Taylor Mac’in ‘Ateş Rüyası’: Asmanın Felsefesini Keşfetmek

Bakec

Member
Ölmek üzereyken nasıl bir parti verirsiniz? Bu günlerde özellikle hastalıklı bir soru. Ancak sanatçı Taylor Mac’in yeni operası “The Hang”de, cevap eşit parça felsefesi ve dekoru içeriyor.

Besteci Matt Ray ile yazılan gösteri, Atina gençliğini yozlaştırmaktan suçlu bulunup baldıran ile ölüme mahkum edildikten sonra son saatlerini arkadaşlarıyla erdem hakkında konuşarak geçiren Sokrates’in ölümünü konu alıyor. Ve Manhattan şehir merkezindeki HERE Arts Center’daki prodüksiyonun yakın zamanda yayınlanan birkaç şarkısı, Mac’in köşesinde bir bar şekillenirken mor bir tül bornoz ve uygun bir şekilde Sokratik pandemik sakalla dev puf koltukları sürüklemeye başladı. sahne.

Sekiz parçalı grup bir oluğa yaslanırken Mac, “Oh, oh, oh, oh, oh,” dedi. ”

Mac, her yıl Sokrates’in ölümünün yasını tutmak ve yeniden canlandırmak için bir araya gelen “radikal perilerin” bir araya gelmesi şeklini alan “The Hang”ın oyuncu kadrosuyla. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Bu, destansı “A 24 Decade History of Popular Music” de dahil olmak üzere çalışmaları, radikal tuhaf bir mercekle topluluğu ve bağlantıyı kutlayan Mac için bir tür inançtır. Ve Mac’in uzun süredir birlikte çalıştığı bazı kişilerle oluşturulan “The Hang”, bu temaları hayali, özetlemesi zor bir karışımla yeniden sahneye koyuyor.

Ara vermeden 105 dakika süren gösteri, her yıl Sokrates’in ölümünün yasını tutmak ve yeniden canlandırmak için bir araya gelen “radikal periler”in bir araya gelmesi şeklini alıyor. Bolca inleme, ama aynı zamanda queer romp’lar, antik Yunan şakaları, Noël Coward tarzında komik bir monolog ve tuvalette söylenen meditatif bir şarkı var.

Ve evet, erdemden söz edilir – (en azından söylemek gerekirse) nişastalı saflık anlamında değil, Mac için sadece mantıksal bir argüman, hatta kelimeler değil, Sokratik bilgi duygusu ve bitmek bilmeyen sorgulama anlamında.

Soldan, Trebien Pollard, El Beh ve Queen Esther. Mac’in uzun süredir birlikte çalıştığı Machine Dazzle, kostümleri tasarladı. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Mac bir video röportajında ”Bu gösteride kullanmak istediğim bir nokta daha fazlasının olduğunu söylemekti” dedi. “Sokratik sorular fiziksel, estetik ve sessel olarak da ifade edilebilir. ”

Ön gösterimleri Perşembe günü başlayan ve 20 Şubat’a kadar sürecek olan “The Hang”, yalnızca tiyatroları değil, aynı zamanda bir süreliğine çoğu sanal olmayan buluşmayı da kapatan pandemiye bir yanıt gibi görünebilir. (Yapımcılığı HERE tarafından yapılmakta olan opera, ilk olarak, Omicron dalgalanması nedeniyle iptal edilen Prototip Festivali kapsamında bu ayın başlarında prömiyerini yapacaktı.)

Gösteri, Platon’un Sokrates’in yargılanmasının bir açıklaması olan “Özür”ünden esinlenmiştir. Mac, bugün erdem hakkındaki konuşmaların “merakı sona erdirmek için manipüle edilmesiyle” çok alakalı olduğunu söyledi. ” Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Ancak Mac, fikrin birkaç yıl önce, Mac’in 24 saat boyunca icra ettiği 246 şarkı üzerinden Amerikan tarihi üzerine yayılan bir meditasyon olan “Popüler Müziğin 24 On Yıllık Tarihi”nden sonra bir “damak temizleyici” olarak filizlenmeye başladığını söyledi. 2016 yılında Brooklyn’deki St. Ann’s Warehouse’da maraton.

İlk dürtü, Mac’in yakın zamanda ilk kez okuduğu Sokrates’in yargılanmasının bir anlatımı olan Platon’un “Özrü”ne dayanan bir solo tiyatro eseri yapmaktı. Basit bir şey yapmak istedim, dedi Mac. “Ayrıca, olanlarla çok alakalıydı – adalet ve erdem hakkındaki konuşma ve merakı sona erdirmek için bu şeylerin nasıl manipüle edildiği. ”

Caz vokalisti Kat Edmondson prodüksiyona katılmaya ikna edildi. Bu onun ilk sahne rolü. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Ancak kendini maksimalist olarak tanımlayan Mac’te hiçbir şey basit veya küçük kalmaz. 2019’un sonlarında, “The Hang” bir topluluk parçasına dönüştü ve “A 24-Decade History”deki şarkıların aranjmanını yapan Ray’e bir ön senaryo gönderdi. ”

Çocukluğundan beri caz çalan Ray, sonik giriş noktasının gösteride bazen sahneyi yayar gibi dolaşan bir üçlünün çaldığı, zehrin sesine dönüşen inleyen bir saksafon olduğunu söyledi. “Bu sesi kafamda duymaya yeni başladım” dedi. Mac ona şarkı sözlerini (belirli bir sırayla) e-postayla göndermeye devam ederken, Ray şovun 26 şarkısını besteledi, New Orleans cazı, salıncak, ruh cazı, Ornette Coleman ve John Coltrane dokunuşları ve diğer etkilerden yararlandı, ancak herhangi birini eklemekte tereddüt etti. firma etiketleri. Ray, “İzlenim oluşturan şeyler yazmaktan hoşlanmıyorum” dedi. “Sadece oynamayı sevdiğim şeyleri yazdım. ”

Trebien Pollard kostümlü provadan önce makyaj yapıyor. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Mac, gösteriyi bir tür “ateş-rüya duası” olarak tanımlıyor, bir başka uzun süredir birlikte çalışan kostüm tasarımcısı Machine Dazzle tarafından yaratılan set tarafından gerçekleştirilmiş bir fikir. Aksiyonun aslında Socrates’in göğüs kafesi olarak kumaş dökümlü bir sahne önü ile tamamlanan vücudunun içinde geçtiğini öne süren oydu.

Dazzle, pandeminin sadece tül fiyatının iki katına çıkması nedeniyle değil, kostümleme yaklaşımını incelikle etkilediğini söylese de, hava vahşi ve dağınık.

“İnsanlar iki yıl önceki halinden farklı” dedi. “Düşündüklerini söyleyebilirsin. Daha çok kafalarındalar. ”

2020 pandemi karantinasının başlarında, çekirdek yaratıcı ekip, şov hakkında (ve birbirlerini şahsen görme konusunda kaçırdıkları şeyleri) konuşmak için ayda iki kez sanal takılmalar yaşamaya başladı. İlk çalıştay Ekim 2020’de Brooklyn şehir merkezindeki bir plazada bir çadırda gerçekleştirildi.

Şovun koreografı Chanon Judson. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee
Yönetmen Niegel Smith. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee
Machine Dazzle, manzara ve kostüm tasarımcısı. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee
Matt Ray, besteci ve müzik yönetmeni. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Yönetmen Niegel Smith, oyuncu seçiminin sanatçılığın yanı sıra “arkadaşlığın küratörlüğünü yapmak” ile ilgili olduğunu söyledi. Dokuz sanatçı ve sekiz müzisyenden oluşan şirket (gösteriye koreografisi yapılmış), önceki Mac projelerinin emektarları ile caz vokalistleri Kat Edmonson ve Queen Esther ve Broadway emektarı Kenneth Ard (“Cats”, ” Starlight Express,” “Smokey Joe’s Cafe”).

Ard, pandemi vurduğunda tiyatrodan çoktan ayrılmıştı ve kurumsal bir şef olarak çalışıyordu. Sokağa çıkma yasağı sırasında San Francisco’ya taşındı, ancak bir arkadaşı olan Dazzle’ın tavsiyesi üzerine seçmelere katılmak için New York’a geri döndü.

Bir video röportajında, “Ticari tiyatro olayından bıktım ama gerçekten sanatsal bir tiyatro deneyimi yaşamadım, öyle olduğunu hissediyorum” dedi. “Matt Ray’in puanı beni mahvetti. Bu şarkıları söylemem gerektiğini düşündüm. ”

Wesley Garlington provalar sırasında. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Edmondson, Carnegie Hall’da, Jazz at Lincoln Center’da ve başka yerlerde birlikte sahne aldığı Ray tarafından işe alındı. Bu onun ilk sahne rolü ve “Virtue” şarkısında ciddi bir dağılım şansı, daha yeni kendi canlı şovlarına eklediği bir şey. “Benim için yeni bir şey,” dedi. “Bu çok eğlenceli. ”

“The Hang”ın fiziksel talepleri, oyuncuları ve seyirciyi dev bir top havuzuna sokan Mac’in son oyunu “The Fre”ninkiler kadar aşırı değil. (Smith’in yönettiği oyun, pandemi vurduğunda hala Flea’da ön gösterimdeydi.)

Yine de, “The Hang”in yakın tarihli provasında, sanatçı El Beh’in Medusa kafalarıyla süslenmiş büyük eteği, kültürel geçiciliğe dair bir riff olan “OK Boomer” sırasında oyuncuların sahte-Sokratik sakallarını yaktıkları vazoyu devirmeye devam etti. Ve “Geçici” adlı son derece yüksek tempolu bir felsefi diyalog sırasında dev bir kabarıklığın üzerine atlamanın en iyi yolu üzerinde stratejiler vardı. ”

“Mümkün olduğunca teatral olabilir miyiz, queer kültürünü buna dahil edebilir miyiz?” Mac çalışmaya yaklaşırken dedi. Kredi. . . The New York Times için Justin J Wee

Koreograf Chanon Judson, gösterinin çoğu gibi hareketi bir kolaj olarak tanımladı. “Odayı taramayı ve herkesin kendine özgü uzayda bulunma biçimlerinde sünger çekmeyi gerçekten seviyorum” dedi.

Platon’un “Özür”ünde, Sokrates’in düşüşü, “Bulutlar” adlı oyununda Sokrates’i bir şarlatan olarak alaya alan ve kamuoyunu onun aleyhine çevirmeye yardımcı olan Aristophanes’e atılır. “The Hang” kesinlikle Aristofanes’te kazılarını alıyor. Ancak Mac’in yeniden anlatımında, Sokrates’in bir kusuru varsa, eylemin etrafında gizlenen ve hepsini eski bir Yunan stenografına indiren Platon’un kendisidir.

Platon, tiyatroyu, halkı manipüle eden ve bazen tehlikeli sonuçlar doğuran bir yalan biçimi olarak kınayarak, teatralliği ünlü bir şekilde eleştirdi. “The Hang” in ters yüz ettiği bir fikir.

“Mümkün olduğunca teatral olabilir miyiz, queer kültürü içine katabilir miyiz ve bir yalandan ziyade bir gerçeği ifade etmenin bir yolunu bulabilir miyiz?” diye sormak istedim. dedi Mac. “Şarkı söylerken saklanamazsın. Deneyebilirsin, ama sonunda her zaman kim olduğun hakkında bir tür gerçeği söylersin. ”