Düğünde hangi dua okunur ?

Yaren

New member
Düğünde Hangi Dua Okunur? Bir Hikâye ve İçinde Gizlenen Anlamlar

Arkadaşlar, geçtiğimiz hafta bir düğüne katıldım ve yaşadığım bir anı sizlerle paylaşmadan edemedim. Çünkü o düğünde okunan dua, sadece sözlerden ibaret değildi; herkesin bakış açısını, duygusunu ve yaklaşımını yansıtan bir tabloya dönüştü. Şimdi gelin, bu hikâyeyi birlikte yaşayalım.

Hikâyenin Başlangıcı: Köyde Bir Düğün

Bir Anadolu köyünde, yaz sıcağının tam ortasında düğün vardı. Çınar ağaçlarının gölgesine oturmuş kadınlar bir yandan gelin bohçasını konuşuyor, bir yandan çocuklarıyla ilgileniyordu. Erkekler ise daha çok düğünün düzeniyle uğraşıyordu: kim davulcuya bahşiş verecek, kim misafirleri karşılayacak, yemekler nasıl dağıtılacak…

İşte tam bu sırada köyün imamı mikrofonu eline aldı. Düğün duasını okumadan önce kısa bir konuşma yaptı. Ama dikkatimi çeken şey, orada bulunan herkesin duaya yüklediği anlamın farklı olmasıydı.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Bakışı

Örneğin damadın amcası Hasan Ağa, duayı dinlerken şöyle mırıldandı:

— “İmamın duası bereketli olsun, aileye huzur ve istikrar getirsin. Ama asıl mesele damadın iyi bir iş bulup bu evi geçindirmesi.”

Hasan Ağa’nın kafasındaki dua, aslında bir planın ilk adımıydı. Stratejik düşündü: önce dua, sonra düzenli iş, ardından sağlam bir evlilik. Ona göre dua bir başlangıçtı, ama asıl işi akıl ve çözüm üretebilme yeteneği yapacaktı.

Damadın çocukluk arkadaşı Murat ise daha hesapçıydı:

— “Dua tamam da, en önemlisi bu evliliğin ekonomik yükünü hafifletmek. Ortak birikim yaparlarsa, gelecekte sıkıntı yaşamazlar.”

Görüyorsunuz ya, erkekler için dua, işin manevi kısmından ziyade planın stratejik ayağına bağlanıyordu.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı

Kadınlara gelince… Onların bakışı daha çok kalpten, empatiyle doluydu. Gelinin teyzesi Emine Hanım, dua okunurken gözyaşlarını tutamadı. Yanındakine şöyle fısıldadı:

— “Allah mutlu etsin, birbirlerinin kalplerini hiç kırmasınlar. Ev, sıcak bir yuva olsun, bereket hiç eksilmesin.”

Bir başka kadın, komşu Ayşe teyze, duanın sözlerine odaklanmaktan çok gelin ile damadın el ele tutuşmasına bakıyordu:

— “Ne kadar da yakışıyorlar birbirlerine… İnşallah bu birliktelik hep böyle sevgiyle sürer.”

Onlar için dua, hayatın içindeki sevgi bağlarını güçlendiren manevi bir tutkal gibiydi. Strateji ya da plan ikinci plandaydı; önemli olan gönüllerin birleşmesi, kalplerin aynı ritimde atmasıydı.

Dua Anının Kendisi

İmam ellerini kaldırdı, herkes sustu.

“Allah’ım, bu gençleri hayırla bir araya getirdin. Onların yuvasını saadetle, sevgileri daim eyle. Aralarına fitne sokma, rızıklarını genişlet, ömürlerini huzurlu kıl…”

O an dikkat ettim: erkekler duanın “rızık ve huzur” kısmına başlarını salladı, çünkü onların önceliği ekonomik istikrar ve düzenli hayat. Kadınlar ise “sevgi ve muhabbet” kısmında iç çekti, çünkü kalplerinde aile içi uyum ve sıcaklık vardı.

Yani aynı dua, farklı gözlerde farklı yankılar buldu.

Farklı Kültürlerde Düğün Duası

Bir de işin kültürel boyutu var. Mesela Orta Doğu’da düğün duası genellikle bereket ve evlat üzerine yoğunlaşır. Avrupa’da ise dua yerine iyi dilek konuşmaları yapılır; aşk ve sadakat vurgusu öne çıkar. Asya kültürlerinde dua, ataların ruhlarına yöneliktir ve aile bağlarını kutsar.

Demek ki dua, sadece söz değil, kültürün aynasıdır. Sizce bizim toplumdaki düğün duaları, aileye yüklediğimiz anlamı mı yansıtıyor?

Erkek ve Kadın Yaklaşımlarının Dengesi

Dikkat ettim, erkeklerin bakışında çözüm ve strateji ağır basarken, kadınların bakışında empati ve ilişkisel boyut ön plandaydı. Ama aslında ikisi birleşince gerçek anlam ortaya çıkıyor: hem sağlam bir temel hem de sıcak bir yuva.

Belki de duanın gücü tam burada gizli: kimisi için hayatın planlarını başlatan bir işaret, kimisi için gönülleri bağlayan manevi bir söz. İkisi bir araya geldiğinde ise evlilik dediğimiz şey anlam kazanıyor.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Benim gözlemim bu şekildeydi dostlar. Şimdi size birkaç soru bırakıyorum ki sohbet uzasın:

- Sizce düğünde okunan dua, evlilikte gerçekten belirleyici midir, yoksa sadece bir sembol müdür?

- Erkeklerin stratejik, kadınların empatik yaklaşımı sizce zamanla birbirine yaklaşır mı?

- Farklı kültürlerdeki düğün dualarını karşılaştırdığımızda, bizim toplumumuzun en ayırt edici yönü nedir?

---

Benim yaşadığım o düğünde dua sadece bir ritüel değil, herkesin kendi bakışını içine yüklediği bir anlam deposuydu. Belki de bu yüzden sorunun cevabı tek değil: “Düğünde hangi dua okunur?” sorusu, aslında “İnsanlar o duaya hangi anlamı yükler?” sorusuyla birleşiyor.

---

Kelime sayısı: 857