Hepimiz Günahkarız ve Bunu Kabul Etmek Aslında İyi Bir Şey

Bakec

Member
Bu, Hristiyanların genellikle günah ve tövbeye odaklandığı Paskalya için hazırlık mevsimi olan Lent’in ilk Pazar günüdür. Hıristiyanlık hakkında yutması en zor olan şeylerden biri, normal, iyi insanların günahkar olduğu, bizim günahkar olarak doğduğumuz ve yeterince ahlaklı veya dindar olmakla günahkar olmaktan kurtulamayacağımız fikridir.

İnsanları temelde iyi, sezgilerimiz temelde doğru ve güdülerimizi temelde saf olarak düşünmek daha nazik ve kibar görünebilir. Ama sonra açgözlülük, soykırım, taciz, baskı, yalan, tiranlık, nefret, kıskançlık, şiddet, cinayet, kölelik ve hatta dünyevi bencillik, sabırsızlık, kibir veya kırgınlık gibi acı gerçeklerle kendi kalbimizde karşılaşırız.

Hıristiyanlığın günah doktrinini gerçekten üniversiteye kadar düşünmedim. Bir Baptist kilisesinde, İsa’nın nasıl “günahlarımız için öldüğünü” duyarak büyümüştüm, ama görünüşe göre günah, belirli kuralların çiğnenmesiydi – çok fazla içmek, etrafta uyumak, yalan söylemek, öldürmek ve çalmak. Çoğunlukla öğrenci tiyatrosuna ve kiliseye giden uysal bir çocuktum. Pek isyankar değil. Bu yüzden benim için günahkar olmak, hissedilen herhangi bir gerçeklikten çok, soyut bir dini fikirdi.

Üniversitedeyken, bir dizi başarısız ilişki ve teolojik sorgulama yoluyla, günahı kuralları çiğnemekten daha temel, daha incelikli ve bilincimin “başlığı altında” bir şey olarak anladım. Kendi yolumu elde etmek için insanları gelişigüzel manipüle etme yöntemlerimdi. Gizli ama iğrenç bir onaylanma ihtiyacıydı. Bir arkadaşımın büyük ödülüne ya da başarısına sevinemeyen o yanımdı, diğer bir yanım ona “Tebrikler!” demesine rağmen.

En sevdiğim günah tanımı İngiliz yazar Francis Spufford’dan geliyor. Batı’da çoğumuzun günahı “temelde ‘hoşgörü’ veya ‘keyifli yaramazlık’ anlamına gelen” bir kelime olarak düşündüğünü söylüyor. “karışıklık” kelimesi ve onun sözü muhtemelen şeylerin gerçeğine daha yakındır.

Bu eğilim yalnızca bir kaza gibi pasif değil, aynı zamanda “bir şeyleri kırmaya yönelik aktif eğilimimiz”dir,” diyor Spufford, “ruh hali, vaatler, önemsediğimiz ilişkiler ve kendi refahımız ve diğer insanların ”

Bu, üniversitede kendimle ilgili yaşadığım yavaş şafaktı ve onunla birlikte kurtuluş geldi. Kendinden nefret etmenin ezici bir darbesi olmaktan çok uzak, gerçek, teorik olmayan günahlılığımın gerçekleşmesi, lütfun tanınması gibi bir şeyle geldi. Düşündüğümden daha kötü olduğumu gördüm ve bu gerçek beni daha iyi olmaya, daha iyisini yapmaya ve her şeyi yoluna koymaya çalışmanın sonsuz koşu bandından attı. Sevgiyi, kefareti, bağışlamayı ve merhameti almayı yavaş yavaş (ve sürekli olarak) öğrenmeme izin verdi.

Şimdi her hafta kilisede, cemaatimle birlikte diz çöküyorum ve Anglikan ayininin sözleriyle, yaptığım ve yaptığım şeylerle “düşünce, söz ve eylemle” Tanrı’ya karşı günah işlediğimi itiraf ediyorum. Tanrı’yı tüm kalbimle sevmediğimi ve komşumu kendim gibi sevmediğimi yarım bıraktım. Çevremde, haftalarca ve haftalarca tüm topluluğumla, Spufford’un dediği gibi, diğer insanlar ve kendim de dahil olmak üzere, her şeyi alt üst etmeye olan insani eğilimimle bazı şeyleri bozduğumu itiraf ediyorum.

Doğu Ortodokslarının İsa Namazını kılma pratiği son birkaç yılda benim için önemli hale geldi. Bu dua basitçe, “Tanrı’nın Oğlu Rab İsa Mesih, günahkâr bana merhamet et” der. Genellikle tekrar tekrar ve meditatif olarak tekrar tekrar dua edilir.

Tekrar tekrar dua ederken, kendimi tekrar tekrar günahkar olarak tanımlamanın ne kadar garip ve dönüştürücü olduğunu fark ettim. Ben öncelikle bir anne, yazar, kadın veya rahip olarak tanımlanmıyorum. Ben öncelikle bir Demokrat, Cumhuriyetçi veya Hristiyan değilim. Ayrıca öncelikle dürüst bir vatandaş, haklı, makul veya yetenekli ya da “tarihin doğru tarafında” değilim. Bunun yerine, tekrar tekrar, bu alınan sözlerle kendime günahkar diyorum.

Bu, çok yanlış yapacağımı kabul ediyor. Bir yazar olarak, istemeden de olsa doğru olmayan ve faydasız şeyler söyleyeceğim. Bir anne olarak çocuklarıma zarar vereceğim – dünyada en çok sevdiğim ve doğru yapmak istediğim insanlara. Ve bana onlara gerçek yollardan zarar vereceğimi söylüyor, sadece görmezden gelinebilecek “peki, siktir, hepimiz hata yaparız” tarzında değil. Bir rahip olarak insanları yoldan çıkaracağım. Söylediklerime göre yaşamayacağım. Başarısız olacağım. İnsanları inciteceğim, sadece teoride veya soyutlamada değil. Gerçek zarara neden olacağım.

Bu beni küçük düşürüyor.

Bu alçakgönüllülüğe ihtiyacım var. Daha geniş kültürümüz de öyle. Lutheran ilahiyatçı Martin Marty, “her şeye izin verildiği ve hiçbir şeyin bağışlanmadığı” bir kültürde yaşadığımızı yazdı. “Sen yaparsın” ahlaki bireycilik lehine günah ve yargı fikrini reddetme eğiliminde olduğumuz anlamına geliyordu. Kendimizi yalnızca kişisel istekler ve tercihler olduğuna ikna etmeye çalışırız, ancak çoğumuz adalet duygusunu, yaptığımız şeyin önemli olduğu duygusunu koruduğumuz için iyi ve kötü duygusunu tamamen sarsamayız. Ancak birisi, genellikle dile getirilmeyen adalet veya doğruluk duygumuzu ihlal ettiğinde, kefaretin hiçbir yolu yoktur. Herhangi bir affı veya restorasyonu yoktur.

Buna karşın, evrensel günahkârlık anlayışı, lütfun fışkırabileceği yemyeşil topraktır. İngiliz yazar Tom Holland, Hıristiyanlığın günah doktrinini “çok demokratik bir doktrin” olarak adlandırdı, çünkü o bir seviyelendirme niteliği taşıyor. Aleksandr Solzhenitsyn’den alıntı yapmak gerekirse, siyasi partiler, klikler, sınıflar, dini gruplar veya ideolojik kabileler arasında değil, bunun yerine her insanın kalbinden iyiyi ve kötüyü ayıran çizgiyi çiziyor.

Ama suçluluk veya utanç içinde yanmak zorunda değiliz. Biz sadece günahkar değiliz; bizler merhamet isteyebilen ve onu alabileceğimize inanan günahkarlarız. Bu duruşta yaşamak, kalıcı barışı mümkün kılan tek şey olan affetmeyi mümkün kılan şeydir.

Açık bir doğru ve yanlış duygusu olmadan, sonunda adaletsizliği, zulmü ve kötülüğü onaylayacağız. Ancak eşit derecede derin bir lütuf vizyonu olmadan, yalnızca kınama ve “biz onlara karşı” sonsuz bir kendini beğenmiş savaş ile sonuçlanacağız.

Her hafta kilisemle birlikte diz çöküp onu mahvettiğimi itiraf ettikten sonra, ayağa kalkıp bağışlanma ve bağışlanma almaya davet ediliyorum. Daha sonra çevremdekilere “barışı iletmeye” ve aldığım aynı merhameti ve bağışlamayı onlara iletmeye davet ediliyorum.

Teolog Miroslav Volf, “Affetme bocalıyor,” diye yazmıştı, “çünkü kendimi günahkarlar topluluğundan dışladığım gibi düşmanı da insan topluluğundan dışlıyorum. ” Ama eğer ben bir günahkarsam, o zaman düşmanım ve benim ortak bir noktamız var: İkimiz de inatçıyız ve lütfa derinden ihtiyacımız var.

Birçoğunuz gibi ben de Ukrayna ve Ukrayna halkı için barış için dua ediyorum. Savaşın dehşetine karşı bireyler olarak kendimizi çaresiz ve çoğu zaman güçsüz hissettiğimiz için, nasıl dua edileceğini bilmek zor olabilir. Lütfen dualarınızı bizimle [email protected] ya da aşağıdaki form aracılığıyla bizimle paylaşın. Gelecek haftanın bülteninde bazı düşüncelerinizden bahsedebiliriz.

Tish Harrison Warren (@Tish_H_Warren) Kuzey Amerika’daki Anglikan Kilisesi’nde bir rahip ve “Namazda Gece: Kimler İçin Dua” kitabının yazarıdır. Çalışın ya da İzleyin ya da Ağlayın.”