Taylor Sheridan ‘1883’ ile Batı İmparatorluğunu Genişletiyor

Bakec

Member
Taylor Sheridan, 2016 neo-batı “Hell or High Water”ın Oscar adayı senaristi ve hit Paramount Network dizisi “Yellowstone”un (John Linson ile birlikte) ortak yaratıcısı olmadan önce, yaklaşık 20 yıl geçirdi. Çalışan bir aktör olarak, günümüzün kovboy tipini gerektiren işler arıyordum. Sheridan, Teksas’ın kırsalında ata binerek ve ip atlayarak büyüdü ve şov dünyasına ilgi duymadan önce, hayatını çiftlikten çiftliğe koşarak geçireceğini varsayıyordu. Bunun yerine, televizyonda sert adamları ve kanun adamlarını oynadı.

Sheridan, kamera arkasına geçtiğinden beri, onu takip eden karakter oyuncularının hiç olmadığı kadar karmaşık sert adamları ve kanun adamlarını oynamasını sağlamaya çalıştı. İlk ürettiği senaryosu “Sicario”dan başlayarak Sheridan, yargı yetkisinin gri alanlarında geçen, miraslarını korumak için savaşan sert erkek ve kadınların yer aldığı dolambaçlı suç hikayeleri anlattı.

Genişleyen bir Montana çiftliğini çevreleyen güç mücadelelerini anlatan sabunlu drama “Yellowstone” bile, ömür boyu süren çiftlik sahipleri, eski arazileri lüks tatil yerlerine dönüştürmek isteyen zengin yatırımcılar ve araziyi korumak için savaşan Yerli insanlar arasındaki mülkiyet anlaşmazlıklarını ele alıyor. Amerika batıya yayılmadan önceydi.

“1883”, “Yellowstone”un kalbindeki aile olan Duttons’un Teksas’tan Montana’ya 19. yüzyıldaki göçünün izini sürüyor. Kredi. . . Emerson Miller/Paramount+

“Yellowstone”, Paramount için olağanüstü bir başarı haline geldi (ancak NBCUniversal’ın Peacock şu anda akış haklarına sahip). Şimdi dördüncü sezonunda, şovun bir bölümü aynı gün ortalama yedi milyondan fazla izleyiciye ulaşıyor ve çoğu ağ dramasını geride bırakıyor. (Bir hafta gecikmeli izlemeyi eklerseniz, bu sayı bölüm başına 11 milyona çıkar.)

Seri, özellikle “Yellowstone” izleyicisinin bir kısmını çekerken hacimli tartışmalara ilham veren “Succession” gibi gevezelik sınıfı favorileriyle karşılaştırıldığında neredeyse hiç eleştirel ilgi görmüyor. Ancak başarısı, Paramount’un ana şirketi ViacomCBS’yi, geçen ay Paramount+ akış hizmetinde yayınlanan bir suç draması (Hugh Dillon ile yaratılan) “Mayor of Kingstown” gibi daha fazla Sheridan dizisi geliştirmeye teşvik etti. Diğer yapımlar arasında “6666” adlı bir “Yellowstone” yan ürünü, Teksas petrol armasıyla ilgili “Land Man” adlı bir drama ve Sylvester Stallone’un başrolde olduğu bir başka suç dizisi “Kansas City” yer alıyor.

Sheridan’ın en yeni şovu başka bir “Yellowstone” yan ürünü: Pazar günü Paramount+’da çıkış yapan “1883”, çiftliğin tarihine bakan bir prequel serisi. James Dutton (Tim McGraw), karısı Margaret (Faith Hill) ve yetişkin kızları Elsa (Isabel May), Teksas’tan Montana’daki yeni evlerine giden bir vagon treninin tehlikelerine ve rahatsızlıklarına katlanırken izler.

Sheridan, “1883”ü bitirmek için acele ederken, diziyle ve bir bütün olarak kariyeriyle ne yapmaya çalıştığı hakkında telefonla konuştu; bu, büyük ölçüde izleyicilerinin kovboylar ve Amerikan Batısı hakkındaki anlayışını genişletmeye çalışmakla geçti. Bunlar konuşmadan düzenlenmiş alıntılardır.

İlk “Yellowstone” yan oyununu neden bir prequel yapalım? Ve neden geçmişte bu kadar ileri gitti?

Öncüler hiçbir zaman doğru bir şekilde tasvir edilmedi. Öncülerin çoğu Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya’dan geldi ve onları Batı’ya götürmek için rehberler tuttular. Dili konuşmuyorlardı. Hiç at görmemişlerdi. Hiç silah tutmamışlardı. Ve bu toprakların aslında başka bir insan grubuna ait olduğu konusunda hiçbir fikirleri yoktu.

Ancak vagon trenleri için en büyük tehdit Yerli Amerikalılar değildi. Patika boyunca önde gelen ölüm nedenine bakarsanız, 1 numaralı vagondan düşüyordu. 2 numara hastalıktı. 3 numara haydutlardı. Yerli Amerikalılar altıncıydı.

Vagon treni ve sığır sürücü hikayeleri, batı türünün temel unsurlarıdır. Favori bir batı yolculuğunuz var mı?

“Yalnız Güvercin” benim için çok etkili oldu. Ne yapacağım konusunda kesinlikle hiçbir fikrim yoktu. Sonunda bir yerlerde kovboyluk yapacağımı düşündüm. Ondan önce ya üniversiteye gidebilirim ya da orduya katılabilirim diye düşündüm ve gerçekten orduya katılmak istemedim. Sonra okula gitmeden iki gece önce “Yalnız Güvercin” ilk kez yayınlandı. Kitabı okumuştum ve filme aldıkları şey benim hayal ettiğim gibiydi. Dedim ki, “Artık ne yapmak istediğimi biliyorum: Bunu yapmak istiyorum. ”

Bu benim versiyonum mu? Kasıtlı olarak değil, ama sanırım yardım etmemek mümkün değil. Bu hikayede kesinlikle romantik ve şiirsel unsurlar olsa da, insanlara nasıl olduğunu göstermek için gerçekten çok çalışıyorum. Bazen inanılmaz derecede çirkin, tehlikeli ve sertti.

Kevin Costner, “Yellowstone. ” Dört sezon boyunca günümüz westerni, televizyonun en popüler dizilerinden biri haline geldi. Kredi. . . Paramount Ağı

Hâlâ kovboylarla takılıyorsun. Çok mu western izliyorlar?

Oh, tüm izledikleri bu. [Gülüyor. ] Tanıdığım her kovboyda “Yalnız Güvercin”in bir kopyası vardır ve onu 700 kez izlemiştir. Kovboylardan başka bir şey izlemiyorlar.

Hollywood’da “Sons of Anarchy” ve “Veronica Mars” gibi dizilerde oyuncu olarak başladınız. Kendi senaryolarınızı yazmaya başladığınızda, bu dizilerdeki herhangi biri akıl hocası oldu mu?

Açıkçası? Akıl hocam Cormac McCarthy’ydi. Akıl hocalarım Larry McMurtry ve Toni Morrison ile Gabriel García Márquez ve John Steinbeck’ti. Beni duygulandıran tüm yazarlar.

Hayatımda hiç senaristlik dersi almadım. Yaptığım televizyon çalışmalarının çoğu çok iyi değildi. Hiç süslü bir menajerim olmadı, bu yüzden gerçekten iyi filmler için okuma fırsatım olmadı. Oyunculuğu bırakıp kendi hikayelerimi anlatmaya karar verdiğimde, seçmelere katıldığım senaryoların çoğunu ve yaptığım bir sürü senaryoyu saklamıştım, bu yüzden oturdum ve yaklaşık dört gün boyunca onları yeniden okudum. Kendime, “Tamam, bunu nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yok ama kendime nasıl yapmayacağımı hatırlatarak sadece dört gün geçirdim. ”

Bundan ne çıkardınız? Çalışmanızla neyi hedefliyorsunuz?

Umarım dünyanın dürüst bir yansıması olur ve otantik hissettirir. İnsanların ağzından çıkan inandırıcı olduğunu düşündüğüm diyaloglar yazmaya çalışıyorum ama biraz yüksek olmasını da seviyorum. Biraz zamansız gibi görünmeye çalışıyorum. Senaryo yazarken kitap yazmaya çalışırım. Bir TV programı çektiğimde, bir film çekmeye çalışırım.

Ne kadar popüler olduğu göz önüne alındığında, “Yellowstone”un ne kadar sürmesini istediğinize dair çok şey verdiniz mi?

Nasıl bittiğini biliyorum. O sona yazıyorum. Hikâye hareketini kaybetmeye başlamadan önce havada asılı duran çok fazla şey var; Sırf başarılı diye onu etkisiz hale getiremezsiniz. Hikayeyi anlatmam ne kadar uzun sürerse sürsün, ama sen onun dokuz mevsimini görmeyeceksin. Mümkün değil.

“1883” gibi o dünyada daha fazla şey yapmaya devam ettiğinizi görüyor musunuz?

kendimi sınırlamıyorum. Batı’nın seyrekliğine çekiliyorum çünkü hayatımın çoğunu orada geçirdim. Bir süre New York’ta yaşadım. Orada geçirdiğim zamandan zevk aldım, ama bunun hakkında yazan bir yabancı olurdum. Açık havada olmayı seviyorum. Kamerayı bir boya fırçası olarak kullanmayı gerçekten seviyorum ve bu ulusun uçsuz bucaksızlığını görmenizin çok nadir olduğunu düşünüyorum. Şu an için beni en çok büyüleyen şey bu.

“Aynayı dünyaya doğru tutar ve doğru bir şekilde geri yansıtırsanız, diğer insanların ne düşündüğü kimin umurunda?” Sheridan diyor. Kredi. . . The New York Times için Saeed Rahbaran

Komut dosyalarınızda bazı ortak temalar vardır. “Yellowstone” güçlü toprak sahiplerini, “Cehennem veya Yüksek Su” ise zar zor geçen iki adam hakkında, ancak ikisi de miraslarının bir kısmını kaybetmekten korkan insanlar hakkında. Neden bu hikayeyi anlatmayı seviyorsun?

Benzersiz bir Amerikan korkusu mu yoksa sadece bir insan korkusu mu bilmiyorum: bir yaşam biçiminin sona ermesi korkusu. Başka hiçbir yerde bilmek için yeterince zaman harcamadım. Ama şu anda siyasetimizi yönlendiren şey bu. Bence bu çok büyük bir tema, sevdiğiniz birini veya sevdiğiniz bir yeri kaybetme korkusu. Bu oldukça evrensel.

“Yellowstone”un ne kadar popüler olduğu düşünülürse, daha fazlası hakkında yazılmamış olması sizi şaşırtıyor mu? Ödül konuşmalarında ya da eleştirmen listelerinde pek çıkmıyor.

Ah, umurumda değil. [Gülüyor. ] Eleştirmenlerin nefret etmesi umurumda değil ve beğenip beğenmemeleri umurumda değil. kırgın değilim Sadece umurumda değil. Bunu onlar için yapmıyorum; O hayatı yaşayanlar için yapıyorum. Seyirci bunun ötesine geçti çünkü bilirsiniz, birçok insan westernleri sever.

Sanırım eleştirmenlerin “Yellowstone”a yanıt vermemesinin nedenlerinden biri de birçok hikaye kuralını çiğnemiş olmam. İstediğim ve eğlenceli olduğu dışında hiçbir sebep olmadan arsa atlayacağım. Onu alan insanlar onu yiyorlar ve ona eleştirel bir gözle bakmaya çalışanlar bir karmaşa görüyorlar. Ama “Yellowstone” hakkında sevdiğim şey bu, kamptan melodramatik, yoğun dramatikten şiddete akıyor. Bir karıştırıcıda bir araya getirilmiş her eski western ve yeni western ve pembe dizi. Ve evet, bence hikaye anlatıcılığı okuyan bazı insanları çileden çıkarıyor ve kafalarını karıştırıyor. Bu şeyin neden bu kadar hit olduğunu anlamıyorlar.

İşte nedeni: Kötü oynanmış ve mekan harika ve kimsenin gerçekten bilmediği bir dünyaya göz atıyoruz. Sahneyi çiğniyorum ve bunu yaparken çok eğleniyorum ve oyuncular da çok eğleniyor. Güçlü aktörlerin bazı gerçek çiğneme şeyler söylemesi.

İnsanların medyadaki kültürel temsile ne kadar yakından ilgi gösterdiğini düşünürsek, bugünlerde westernler yapmak daha zor mu? Hem göçmenler hem de Yerliler hakkında hikayeler anlatmaktan kesinlikle çekinmediniz.

Nihayetinde sorulması gereken şudur: Hangi hikayeyi anlatıyorsunuz ve neden anlatıyorsunuz? Aynayı dünyaya doğru tutar ve doğru bir şekilde geri yansıtırsanız, diğer insanların ne düşündüğü kimin umurunda? Sizin için önemli olan hikayeleri anlatmalısınız. Anayasal olarak bunu yapma özgürlüğüm var ve yapacağım.

Bu şeylere gündemsiz giriyorum ve her iki taraftan da anlıyorum. Bazı insanlar “Yellowstone”u izler ve bunun bir kırmızı hal şovu olduğundan şikayet eder. Ve sonra diğer yarısı, karakterlerimden biri hayvan hakları aktivistiyse benim bir komünist olduğumu düşünüyor. Benim için sadece dünya: İşte burada.

Bana nasıl düşünmem gerektiğini söyleyen bir şeye, aynı fikirde olsam bile, para ödemeye ya da zaman ayırmaya tahammülüm yok. Toplumsal değişim sanattan gelir, evet, ama tartışmadan gelir. Sanatın, değişimi etkileyen diyaloğu ateşlemesi gerekiyor. Katılmadığım tarafları bile her iki tarafı da sunmaya çalışıyorum.

Batılılarla geçmişimize bakabilmemiz ve evet sorgulamamız gerekiyor. Ancak bir Batı Avrupalı’nın buraya ilk geldiği andan itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde olan her şey bir trajedi değil. Her tarafta trajediler ve zaferler vardı. Tarih hiçbir zaman yeniden anlatımda yapmaya çalıştığımız kadar temiz değildir. Yeniden anlatmamın kirli olmasına izin vermeyi seviyorum.