra, Los Angeles’taki en eski cam stüdyosu Judson, tapınağın neo-Gotik pencerelerini restore etti, heykeltıraş Lita Albuquerque bir anıt duvar tasarladı ve sanatçı Jenny Holzer bir dizi bank yapmıştı.

Daha sonra pavyon, tapınağa ait olan bitişik bir otoparktaydı, ancak Haham Leder’in doğru mimara ihtiyacı vardı: geleneğe saygı duyan bir modernist.

Bu şehrin kültürel ayak izini yeniden şekillendiren ve geçen yılki ölümünden sonra geleceğini söz konusu bırakan hayırsever Eli Broad’a girin.

OMA tarafından tasarlanan Audrey Irmas Pavyonu. Hayırsever Eli Broad, bir mimar bulmak için yarışmanın düzenlenmesine yardım etti ve Broad ile geçmişte sahip oldukları farklılıklara rağmen Rem Koolhaas’ın firması seçildi. Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

Broad, karısı Edythe ile birlikte şehrin profilini yükseltmek için onlarca yıl harcayan milyarder geliştirici, emekli olmadan birkaç yıl önce 2015 yılında Haham Leder ile bir araya geldi. Haham Leder şöyle dedi: “Eli’ye sordum: ‘Dünyanın en büyük mimarlarından biri bir sinagog için bir bina mı tasarlayacak?’ Bana baktı ve şöyle dedi: ‘Los Angeles’taki Wilshire Bulvarı’ndaki bu kutsal alan için mi? Hepsi yapmak isteyecektir. ‘”

Böylece pavyon doğdu. Office for Metropolitan Art (Pritzker Ödüllü Rem Koolhaas tarafından kurulan firma) tarafından tasarlanan proje, aynı zamanda başka bir bağışçı olan Wallis Annenberg’in de şehir için sahip olduğu uzun süredir devam eden vizyonunu gerçekleştirmesinin yolunu açtı: yaşlılara yardım edecek bir merkez için. insanlar topluluk bulur.

Geçmiş yıllarda Broad ile yaşanan çatışmalar, Koolhaas’a hayırseverle çalışmak için iki şansa mal olmuştu: şehir merkezindeki müze olan Broad’ı (sonunda Diller Scofidio + Renfro’ya gitti) tasarlamak ve Los Angeles County Sanat Müzesi’ni yeniden modellemek ve genişletmek. LACMA’da bir mütevelli olan Broad, başlangıçta Koolhaas’ın önerdiği bir yapıyı destekledi, ancak daha sonra fikrini değiştirdi. Bunun yerine, LACMA’daki Geniş Çağdaş Sanat Müzesi haline gelecek olan Renzo Piano ile gitti.

Koolhaas’ın uzun süredir OMA ortağı olan Shohei Shigematsu bir röportajda, “LACMA teklifini kazandık ama Eli Rem’i kovdu ve Renzo’yu işe aldı” dedi.

77 yaşındaki Koolhaas, kentsel kaosu kutlayan teorileriyle tanınıyor ve bazılarının Çin propaganda makinesini yücelttiğini düşündüğü ancak bir New York Times eleştirmeninin “en aldatıcı ve güçlü eserlerden biri” dediği Pekin’deki Çin Merkez Televizyonu genel merkezi gibi çalışmalarıyla tanınıyor. Bir ömür boyu mimariye baktığımı gördüm. Sanatçı ve mimar Hiroshi Sugimoto geçtiğimiz günlerde Koolhaas’ın yaklaşımını “kötü niyetle dolu” olarak nitelendirdi. ”

Ancak, Koolhaas bir röportajda, artık amacının provokasyon olmadığını söyledi. “Belki 20 yıl önce” dedi.

Dikkate alınması gereken çok fazla acil konu olduğu düşünüldüğünde, “şimdi biraz yersiz geliyor” diye ekledi.

“Garip bir olaydı,” dedi Shohei Shigematsu: “Eli tarafından tapınak yarışmasına davet edilmek ve seçilmek. Şaşırdık. ” Kredi. . . Julian Cassady

Koolhaas, Los Angeles’ı favori bir şehir olarak adlandırıyor – 1974’te senaryo yazarken burada yaşıyordu. Reddedilen tasarımıyla ilgili olarak, “LACMA belki de gerçekten takdir edilmeyen bir şeydir. ”

Los Angeles’ta bir tasarımcı ve mimari teorisyen olan Joe Day, “Koolhaas sık sık zorlayıcı bir fikre sahip olmanın avına düştü ve dünya ya da patronları yetişmek için mücadele ediyor. ”

Broad’ın evinin tadilatını bitirmeyi reddeden mimar Frank Gehry de dahil olmak üzere başka anlaşmazlıkları vardı. (Yıllar sonra Broad, Gehry’nin Disney Hall tasarımını destekledi.)

Pavyon için Broad, 2015 yılında, faturayı kendisinin ödediği uluslararası bir yarışma düzenlenmesini tavsiye etti.

Bu yarışma için 15 kişilik bir panel toplandı ve 25 firmayı dörde indirdi ve Broad’ın her birine 100.000 dolar ödedi.

Sonra OMA seçildi. Tapınak, 70 doların ardından hayırsever Audrey Irmas’tan 30 milyon dolarlık bir taahhüt aldı. Cy Twombly “karatahta” tablosunun 5 milyon satışı ve Haham Leder bağış toplamaya devam etti.

Şimdi 48 yaşında olan Shigematsu, “Garip bir olaydı. ”

Yarışmayı başlatan başarısızlıkları hatırlatarak, “Eli tarafından tapınak yarışmasına davet edilmek ve seçilmek. Şaşırdık. ”

Koolhaas, şakak için Broad ile olan etkileşimlerini samimi ve desteğini “son derece önemli” olarak nitelendirdi. ” Ancak firmanın projesi açıklandığında, tapınağın cemaati, Koolhaas’ın tarzının geleneksel kubbeli binayı azaltacağından endişelendi.

Altı yıl sonra, toplam maliyeti 95 milyon dolara mal olan pavyon, kaleydoskop etkisi veren 1.230 altıgen cam elyaf takviyeli beton panellerle sıcak ve canlıdır. Ancak bazıları için belki de en ilginç olanı, Broad-Koolhaas işbirliğinin bir Koolhaas binasını içermemesidir.

GenSpace, pavyondaki üçüncü kattaki kültür mekanı. Merkezi destekleyen Wallis Annenberg, “Yaşlı Amerikalılar geçmişte değil” dedi. “Onlar gelecek. ” Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

“Birçok insanın kafası karıştı,” dedi Shigematsu. “OMA bir geçiş anında. Eskiden lider olarak Rem’di ama şimdi bir ortaklık. Ben burada tasarım lideriyim. Ne yazık ki, çoğu insan Rem’in binası olduğunu yazıyor. ”

Shigematsu, “Bu durumda, gerçekten dahil değildi,” diye ekledi. Pavyonun kapı çerçevelerinde “mezuzaları tasarladı” ve “ortaklık içinde işbirliği yapabileceğimizi göstermenin bir yoluydu – ve tapınak oldukça mutluydu. ”

Covid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle uzun süredir Avrupa’dan çıkamayan Koolhaas, “Uzaktan olaya karıştım. ”

“Tek bir dehaya sahip bir eser olarak mimariye olan saplantı – bence tamamen yersiz” diye ekledi.

“Los Angeles Bulvarı”nın yazarı olan bir mimar olan Doug Suisman, işbirliğinin sonucunu “OMA içinde Rem Koolhaas’ın neşeli saldırganlığından Shohei Shigematsu’nun neredeyse düşünceli sakinliğine doğru bir nesil değişimi” olarak nitelendirdi. ”

Koolhaas şunları söyledi: “Ortaklarımın büyük bir bağımsızlığı var ve şimdi bir bakıma benim de büyük bağımsızlığım var. Vizyonunuzu her projeye enjekte etmek oldukça yoğun bir çabadır. ”

2018’de OMA’nın pavyon tasarımı sızdırıldı ve hayırsever Wallis Annenberg makalesini karıştırırken tapınak projesi ve mimarları, konumu ve liderliği hakkında okudu. “Boğa bakışı,” dedi.

Yıllarca, “Ya destek sistemi olmadan yalnız olsaydım?” diye merak ettiğini söyledi.

Annenberg, Annenberg Vakfı’nın GenSpace’deki başkanı. “Bence pandemi hepimize bağlantının ne kadar kritik olduğunu öğretti” dedi. Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

Psikolog Erik Erikson’un yaşlılığa uzanan gelişim kavramına atıfta bulunarak, “Genç yaşta bile restoranlarda, tiyatrolarda, parklarda yaşlıları kendi başlarına fark ettim ve bu benim kalbimi kırdı” dedi. “Neden bu insanları bir topluluğun parçası yapmıyoruz?”

Annenberg, pavyonu tamamlamak için 15 milyon dolar ve GenSpace adlı üçüncü kattaki 7.000 metrekarelik yaratıcı merkeze 3 milyon dolar daha katkıda bulundu. Yaşlı yetişkinler için kültürel bir alandır.

Tapınak tarafından GenSpace ile ortak olan ve her yaştan yetersiz hizmet alan insanlar için kurulan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Karsh Center’ın yönetici direktörü Lila Guirguis, “Dersler, filmler, deneyimler – onu farklı kılan ve yaşlıların istediği şey bu” dedi.

Üyelik, kayan bir ölçekte aylık 10 ABD dolarıdır ve sınıflar zaten çevrimiçi olarak sunulmaktadır. (Omicron varyantının yayılması, GenSpace’in sert açılışını geciktirdi. ) Stadler & firmasının iç tasarımı, Japon kolektif teamLab’ın interaktif sanatı ve Maira Kalman duvar kağıdının yanı sıra merkez, bir start-up hissi veriyor. bir egzersiz stüdyosu ve bir çatı terası.

82 yaşındaki Annenberg, 2009 yılında liderliği devraldığından bu yana yaklaşık 3.800 kâr amacı gütmeyen kuruluşa 1 milyar doların üzerinde bağışta bulunan ailesinin vakfının başkanı ve başkanıdır. çağlar” dedi.

“Ama,” diye ekledi, “çok yavaşladım; Muazzam hareket sorunları yaşıyorum. Bence pandemi hepimize bağlantının ne kadar kritik olduğunu öğretti. ”

GenSpace’de, üyeliğin kayan ölçekte ayda 10$ olduğu bir spor salonu. Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

Annenberg’in büyükbabası Moses, 1885’te Amerika’ya geldi ve bir yayıncılık imparatorluğu kurdu. Babası Walter, sayısız eğitim, sanat, tıp ve çevre projesine yardımcı olan vakfı kurdu.

Bir Vanity Fair röportajında, adının Cüzdan olmadığını, bir mirasçı olduğunu, ancak hayatının kaygısız olmadığını insanlara şaka yollu hatırlatan Wallis: Kardeşi Roger intihar etti; evliliği çöktü ve bir süre çocuklarının velayetini kaybetti.

Bugün, Los Angeles bölgesindeki 27 kurum onun adını taşıyor (hatta daha fazlası aile adını taşıyor). GenSpace’i “insanların takip etmesi gereken bir rol modeli” olarak görüyor. ”

Uzun ömür ve yaşlı bakımı büyüyen sorunlardır. Eyaletin yaşlanma konusundaki son ana planına göre, 7.000’den fazla Kaliforniyalı her hafta 65 yaşına giriyor ve eyalet, ülkenin ikinci en yüksek yaşam beklentisine sahip. Master planın ortak yazarlarından biri olan GenSpace’in direktörü Jennifer Wong, merkezde etnik ve kuşaksal çizgileri kesen konuşmalar beklediğini söyledi. Merkez ayrıca, yaşlıların karşı karşıya kalabileceği önyargı ve izolasyonla mücadele etmeyi misyon edinmiştir.

Köşkün çatı katı. Kredi. . . The New York Times için Rozette Rago

Annenberg’e gelince, bunu mirasının bir parçası olarak görüyor – o gittikten sonra da devam edecek işi. “Sonsuza kadar burada olmayacağım,” dedi.

“Yaşlı Amerikalılar geçmişte değil” diye ekledi. “Onlar gelecek. Gözlerimizi açmalıyız. ”