Ayak 6 parmak nasıl olur ?

Erdemitlee

Global Mod
Mod
“Altı Parmaklı Bir Ayak Hikâyesi: Bir Ailenin Sessiz Gerçeği”

Selam forum,

Bunu ilk kez paylaşırken içimde tuhaf bir heyecan var. Çünkü anlatacağım şey sadece “farklı bir anatomi” değil; aynı zamanda bir ailenin yıllarca sakladığı, sonra anlamaya çalıştığı ve en sonunda kabullenmeye doğru evrilen bir hikâye. Ben bu olayı bir saha araştırması sırasında duydum, ama etkisi araştırma notlarından çok daha derin oldu.

Bir Çocuğun Doğduğu Gün

Hikâye, Bursa’nın eski mahallelerinden birinde başlıyor. 1990’ların sonları… Soğuk bir kış gecesi. Elif ve Murat’ın ilk çocukları doğuyor. Her şey normal ilerlerken, ebe hemşiresinin yüzünde kısa bir duraksama oluyor.

Bebek sağlıklı. Ama bir farklılık var: sol ayağında altı parmak.

O an odada bir sessizlik oluşuyor. Murat ilk anda çözüm odaklı bir refleksle soruyor:

“Bu tıbben ne anlama geliyor? Operasyon gerekir mi? Yürümesini etkiler mi?”

Elif ise bebeğin ayağını avucuna alıp daha farklı bir yerden bakıyor. Endişeden çok merak var bakışında:

“Bu onu nasıl bir insan yapacak? Onun hayatı nasıl olacak?”

Aynı olay, iki farklı zihinde iki farklı yol açıyor.

Tıp, Tarih ve “Altı Parmak”ın Gölgesi

Araştırmanın bu kısmında devreye ben de girdim. Çünkü “altı parmaklı ayak” (polidaktili) tarih boyunca farklı kültürlerde çok değişik anlamlar yüklenmiş bir durum.

Bazı eski Anadolu anlatılarında bu durum “seçilmişlik” ya da “özel güç” gibi mistik yorumlara bağlanmış. Orta Çağ Avrupa’sında ise tam tersi; “uğursuzluk” gibi yanlış inançlarla bastırılmaya çalışılmış.

Modern tıp ise oldukça net: Genetik bir varyasyon. Çoğu zaman işlevsel bir problem yaratmıyor, bazı durumlarda küçük cerrahi müdahalelerle düzenlenebiliyor.

Ama asıl mesele tıp değil. Asıl mesele toplumun bakışı.

Murat bu bilgileri okudukça stratejik bir plan kuruyor: en iyi ortopedi uzmanı, olası operasyon takvimi, çocuğun spor yapma ihtimalleri… Her şeyi bir sistem içinde ele alıyor.

Elif ise aynı bilgileri okurken farklı bir yere takılıyor:

“Bu çocuk büyüdüğünde kendini eksik hisseder mi? İnsanlar ona nasıl bakar?”

İki yaklaşım birbirine karşı değil aslında; aynı gerçeğin iki farklı tamamlayıcısı gibi.

Mahalle, Dedikodu ve Görünmeyen Baskı

Zaman geçtikçe mahallede durum öğreniliyor. Çünkü küçük yerlerde hiçbir şey uzun süre gizli kalmaz.

Bazı komşular bunu “Allah vergisi farklılık” diye yorumluyor, bazıları ise açıkça anlam veremiyor. İşte burada toplumun sessiz baskısı devreye giriyor.

Elif, bebeğini dışarı çıkarırken insanların bakışlarını hissediyor. Ama bu bakışları büyütmek yerine, bebeğin normalleşmesi için sosyal alanlar yaratmaya çalışıyor. Diğer annelerle konuşuyor, çocuğunu saklamıyor.

Murat ise farklı bir strateji geliştiriyor: doktorlarla görüşüyor, akademik makaleler okuyor, hatta konuyu yerel sağlık merkezinde eğitim seminerine dönüştürmeyi öneriyor. “Bilgi arttıkça korku azalır” diyor.

İki farklı yol, aynı hedefe çıkıyor: çocuğun sağlıklı ve özgüvenli büyümesi.

Bir Karşılaşma: Doktor ve Sosyologun Yorumu

Bu noktada hikâyeye iki yeni karakter dahil oluyor. Biri çocuk cerrahı olan bir doktor, diğeri ise toplumsal yapılar üzerine çalışan bir sosyolog.

Doktorun yaklaşımı net ve analitik:

“Eğer fonksiyonel bir sorun yoksa müdahale şart değil. Estetik operasyon ancak psikolojik baskı oluşursa değerlendirilmeli.”

Sosyolog ise farklı bir açıdan bakıyor:

“Beden farklılığı dediğimiz şey aslında toplumun normlarıyla şekilleniyor. Çocuk daha sorun yaşamadan önce toplum onu ‘farklı’ ilan ederse, asıl travma orada başlar.”

Bu iki bakış açısı birleştiğinde çok önemli bir gerçek ortaya çıkıyor: Sorun çoğu zaman bedende değil, algıda.

Büyüme Süreci ve Kabullenme

Çocuk büyüdükçe altı parmak artık onun için bir “problem” değil, sadece bir özellik haline geliyor. Elif bu süreci duygusal olarak yönetiyor; çocuğun kendini ifade etmesine alan açıyor. Murat ise dış dünyaya karşı bariyerleri güçlendiriyor: okul seçimi, sosyal çevre, sağlık takibi…

Bir gün çocuk soruyor:

“Benim ayağım neden farklı?”

Bu soru, hikâyenin en kritik noktası oluyor.

Elif uzun bir sessizlikten sonra şöyle diyor:

“Çünkü insanlar aynı olmak zorunda değil. Sen sadece sen olduğun için değerlisin.”

Murat ise daha teknik ama dürüst bir cevap veriyor:

“Bedenler farklı şekillerde gelişebilir. Bu senin hayatını sınırlamaz, sadece seni sen yapar.”

İki cevap birleşince çocuğun zihninde yeni bir denge oluşuyor.

Sonuç Yerine: Farklılık mı, Çeşitlilik mi?

Bu hikâyeyi paylaşma sebebim aslında çok basit: “altı parmaklı ayak” gibi bir durum sadece tıbbi bir detay değil, aynı zamanda toplumun farklılığa nasıl baktığını gösteren bir ayna.

Eğer sadece çözüm odaklı yaklaşılırsa insan duygusal boyutu kaçırıyor. Eğer sadece empatiyle yaklaşılırsa gerçekler gözden kaçabiliyor. Ama ikisi birlikte olduğunda, hem birey hem toplum için daha sağlıklı bir zemin oluşuyor.

Şimdi soruyu size bırakıyorum:

Bir çocuğun farklılığıyla ilk karşılaştığınızda siz neyi önce görürdünüz: çözülmesi gereken bir durum mu, yoksa anlaşılması gereken bir hikâye mi?