Y kuşağının kadınları için ‘Yüzüklerin Efendisi’ Nasıl ‘Yıldız Savaşları’ Oldu?

Bakec

Member
“Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin son bölümünün yayınlanmasından kısa bir süre sonra, film eleştirmeni Caryn James, bu sayfalarda, Peter Jackson’ın gişe rekorları kıran filmlerine geldiğinde kadınların “sadece sıkılıp bırakılmadığını” düşündü.

James, “Bu kadar popüler olan herhangi bir film, her yaştan ve cinsiyetten bir izleyici kitlesini yakalamalı” diye yazdı. “Ancak hem demografik hem de ampirik kanıtlar, üçlemenin hâlâ öncelikle bir erkek oyuncağı olduğunu gösteriyor. ”

20 yıl önce bu ay “Yüzük Kardeşliği” ile başlayan bu filmlerin o dönemdeki kadınlara büyülenip sıkılmadığını söylemek bana düşmez. Ama biliyorum ki, o zamanlar 13 yaşında bir kız çocuğu olan ben ve 12 yaşındaki kız kardeşim, Sam ve Frodo’nun hikayesini ve Tek Yüzüğü yok etme arayışlarını sevdim. Ve yalnız değildik.

Los Angeles merkezli bir TV ve film yazarı olan 29 yaşındaki Karen Han, “DVD’lere takıntılıydım” dedi. “Bence hemen hemen her tatildi, günde üç filmi de izleyip bir maraton yapardım ve bunu hemen hemen her yıl yapardım. ”

Y kuşağı kadınlarının belirli bir alt kümesi için, “Yüzüklerin Efendisi” film üçlemesi, 70’lerin sonundan 80’lere kadar büyüyenler için “Yıldız Savaşları”nın sahip olduğu rolün aynısını üstleniyor: Değerli bir parça haline geldi 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınlar için konforlu saat türü.

Filmler çıktıktan sonraki yıllarda, onları yeniden izlemek sadece ablam ve ben gözlemlediğimiz bir ritüel gibi geldi. (Ailem onları sinemada bizimle birlikte gördü, sonra bir daha hiç izlemedi. ) Üniversite boyunca, ara sıra “Yüzüklerin Efendisi” kızıyla tanıştım – lisansüstü okulda birkaç arkadaş ve sarhoş gecelerde yabancılarla. Ve elbette memler ve beraberindeki mem hesapları vardı.

Sonra birkaç yıl önce The Cut ve başka yerlerdeki makaleleri fark etmeye başladım. “Boromir Kadını ne olacak?” “Sauron’a Daima Azgınım. “En Büyük Noel Filmi ‘Yüzüklerin Efendisi’dir. ‘”

GQ kültür yazarı ve The Cut’ta eski personel yazarı olan 32 yaşındaki Gabriella Paiella, “Hepimiz ‘Yüzüklerin Efendisi’ni sevdik” dedi. “Bu, kesinlikle daha önce düşünmediğim bu filmlerde özellikle kadınlara yönelik bir ilgi olduğu hissini güçlendirdi çünkü ‘Yüzüklerin Efendisi’ dünyasının bir tür inek erkek ilgisi olarak düşünüldüğünü düşünüyorum. ”

Bir hayran olan Chelsea McCurdy, “Eşcinsel hobbit erotik yazılarını okumaya kesinlikle kafayı takmıştım” dedi. Kredi. . . Chelsea McCurdy

Şakalar ve memler hayranların bağ kurabileceği harika bir yol olmaya devam etti, ancak Paiella ve “Yüzüklerin Efendisi” çağında reşit olan diğer kadınlar, filmlere olan tutkularının çok daha derin ve daha duygusal olduğunu söylüyor. Filmlerin en dokunaklı, Howard Shore puan destekli anlarıyla birlikte büyüyen bir takıntı: “Sam’inizi tanımıyor musunuz?” “Yüzünü tanıyorum” ve “Seni takip ederdim kardeşim, kaptanım, kralım. ”

“Bu hikayenin genel mesajı şu ki, birbiriniz içinde sevgi ve umut varsa, zafer ya da zafer hala mümkün,” diyen Han, “Teknik olarak destansı bir fantastik macera ama ben bilmiyorum” dedi. Bu hikayelerin çoğunun geleneksel olarak yaptığı aynı tür erkeklik ve güç fikirlerine yol açtığını düşünmüyorum. ”

“Yüzüklerin Efendisi” Dünyasını Keşfedin

J. R. R. Tolkien tarafından inşa edilen ve 2000’lerin başında popüler bir film dizisine uyarlanan edebi evren, nesiller boyu okuyuculara ve izleyicilere ilham verdi.

• Sanatçı ve Bilgin:Tolkien kitap yazmaktan fazlasını yaptı. Kendi coğrafyası, dilleri ve tarihiyle tamamlanmış alternatif bir gerçeklik icat etti.
  • Frodo Olmak:Oyuncu Elijah Wood, “Yüzüklerin Efendisi” film serisiyle ilişkilendirilmekten neden asla rahatsız olmayacağını açıklıyor.
  • Bir Sovyet Çekimi: Tolkien’in romanlarına dayanan ve yakın zamanda bir Rus yayıncısı tarafından dijital ortama aktarılan 1991 yapımı, geçmiş bir dönemin zaman kapsülü.
  • Arşivlerden:W. H. Auden’in 1954’te Tolkien’in üçlemesinin ilk cildi olan “Yüzük Kardeşliği” hakkında yazdıklarını okuyun.
Üçlemenin birincil romantik ilişkisi Aragorn (Viggo Mortensen) ile Orta Dünya tahtının isteksiz varisi Arwen (Liv Tyler) ve onun yarı Elf aşk ilgisi arasında olabilir. Ancak hem Paiella hem de Han, ikisi arasındaki bağlantının, Aragorn’un yanında, Orta Dünya’yı kurtarma konusundaki çaresizliği onu Yüzüğü çalmaya çalışmasına neden olan Boromir’in (Sean Bean) yürek parçalayan ölümünden daha az hassas olmadığını savunuyor. , ilk filmin sonunda.

Erkek odaklı aksiyon filmlerinde ve internetin LiveJournal ve Tumblr gibi belirli köşelerinde pek rastlanmayan türden bir andır, o şefkat – Frodo ve Sam, Legolas ve Gimli, Merry ve Pippin, Gandalf ve Bilbo arasındaki — “Yüzüklerin Efendisi” hayran kurgusunun odak noktası oldu.

Conway, Ark merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluşta çalışan 35 yaşındaki Chelsea McCurdy, “Eşcinsel hobbit erotik eserlerini okumaya kesinlikle kafayı takmıştım. bu filmler. ”

Trans bir erkekle evli olan ve her iki ya da üç haftada bir filmlerden en az birini izlediklerini tahmin eden McCurdy, hayranlığının “azgın bir genç” olmanın ötesine geçtiğini söyledi, “Hiçbir şey güvensiz hissettirmiyor çünkü iyiler adamlar aslında hepsi iyi Ve tecavüz yok, üçlemenin tamamında bir kadın olarak sizi rahatsız edecek hiçbir şey yok. ”

Gerçekten de, filmlerin en zehirli erkek karakterleri genellikle tatmin edici sonuçlara ulaşır. Sırtlarından bıçaklanırlar ve asılırlar (Saruman), oklarla vurulurlar (Grima Solucandil) veya kendilerini ateşe verdikten sonra düşerek ölürler (Denethor).

Yirmi yıl sonra, McCurdy özellikle, Peter Jackson’ın uzun zamandır ortağı olan Fran Walsh ve yazarlık işbirlikçileri Philippa Boyens’in senaryolarında rolleri güçlendirilen kadın karakterler – Arwen, Galadriel (Cate Blanchett) ve Eowyn (Miranda Otto) tarafından etkilenmeye devam ediyor.

McCurdy, Eowyn’in Sauron’un en korkunç hizmetkarı olan Angmar’ın Cadı Kralı’nı öldürdüğü önemli sahneye atıfta bulunarak, “Tüm zamanların en sevdiğim 1 numaralı sahnesi ‘Ben erkek değilim’,” dedi. “Bütün o sahne tüylerimi diken diken ediyor ve bebek feminist Chelsea az önce bunu yedi. ”

Televizyon yazarı Han, “güçlü kadın karakter” ifadesini kullanmak konusunda isteksiz olmasına rağmen, kabul etti. “Çağdaş sinemada insanlar bunu yapmaya çalıştığında, her zaman çok sığ ve kolay bir anlayış gibi geliyor, ancak ‘Yüzüklerin Efendisi’ onu gerçekten parktan çıkardı. ”

Bu kadın karakterlerin ve erkek meslektaşlarının çoğunun beyaz olması (filmdeki çoğu karakter gibi), şu anda Hollywood’u çok daha yüksek bir standartta tutanlar için bile üçlemenin kalıcı gücünü azaltmadı. Vice editörü 32 yaşındaki Sara David, “Bu benim için eleştirinin ötesinde bir şey çünkü çok genç tükettiğimi düşünüyorum ve onu görüyorum, çünkü filmler yakın zamanda olsa bile, çok eski, taşınmaz bir eser gibi” dedi. Medya ve sendika organizatörü. “İçinde cinsiyet veya ırk analizi eksikliği fark etmedim çünkü bu hikaye çok eski ve genel olarak iyiye karşı kötü.

Han’a göre, film yapımcılarının aksiyon sahnelerini ele alış biçimi değil, ilişkileri ele alış biçimleri “ve dünyayı çok güzel ve gösterişli şekilde işlemeleri, ki bence bu, bunun çekici olmadığı anlamına gelmiyor.” erkekler, ama kesinlikle daha fazla geçmişe sahip daha fazla insanın içinde sevecek bir şey bulmasına daha açık. ”

Ara kızların bugün bu filmlerden hoşlanıp hoşlanmayacakları veya onlara benim yaptığım gibi herhangi bir bağlılık geliştirip geliştirmeyecekleri tartışmaya açık. (Marvel filmleri, bunlar değil. ) Ama konuştuğum dört kadın, “Yüzüklerin Efendisi” destanının dokuz saatini de kucaklamak istiyorsanız, bunu gençken yapmanın daha kolay olduğu konusunda hemfikirdi.

Paiella, “Bu, hayatınızın tam zamanında başlamanız gereken şeylerden biri,” dedi ve ekledi, “Bir yetişkin olarak bununla karşılaşmak, bence bu aynı etkiyi yaratmayacak. Gardınız, yetişkin olduğunuzda olmayan bir şekilde, o yaşta yenidir. ”