“Unicredit bir İtalyan bankası, işte nedenleri

Erdemitlee

Global Mod
Mod
“Unicredit'e baktığımda aklıma yabancı bir kuruluş değil, ikinci İtalyan bankası geliyor”. Bağımsız finansal analist ve danışman Giorgio Vintani, Unicredit'i yabancı bir banka olarak tanımlayan Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini'nin son açıklamalarına yanıt vererek Adnkronos'a konuştu.

Vintani, Unicredit'in ortaklık yapısının çoğunlukla yabancı kökenli olduğunu açıklıyor, “ancak bu, kurumsal yatırımcıların hissedarların %75'ini temsil ettiği gerçeğine bağlı”. İtalya'da, diye devam ediyor Vintani, gerçek bir yönetilen tasarruf kültürü hiçbir zaman gelişmedi ve İtalyan fonlarının boyutu, dünyanın geri kalanındaki rakipleriyle karşılaştırıldığında çok küçük; Bu gerçek çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Analist, “Yurt dışı yatırımcıların elindeki %42'ye ek olarak, %25'i de İngilizlerin elinde ve bu neredeyse tüm kurumsal yatırımcıları temsil ediyor” diyor. Ancak iki bankanın (Unicredit ve Bpm) üst yönetiminin tamamen İtalyan kökenli olduğunu ve dolayısıyla yerel olduğunu ve yönetim kuruluna ve hissedarlara yanıt verdiğini açıklıyor. Peki olası birleşmesi tartışılmaya başlanan ve iki hisse senedinin borsada fiyatlarında dalgalanmalara yol açan iki bankanın ortaklarının bileşimi nasıl?

Banco Bpm'nin hissedarları…

Vintani şöyle devam ediyor: Andrea Orcel liderliğindeki Unicredit'in tüm hisseleri üzerinde bir operasyon başlattığı Banco Bpm'nin yapısına baktığımızda, ilk iki hissedarın %9,18 ile Crédit Agricole ve %5,24 ile Blackrock olduğunu görüyoruz. bunlar Unicredit'ten daha büyük ölçüde diğer İtalyan yatırımcılar tarafından dengeleniyor.

Ve Goldman Sachs ile Blackrock arasındaki fark..

Vintani şöyle devam ediyor: “Goldman Sachs ile Blackrock arasında bir ayrım yapardım”: Goldman Sachs bir yatırım bankasıdır ve bu nedenle birincil hedefi kâr maksimizasyonu iken, Blackrock daha pasif fon ürünlerine sahip en büyük uluslararası fon yöneticisidir. ve dolayısıyla farklı bir nihai hedef; ancak elbette yönetim kurulunda da oy kullanıyorlar.

Unicredit'in genişlemesi durumunda KOBİ'lere yönelik kredi riski… yok

Vintani, KOBİ'lere verilen kredilerle ilgili olarak, Unicredit'in kaynakları daha kârlı diğer işletmelere yönlendirmesi durumunda, diğer bankaların bu pazardaki varlıklarını artırmaları için alan açacağını belirtiyor. Analist, “Şahsen ben, genellikle daha büyük ve daha iyi yapılandırılmış olan Avrupa ve küresel bankaların şiddetli rekabetine direnebilecek İtalyan şampiyonlara sahip olmak için bankalar arasında daha ileri bir birleşme sürecinin yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna inanıyorum” dedi. . Bu arada Banco Bpm'nin genel merkezinde CEO Giuseppe Castagna, yönetim kurulunun Unicredit'in satın alma teklifini “değerimizle orantılı değil” olarak tanımlamasının ardından, iki banka arasındaki sinerjinin yol açabileceği risk konusunda uyardı. 6 binin üzerinde kişi işten çıkarıldı. (Andrea Persili tarafından)