Silvana Estrada Heartbreak Hakkında Yıkıcı Bir Albümle Geldi

Bakec

Member
Silvana Estrada, gerçek zamanlı olarak şiir yazıyormuş gibi konuşan türden bir sanatçı.

Meksikalı şarkıcı-söz yazarı, New York’ta soğuk bir Ocak günü sohbet ederken, “Şarkı söylediğiniz konusunda dürüst olduğunuzda, yıllar geçse bile şarkının DNA’sı kalbinize işlemeye devam ediyor” dedi. İspanyolca, imza enstrümanı olan Venezüella cuatro, yedekte.

24 yaşındaki Estrada, kısa kariyerini bu tür duygusal bilgeliği şişelemeye çalışarak geçirdi. Ünlü gitarist Charlie Hunter ile 2016 yılında kaydettiği ortak bir albüm olan ilk albümü “Lo Sagrado”, memleketi Veracruz’dan bir halk türü olan son jarocho ile caz ritimlerini birleştirdi. Ardından gelen solo EP “Primeras Canciones”, kolajlı synth tonları, yumuşak kornolar ve seyrek perküsyon ile desteklenen lirizmi yakalama yeteneğini sergiledi. 2019’da biletleri tükenen bir Meksika turuna çıktı ve daha sonra Natalia Lafourcade, Mon Laferte ve Julieta Venegas gibi tanınmış akranlarıyla birlikte sahne aldı.

Ancak geçen Cuma çıkan ilk solo albümü “Marchita”, önceki albümlerini kolayca gölgede bırakıyor. Kaybedilmiş aşkın acısıyla boğuşan genç bir kadının samimi, sade bir kaydı, şefkatli bir enstantanesi. Onun yuvarlanan melismaları, cuatro’nun sıcak melankolisi ve onun hayali, kasvetli sözleri, dizginlenemez bir ıstırap seline dönüşüyor. Boyunca, Estrada kendini sefalete kaptırır ve çoğu zaman dinleyiciyi yoksun bırakır.

“Hayatta çok erken yaşta üzüntü ve ıstırabı nasıl kabul edeceğimi öğrendim,” dedi Estrada. Sıcak, sanatsal açıdan zengin bir evde büyüdü, ancak dış dünyanın şiddeti ve trajedisi, hem dinleyerek büyüdüğü melankolik müzikte hem de günlük gerçekliğinde belirdi.

Estrada, kahve çiftçiliği ile tanınan, “dağların ve soğuk havaların köyü” olarak tanımladığı, “çok çalışkan, çok ciddi” insanlarla dolu, Coatepec adlı kırsal bir kasabadan geliyor. Ebeveynleri, aynı zamanda müzisyenler, luthier olarak geçimlerini sağlıyorlardı ve sanatçılar genellikle yaylı çalgılar sipariş etmek için atölyelerinden geçiyorlardı. Ailesi, fandangolara, oğlu jarocho’nun merkezi olan reçel seanslarına katılır ya da masanın etrafında toplanır ve geleneksel Meksika ya da Venezüella halk şarkılarını söylerdi. Piyano çalmayı, sonra kemanı, sonra viyola çalmayı öğrendi.

Estrada’nın özel enstrümanı Venezuela cuatro’sudur. Kredi. . . The New York Times için Jackie Russo

Müzik dünyası, 13 yaşındayken bir Billie Holiday derlemesine rastladıktan sonra genişledi. “Beni çok etkileyen şeyler yapacak sesler aramaya başladım” dedi. “Bu, benim sesimle de bunu yapma arzusunu ateşler. Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald ve Betty Carter’ı keşfetti.

Estrada’nın caz tutkusu sonunda onu yakındaki Xalapa şehrine getirdi ve burada henüz lisedeyken bir üniversite caz konservatuarında okudu. 18 yaşında orada tam zamanlı öğrenci oldu. “Sesimi bir enstrüman olarak kullanmayı öğrendiğim yerdi” dedi. “Ayrıca nasıl özgür olunacağını da öğrendim, çünkü caz hakkında en çok sevdiğim şey, her seferinde farklı bir şey yapma fırsatı” diye ekledi. ”

Estrada sonunda Xalapa’ya taşındı; Coatepec’ten yola çıkmak, bölgede uyuşturucu şiddeti arttığı için çok tehlikeliydi. “Gençlik yıllarım çok zordu çünkü dışarı çıkamıyordum ya da sokakta tek başıma yürüyüşe çıkamıyordum” dedi. “Birçok kızı ve birçok kadını kaçırdılar. Ve genel olarak, Meksika’daki hayatımın son birkaç yılı biraz güvenlik bulmakla geçti. ”

2017 yılında Estrada için yeni bir vizyon birleşmeye başladı. New York’a gitti ve davulcu Antonio Sánchez ve Snarky Puppy grup başkanı Michael League gibi yeni bir müzisyen topluluğuyla tanıştı. Hâlâ caz sevgisi vardı ama İspanyolca şarkı söylemeyi ve gençliğinde onu besleyen folklorik sesleri çalmayı çok özlemişti. “İşte tam olarak kendi içime bakabildiğim ve fark edebildiğim yer burası,” dedi, “araştırmamın daha çok köklerimi, atalarımı aramak olduğunu. Meksika’ya döndükten sonra okulu bıraktı ve solo kariyer yapmak için Mexico City’ye taşındı.

Neredeyse beş yıl sonra, Estrada nihayet “Marchita’yı serbest bırakıyor. Merkezi, Estrada’nın etkilerini çarpıcı, dolu dolu bir dramaya soyutlayan sesidir. Kızken dinlediği Chavela Vargas veya Mercedes Sosa gibi ikonların coşkusunu yansıtıyor. Estrada, “Chavela Vargas dinleyerek büyüdüğünüzde, kederin dünyayı anlamak için bir araç olduğunu anlarsınız” dedi. “Her duygunun dolu bir yaşamın parçası olduğunun farkındasın. ”

Vargas, Sosa ve kendi kuşaklarından diğerleri genellikle basitçe “büyük Latin Amerikalı kadın şarkıcılar” olarak anılırlar ya da ölüme mahkûm, zehirli aşklardan etkilenen aşka düşkün kadınlara indirgenirler. Ancak ataları gibi, Estrada da kırılganlıktan azim inşa etmenin, acılarınızda görülme ve tutulma arzusunda güç bulmanın mümkün olduğunu anlıyor. “Bu kadınların duygusal mirası bizi bu duygulara yaklaştırıyor” dedi.

“Bütün albüm, üzüntüyü anlamaya çalışmak için benliğe yapılan bir yolculuktur” diye devam etti. “Temel kederdir, ama sanki ‘Hüzünden hangi çiçekler çıkacak? Ondan çıkmak için ne yetiştirebilirim?”

“Annemin her şeyi biraz parayla, birkaç malzemeyle, her şeyden biraz biraz çözdüğünü görüyorum,” dedi Estrada. “Bu çok güçlü. Bazen müzikle aynı şey olduğunu düşünüyorum. ” Kredi. . . The New York Times için Jackie Russo

O eski döneme ait şarkıların “her zaman iyi tavsiyeler vermediğini” ve hatta küfürlü bir dil içerdiğini kabul ederek, müziğinin insanları harekete geçirirken farklı mesajlar göndermesini istediğini söyledi: “Çok daha açık mesajlar, çok daha fazlası feminist, çok daha eşitlikçi. ”

“Solmuş” anlamına gelen “Marchita”, Estrada’nın ilk aşkı ve onun sonuna eşlik eden derin keder hakkındadır. Albümü iki yıl önce kaydetti ve şimdi tekrar dinlerken bir saflık hissi duyuyor. “Yalnızca bu tür bir masumiyete sahip biri böyle ciddi şeyler yazabilir” dedi. “Aşk hakkında insanın aklına gelen ilk düşüncenin yası gibi. ”

Günlük konuşmasında olduğu gibi, Estrada’nın şarkı sözleri de İspanyolca’da çiçek açan şiirsel bir çekicilik ile açılıyor. Genellikle Nikaragualı şair Rubén Darío’nun veya belki de her ikisi de Estrada’nın albümü yazarken yuttuğu Uruguaylı şair ve eleştirmen Idea Vilariño’nun romantik dokularını yansıtırlar. “Te Guardo”da, “Her yanak için bir tane bekleyen/ve her yara için bir kristal uçurum/bekleyen iki öpücüğüm var. ”

Pop-rock devi Julieta Venegas’ta hemen buna benzer çizgiler çizdi. Venegas bir telefon röportajında, “Yazdıkları, kendi başına ayakta durabilen bir şey olması açısından şiirsel bir yapıya daha yakın” dedi. “Sadece müziğe eşlik etmek gibi değil. ”

Venegas, müzisyen David Aguilar aracılığıyla Estrada’dan haberdar oldu ve sonunda Buenos Aires’te Estrada’nın bir gösterisini yakaladı. Venegas, “Kelimelerle çok yoğun bir ilişkisi var, bence bu kadar genç bir şarkı yazarı için çok parlak” dedi. “Şarkılarında çok derin öğeler var – bir görüntü hikayesi. ”

“Marchita”nın yapımcısı Gustavo Guerrero, “Silvana’nın sanatının gücünü ve ifadesini ellerinden almamak zordu. Şarkılar, melodiler ve sözler o kadar iyi yazılmıştı ki, “zaten yapılmış bir şeyi aşırı üretme veya fazla cilalama” riskini taşıdığını bir telefon görüşmesinde açıkladı. Birlikte, sadece sesi, sözleri ve cuatro’sunun eşlik ettiği, sahneye hakim olduğu canlı performanslarının minimalist enerjisini korumaya çalıştılar.

Estrada, “Uzun zamandır bunun üzerinde çalışıyorum” dedi. “Nasıl güçlü olabilirim, asgari düzeyde nasıl ikna edici olabilirim? Bunun bazen çok kadınsı olabilen bir şey olduğunu düşünmüyor musun?” merak etti. “Annemin her şeyi biraz parayla, birkaç malzemeyle, her şeyden biraz çözdüğünü görüyorum. Bu çok güçlü. Bazen müzikle aynı şey olduğunu düşünüyorum. ”