Weeknd’in Sonsuz Pop Pırıltıları

Bakec

Member
Weeknd’in yeni albümü “Dawn FM”de nefes alacak bir an bile yok – çözüm ve sükunet için alan yok, sınırlarının dışında bir dünyaya dair hiçbir belirti yok. Bir D.J. karışımı gibi harmanlanmış kesintisiz bir yanardöner megapop marşları seti, son on yılda yaptığı birçok şeyde olduğu gibi, ya hep ya hiç önerisidir.

The Weeknd, aslen Abel Tesfaye, 2011’de R&B’yi kökten yeniden yapılandıran bir üçlü nemli, kalitesiz mixtape ile geldiğinden beri, kararlı bir şekilde, hatta belki de inatla, albümlerini gelişen ideolojilere sahip ayrı dönemler olarak düşünmeye kendini adamıştır. Ve gezegendeki en büyük pop yıldızlarından biri haline geldiğinden, bu hem muazzam bir beceri hem de önemsiz olmayan bir miktarda inanç gerektiriyordu – mikro hedefleme ve her yerde patlayan nişler çağında, çok daha az güvenceli bir yukarıdan aşağıya seçiyor. yol.

En yüksek doygunlukta bile esrarengiz kalmayı başardı. 31 yaşındaki Tesfaye, dünya inşa etmekle ilgileniyor ve belirsizliğini koruyor – bu noktada, geçmiş stratejik anonimliği tam ölçekli karakter çalışmasına dönüştürüyor – isabetlerin arkasına saklanıyor.

Beşinci büyük plak şirketi “Dawn FM”, şık ve güçlü ve aynı zamanda, çoğu küresel yıldızın bu konsepti terk ettiği bir çağda, yine büyük çadır müziğinin neye benzeyebileceğinin hafif bir yeniden tasavvuru. “Dawn FM”, Tesfaye’nin 2010’ların ortalarında hit yapımcısı Max Martin ile ilk kez bir araya geldiğinden beri peşinde olduğu mükemmel pop üzerine saplantısını genişletiyor ve yeniden hayal ediyor – yedi yıl sonra, hala sonsuz bir galaksinin sonunda derinlemesine cilalanmış bir kürenin peşinde.

Çarpıcı olan, oraya gitmek için seçtiği yol – evet, Martin burada, Oscar Holter ve İsveç Mafya Evi gibi. Ancak Tesfaye’nin gerçek danışmanı Daniel Lopatin (diğer adıyla Oneohtrix Point Never). Birlikte, hem kalitesi hem de kusursuzluğu ile büyüleyici işler ortaya çıkarırlar. Tesfaye, Lopatin’i künt ritme yaklaştırırken, kendisini yapımcının sonsuz ışıltılarına kaptırıyor.

“Dawn FM”de, 1982 ve 1984 yılları arasında, New York’un yükselen hip-hop prodüksiyonunun, pop’a doğru hızla yayılan elektroda birleştiği zaman, tam olarak pencereye indiler. Bu, Afrika Bambaataa’nın çığır açan “Planet Rock”ından Man Parrish ve Mantronix’e, ilk Force MD’nin albümüne, Egypt Lover ve World Class Wreckin’ Cru’nun melodik Los Angeles proto-rap’ına, Maurice Starr ve Arthur’a kadar her şeye dokunan bir breakdance müziği. Baker’ın New Edition ile ilk çalışması.

Tesfaye ve Lopatin’in bu temel üzerine inşa ettikleri şey iddialı. “Don’t Break My Heart” son derece hüzünlü, romantik çaresizliği kaçınılmaz bir sonik labirent olarak çerçeveliyor. “Benzin”, cezbedici yozlaşma hakkında klasik bir Weeknd hikayesi için Depeche Mode tarzı hauteur’e dalıyor: “Saat 5 a. m. Yeniden kafam iyi/Acı çektiğimi görebilirsin/Boşluğa düştüm. ”

“Beni Sevmeni Nasıl Sağlarım?” Tesfaye’nin ulaşmak istediği Michael Jackson-esque pop müziğinin süper tatlı bir versiyonu ve görkemli “Take My Breath. Albümün başlarında arka arkaya ortaya çıkan bu şarkılar Tesfaye’nin vizyonu için en iyi argümanlar ve en önemlisi, her ikisi de Martin’in güçlendirici bir güç olarak orada olduğu şarkılar.

“Dawn FM”de Tesfaye ara sıra, Alicia Myers’ın dans-özgürlük şarkısı “I Want to Thank You”yu örnekleyen “Sacrifice”da olduğu gibi simu-funk’a karşı çıkıyor. ” Ve Bee Gees’in “How Deep Is Your Love” parçasının en hafif sisine sahip olan “Here We Go… Again”, albümün en zayıf ve en az karakteristik anıdır; zamanın dışında var olan bir müzik yapmaya çalışmak.

Şu anda kimsenin Tesfaye’nin başardıklarını taklit etmeye çalışmamasının bir nedeni var – bir mühendisin titizliğini, bir süper yıldızın egosunu ve derinden yaralananların yaralarını gerektiriyor. Yanlış yapıldığında buzlu ve algoritmik görünebilir.

Albüm, çoğunlukla Jim Carrey tarafından seslendirilen kurgusal bir radyo istasyonundan geçiş reklamları içeriyor – eğlenceli ama pek anlamlı değil. Etkili yapımcı ve patron Quincy Jones’un kaba büyümeyi öğrenmekle ilgili bir hikaye anlattığı “Quincy’den Bir Öykü” daha çok vuruyor. Jones, şarkıcı ve söz yazarı olduğu kadar orkestra şefi olmayı da hedefleyen Tesfaye için bariz bir öncül. (Burada da Jones’un 1981 tarihli “The Dude” albümünün yankıları var.)

Tesfaye için bir şey değiştiyse, o da işlev bozukluğuyla olan ilişkisidir. “Kurban” (“Damarlarımdaki buz asla kanamaz”) ve “Benzin” gibi – ilk albümlerinin küstah çaresizliğini hatırlatan anlar olsa da, daha çok kurban olur.

Lil Wayne’den (“Eğer kocan değilsem, melezin olamam”) canlı, hünerli bir konuk dizesini içeren “Evliliğini Duydum” – eski silahlarınız aleyhine döndüğünüzde ne olduğuyla ilgili. sen: “Telefonumdaki numaranı sileceğim/Kızım, bu aldatma için fazla büyüdüm. ” “Başka biri var mı?” reforme edilmiş bir cad olmakla ilgili oldukça soğuk bir şarkı. Ve “Here We Go… Again”de film yıldızı bir kız arkadaşıyla övünüyor. ”

Belki de geçiş, yaş ve deneyimle gelen pişmanlıkların bir kabulüdür. Belki de kötü adam ancak bu kadar uzun süre kahraman olabildiğindendir. Ya da belki bu sadece bir aşamadır. Albümdeki son tam şarkı “Less Than Zero”, Bret Easton Ellis’in sefahatine bir selam ama aynı zamanda içsel hüzün hakkında biraz sade bir şarkı. Bu, albümün aynalı küresinde gerçekten savunmasız hissettiren ve içine bakmaya cesaret eden tek an: “Gizlemeye çalışıyorum ama beni tanıdığını biliyorum. ”

Hafta sonu
“Şafak FM”
(XO/Cumhuriyet)