Ukraynalılar Yalvarıyor: ‘Bizi Yalnız Bırakmayın’

Bakec

Member
IZIUM, Ukrayna — Inna Osipova, apartmanından geriye kalan tek şey olan 9 metrelik moloz yığınını işaret etti. O ve 5 yaşındaki oğlu, Rus bombardımanı yapıyı yok ettiğinde kıl payı kurtuldu, ancak büyükannesi bunu başaramadı ve enkazın bir yerine gömüldü. Osipova, düzgün bir şekilde gömülebilmesi için cesedinin bulunacağını umuyor.

Sesi duygudan çatladı ama ben Ukrayna’yı desteklemekten vazgeçme zamanının geldiğini söyleyen Amerikalılar hakkında ne düşündüğünü sorana kadar kendini tuttu.

“Biz insanlar , anlıyorsun,” dedi ve ağlamaya başladı. “Ukraynalı veya Amerikalı olmamız fark etmez, böyle şeyler olmamalı.” Ve sonra devam edemeyecek kadar çok ağlıyordu.

Inna Osipova, büyükannesinin mezarının bulunduğu apartmanının yıkıntılarının önünde, “Biz insanız, anlıyorsunuz,” dedi. “Ukraynalı veya Amerikalı olmamız fark etmez, böyle şeyler olmamalı.”

Kuzeydoğu Ukrayna’da, aylarca süren Rus işgalinden sonra kısa süre önce kurtarılan bu bölgeler, bazı Amerikalılar ve Avrupalılar Ukrayna’ya yapılan yardımı kısmaya çalışırken neyin tehlikede olduğunu gösteriyor. Bombalanmış binalar, dışarıda açık ateşte yemek pişiren hayatta kalanlar, kara mayınlarından yaralanan çocuklar, yeni boşaltılmış Rus işkence odaları – şimdiye kadar burada yalnızca Kharkiv bölgesinde keşfedilen 23 – ve elleri bağlı ve uzuvları parçalanmış cesetlerin toplu mezarları var.

Izium’da halen faaliyet gösteren tek cenaze evini işleten Tamara Kravchenko, “Şu anda insanlar köylerin her yerinde mezar buluyor” dedi. “Ruslar genellikle onları öldürdükleri cesetlerin üzerine toprak atarlardı. Her gün birini buluyoruz.”

“Uzun bir süre bununla uğraşacağız” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynalıların moralini kıramıyor gibi görünse de, şimdiden bazı Amerikalıların ve Avrupalıların iradesini kırıyor.

Ateşli Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Greene, “Cumhuriyetçiler altında, Ukrayna’ya bir kuruş daha gitmeyecek” diyor. Meclisteki Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy, Ukrayna için “açık çek”e son verme zamanının geldiğini söylüyor. Bu ay yayınlanan bir Wall Street Journal anketi, Mart ayında yüzde 6 olan Cumhuriyetçilerin yüzde 48’inin ABD’nin Ukrayna’ya yardım etmek için çok şey yaptığına inandığını ortaya koydu. Amerikan solunda, Almanya ve Fransa’da da daha az da olsa sabırsızlık belirtileri var.

“Ukraynalıların füze saldırısına uğramaktan bıkacağından değil, diğer ülkelerdeki insanların ‘Yeter’ diyeceğinden korkmuyorum. Sayfayı çevirme zamanı’” dedi.

O haklı. Kalk, Amerika ve Avrupa! Ve Ukraynalıların kendilerinden biraz ilham alın. Burada insanların muazzam zorluklar çektiğini görüyorum – yine de karşı koymaya her zamankinden daha kararlı.

26 yaşındaki Anastasia Blyshchyk, erkek arkadaşı Oleksandr Makhov’un Putin işgalinden hemen sonra askere gittiği bir televizyon muhabiriydi. Cepheye ulaştıktan sonra Makhov, görüntü çağrısıyla şaka yollu bir el bombasından bir yüzük teklif ederek ona evlenme teklif etti. “Evet!” dedi ve baş döndürücü bir şekilde çocuklarına ne isim vereceklerini planladılar.

Sonra Makhov, Mayıs ayında Rus ateşi tarafından öldürüldü ve Blyshchyk de asker olmak için kaydoldu. Onunla buz gibi bir öğleden sonra üssünün yakınında tanıştım. Kendini paramparça hissetmiş olabilir, ancak vücut zırhı giyerek ve kara mayınlarından kaçınmak için dikkatli bir şekilde yürüyerek güç gösterdi. “Adımlarımı takip et,” diye tavsiye etti.

Eski bir televizyon muhabiri olan Anastasia Blyshchyk, erkek arkadaşı çatışmada öldükten sonra orduya katıldı. “Sevdiğim adamı öldürdüler” dedi. “Elbette buradayım.”

“Bugün, Oleksandr’ın öldürülmesinin üzerinden tam altı ay geçti,” dedi titreyerek ama ağlamadan. “Kendime ağlamayacağıma söz verdim.”

Ona neden Ruslarla savaşmak için askere yazıldığını sordum.

“Sevdiğim adamı öldürdüler,” dedi basitçe. “Elbette buradayım.”

Ukrayna ordusunda hizmet etmeye hevesli gönüllüler için uzun bekleme listeleri var ve insanlar askere alınmamak için ülkelerinden kaçan yüzbinlerce Rus erkeğinin aksine, daha erken çağrılmak için ipleri çekiyor.

Savaş alanında engellenen Rusya alternatif bir strateji deniyor: sivilleri terörize etmek ve elektrik şebekesini ve su kaynağını yok etmek için füzeler ateşlemek. Bir savaş suçu olan bu sivilleri hedef alma, sıradan Ukraynalılara öyle acımasız bir acı çektirmeyi amaçlıyor ki, onlar Putin’le bir anlaşma yapmak isteyecekler.

Çalışmıyor. Ukraynalılar, bazı Amerikalılar, Fransızlar ve Almanlar gibi kararsız değiller.

Kharkiv yakınlarındaki bombalanmış bir apartmanda yaşayan 72 yaşındaki Volodymyr Rusanov ile tanıştım. Patlamış camları yamaladı, başka bir binadan uzatma kablosu çekti ve diğer odaları kapattı; Su getirmek için yarım mil ötedeki bir kuyuya tırmanıyor ve onu merdivenlerden yukarı 10. kattaki dairesine taşıyor ve bana odun kullanarak küçük bir ocakta pancar çorbası nasıl pişirebileceğini gösterdi. Ve Rus Ordusu’nu kendi başına almaya hazır.

Rusanov, “Bacaklarım hala yürüyebiliyor,” dedi. “Parmaklarım hala iyi çalışıyor. Elime silah alıp savaşacağım” dedi.

Ukraynalıları canlandıran ve Amerikalıları ve Batı Avrupalıları canlandırması gereken şey, Rusya’nın savaş yürüttüğü vahşettir. Uluslararası ilişkilerde pek çok karmaşık sorun var, ancak bu kesin: Rusya egemen bir ülkenin bir bölümünü ilhak etmeye çalıştı ve ısrarla insanlığa karşı suçlar işliyor.

Aylarca süren Rus işgalinin ardından kısa süre önce özgürleştirilen İzium’da çocuklar mayınlarla yaralanmış, toplu mezarlar ve Rus işkence odaları bulunmaya devam ediyor.

67 yaşındaki Mykhailo Chendey, Rusların onu nasıl tutukladığını ve (yanlış demişti) Ukrayna Ordusuna yardım etmekle suçladığını anlattı. İlk sorgulama, kemiğin derisinden dışarı çıkması için kolunu kıran bir dayakla başladığını ve ardından elektrik şoklarının verildiğini söyledi.

Chendey, aralarında kadınların da bulunduğu işkence gören diğerlerinin çığlıklarını duyduğunu ve görünüşe göre ölene kadar işkence görmüş iki kişinin cesetlerini gördüğünü söyledi.

İşkence Chendey’i kan kustu ve bilinçsiz bıraktıktan sonra, Ukraynalı bir gardiyan Rusları Chendey’i bir ambulansın hastaneye götürmesine izin vermeye ikna etti. Eşi Valentyna, onun orada üç gün komada kaldığını söyledi.

Bu, tüm Rus askerlerinin canavar olduğu anlamına gelmez. Aylarca Rus işgali altında yaşayan sıradan Ukraynalılar bana bazı Rus askerlerinin uslu olduğunu ve Ukraynalıları faşistlerden kurtardıklarını düşündüklerini söylediler. Köylüler, yağma ve işkence olduğunu söylediler, ancak bu evrensel değildi ve askeri birime göre değişiyordu.

Putin’in Ukrayna’daki stratejisi, 1999’dan itibaren Çeçenya’da ve 2015’te Suriye’deki yaklaşımının bir yankısı gibi görünüyor: Sivillere öyle bir acı çektir ki, sürekli direniş imkansız. Kharkiv bölgesi başsavcısı Oleksandr Filchakov, ekibinin infazlardan okulların hedef alınmasına kadar bölgede Ruslar tarafından işlenen 7 bin 700 savaş suçunu soruşturduğunu söyledi. Son birkaç gün içinde Herson’un kurtarılması, burada ortaya çıkarılan işkence odalarıyla ilgili benzer raporlara yol açtı.

Vahşet Ukrayna’yı desteklemek için ahlaki bir neden sağlıyor, ancak bunu yapmak için pratik bir neden de var. Pek çok Amerikalı ve Avrupalı, Batı’nın silah sağlayarak Ukrayna’ya iyilik yaptığını düşünüyor, ancak aslında Batı’nın yararına olacak şekilde kendilerini canlı kalkan olarak sunanlar Ukraynalılar.

Yale’de Ukrayna uzmanı olan Timothy Snyder, “Ukrayna direnişi Amerikalılara olağanüstü güvenlik avantajları sağlıyor” dedi. “En azından kendi tarafımızda olabiliriz.”

Amerika Birleşik Devletleri askeri planlamacıları uzun süredir Rusya’nın NATO’daki Baltık ülkelerine saldırmasından endişe duyuyorlar. Ancak çok büyük canlara mal olan Ukrayna, Rusya’nın silahlı kuvvetlerini o kadar geriletti ki, bugün bunun riski çok daha düşük.

Ukrayna’nın direnişi, Putin’in devrilmesi olasılığını da artırabilir. Bu, nükleer silah kullanma olasılığı daha yüksek olan saldırgan militaristlerin yükselişine yol açabilir, ancak aynı zamanda Rusya’yı yumuşatabilir ve komşu Belarus’taki diktatörlüğü ve Moldova ile Gürcistan’ın bölünmüşlüğünü sona erdirirken daha güvenli bir dünyaya yol açabilir.

Ukrayna’nın tartışmasız dünyayı daha güvenli hale getirmesinin en önemli yolu daha doğuda. Rusya Ukrayna’da yenilirse, Çin bunu bir uyarı olarak alabilir ve Tayvan’a karşı hareket etme olasılığını düşürebilir, bu da Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında yıkıcı bir savaş riskini azaltabilir. Çin konusunda şahin olan Cumhuriyetçiler, Pekin’e karşı koymanın ve Tayvan’ı desteklemenin en etkili yollarından birinin Ukrayna’yı desteklemek olduğunu anlamalı.

Bunların hiçbiri ABD veya Avrupa’nın tamamen Başkan Volodymyr Zelensky’ye boyun eğmesi gerektiğini söylemiyor. İstiladan bu yana ustalaştı, ancak ona giden yolda beceriksizliği, Putin hakkında pek bir bilgisi olmadığını gösteriyor ve uzayan bir savaş, Somali’de ve başka yerlerde daha yüksek gıda fiyatları nedeniyle açlıktan ölen çocukların canına mal olacak. Bir noktada dışarıdan gelenlerin Zelensky’yi taviz vermesi için cesaretlendirmesi gerekebilir (tıpkı çatışmanın başlarında teklif ettiği gibi).

Ancak işin özü şu ki, hepimiz Ukraynalılara borçluyuz ve Goliath’a karşı David’i desteklemeye devam etmeliyiz. Ukraynalıları cesaretleri ve kararlılıkları için alkışlayabiliriz ki bu bana Britanya Savaşı sırasındaki İngiliz cesaretini hatırlatıyor. (Ukraynalılar da aynı düşünceye sahip: Benzin istasyonları Churchill’in biyografilerini satıyor.)

Basit bir slogan dinamiği yakalar: “Rusya savaşmayı bırakırsa savaş olmaz. Ukrayna savaşmayı bırakırsa, artık Ukrayna olmayacak.”

Kıdemli Çavuş Dmytro Finashyn’in sol kolu, yarı ölü bir şekilde birimine geri döndükten sonra kesilmek zorunda kaldı. Protez değiştirildiğinde taburuna dönmeyi planlıyor. Sırtımızı duvara yasladık dedi. “Kaçacak yerimiz yok. Sadece ileriye gidebiliriz.”

Ukrayna kararlılığından ders çıkarmalıyız. Kiev’de Kıdemli Çavuş ile tanıştım. Mayıs ayında çıkan çatışmada ağır yaralanan ve birliğinden ayrılan 28 yaşındaki Dmytro Finashyn.

İki gün boyunca bilinci bir girip bir çıktı, fırsat buldukça bir mayın tarlasında kendi hatlarına doğru sürünerek, bir bataklıktan su içerek, ezilmiş sol kolunu kesmesi gerekip gerekmediğini merak etti. Ukraynalı askerler onu yarı ölü halde buldular ve doktorlar sol kolunu ve sağ elinin bir parmağını kestiler. Ona bir protez kol takılacak – ve sonra taburuna dönmeyi planlıyor.

“Sırtımızı duvara yasladık,” dedi bana. “Kaçacak yerimiz yok. Sadece ileriye gidebiliriz.”

Finashyn’in bankacı olan eşi Iryna, onun savaşa yapay bir kolla dönme kararlılığından pek memnun değil. “Hala onun üzerinde çalışıyorum,” diye kabul etti.

Son zamanlarda Kiev’e düzenlenen Rus hava saldırıları, ailenin elektrik ve su kaynaklarını kesti; Finashyn’ler, güvenilir elektriği kaybeden 4,5 milyon Ukraynalı arasında yer alıyor. Yani geliyor. Kocasını kaybetmek istemiyor ama ülkesini de kaybetmek istemiyor.

Son sözü, Izium gaz bürosunda üst düzey yönetici olan konuşkan bir kadın olan 52 yaşındaki Alla Kuznietsova’ya vereceğim. İşgal sırasında Rusların pozisyonlarını büyük bir risk altında Ukrayna tarafına gizlice ilettiğini, ancak Rusların bunu öğrenmediğini söyledi. “Bilselerdi beni önceki gün öldürürlerdi” dedi.

Temmuz ayında, Rus birlikleri onu ve kocasını, Rus işgalinden kurtulma olasılığı hakkında kasabada açıkça konuşma eğilimi de dahil olmak üzere başka nedenlerle tutukladı. 10 gün boyunca kendisinin ve eşinin bir Rus askeri üssünde ayrı hücrelerde tutulduğunu ve elektrik şokuna maruz kaldıklarını ve kablolarla defalarca dövüldüklerini söyledi.

Alla Kuznietsova ve kocası, 10 gün boyunca bir Rus askeri üssünde dövüldü ve işkence gördü. Defalarca tecavüze uğradığını söyledi. Amerikalılara minnettarız ama sadece rica ediyoruz, lütfen bizi yarı yolda bırakmayın” dedi. “Bizi yalnız bırakmayın.”

Kuznietsova ayrıca sorgulayıcılar tarafından defalarca çırılçıplak soyulduğunu ve tecavüze uğradığını ve moralini bozmak amacıyla cinsel olarak aşağılandığını söyledi. Bu neredeyse işe yaradı: Umutsuz bir anda kendini sütyeninden asmaya çalıştığını ama başarısız olduğunu söyledi.

Sonunda Ruslar önce pes etti. Kasabanın gaz tedarikini yönetmesi için ona ihtiyaçları olduğunu anladılar ve onu serbest bırakacaklarını söylediler. “’Kocam olmadan gitmem’ dedim” diye anımsıyor, bunun üzerine kocasını da serbest bıraktılar.

Serbest bırakıldıklarında, Rusların banka hesaplarındaki tüm parayı çaldıklarını ve evlerini yağmaladıklarını gördüler.

Kuznietsova, Ruslara gaz tedarikinde yardım etmek yerine, kocasıyla birlikte mümkün olan tek yöne, Rusya’ya cüretkar bir kaçış yaptı. Kontrol noktalarından geçti ve ardından Estonya’ya geçti ve sonunda Polonya üzerinden Ukrayna’ya gitti. İşkence yaraları nedeniyle bir Ukrayna hastanesinde bir ay ayakta tedavi gördükten sonra yeni özgürleştirilmiş Izium’a yeni döndü.

Ona Batı’nın savaş yorgunluğunu sordum.

Rusya’ya karşı koymak için böylesine bir cesaret gösteren ve çok şey feda eden Kuznietsova, uzak bir çatışmada bile Amerikalıların yorgunluğuyla başa çıkmak için mücadele ediyor gibiydi. Bana Amerikan seçimlerini anlamadığını söyledi, ancak Batı’nın Ukrayna’yı terk edebileceğinden korktuğunu ifade ederken sesi titriyordu – dövüldüğünü, şok edildiğini, tecavüze uğradığını ve aşağılandığını anlatırken öyle değildi -.

Amerikalılara minnettarız ama sadece rica ediyoruz, lütfen bizi yarı yolda bırakmayın” dedi. “Bizi yalnız bırakmayın.”

Bu, Nicholas Kristof’un 2021’de Oregon valiliğine aday olmak için ayrıldıktan sonra The Times’a dönmesinden bu yana yazdığı ilk köşe yazısı.

The Times yayınlamaya kararlı
çeşitli harfler editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .