Poli Stiren Kalıbı Nasıl Kırdı?

Bakec

Member
Poli Stiren ekrandan dışarı fırlıyor, genişçe gülümsüyor, dişlerine tel takılmış. Birinci dalga punk müzisyenlerinin çoğu imajında gözleri olumsuzluk ve küçümseme ile doludur. Yeni bir filmden alınan görüntülerde, Stiren’in olasılığı parlak.

X-Ray Spex’in arkasındaki şarkıcı ve yaratıcı güç, Londra grubunun sismik ilk single’ı “Oh Bondage Up Yours!”i yayınlamasından 34 yıl sonra, 2011 yılında kanserden öldü. Dünya hala yetişiyor. “Poly Styrene: I Am a Cliché” başlıklı yeni bir belgesel 2 Şubat’ta yayınlanacak. , kendisinin farkında olan mizahı ve kültürel eleştiriyi karıştıran şarkı başlıklarından birinden alınmış, her ikisi de 2019’dan kalma bir sözlü tarih kitabı ve görsel sanatının gezici bir sergisinin ardından hikayesini kronolojik olarak anlatan en son iddialı projedir.

Filmi Paul Sng ile birlikte yöneten Styrene’in kızı Celeste Bell, bir video röportajında ”Annem onun medyum olduğuna inanıyordu” dedi. “Bunu şarkı sözlerinde görebilirsiniz. Ne olacağını tahmin etmek için esrarengiz bir yeteneği vardı.

Belki de Styrene dikkat ederek geleceği gördü. Grubun 1979’daki bölünmesinden sadece aylar önce yayınlanan tek albümü “Oh Bondage Up Yours!” ve “Germfree Adolescents” ile ataerkilliğe dinamit koydu; kimlik, tüketim kültürü, çevresel yıkım, aşırı bilgi yüklemesi gibi konuları ele alan yanan marşlarla dolu. ve punk’ın kendisi. (Başlık şarkısı, postmodern bir aşk şarkısı, en başarılı single’ıydı.) Day-Glo renklerini giydi ve saksafon ve bilim kurgu getirdi. Havalı şarkılar söyleyebilir veya sesini bir rokete çevirebilirdi. Biyonik riffler üzerinden zengin hikayeler anlatan şarkı sözleri, kendi yarattığı bir halk müziği oluşturdu. Etki, sonik Pop Art’tı.

Ağırlıklı olarak beyaz bir sahnede iki ırklı bir kadın olan Stiren tipik bir serseri değildi. Ve “I Am a Cliché” hiçbir şekilde tipik bir punk filmi değil. Poly Styrene mirasının bekçisi rolüyle yüzleşmeye başladığında 2015 yılında siyaset felsefesi alanında yüksek lisansını bitiren Bell, ekranda beliriyor ve annesinin karmaşık hayatını anlatıyor – genç kaçaklardan punk heyecanına ve Hare Krishna’ya, tüm bunlarla mücadele ederken. 20’li yaşların ortalarından önce bipolar bozukluk – punk tarihinde totemik, patlayıcı bir figürün (sıklıkla ihmal edilen) çocuğu olarak bakış açısıyla.

İyi bir anne miydi?Tam olarak değil. Ancak Bell soruyu erkenden sorup yanıtlarken, filmin süresini annesinin şarkı sözlerinde her zaman aradığı şeyi ortaya çıkarmak için harcıyor – gerçeği gösterecek kadar büyük bir karmaşıklık.

Styrene ve filmi birlikte yöneten kızı Celeste Bell. Kredi… Tony Barratt

Filmin zamanlaması uygun: Stiren’in kültür üzerindeki etkisi ve alaka düzeyi artmaya devam ediyor. Küstah vizyonunun bir zamanlar fütüristik göründüğü yerde, şimdi şok edici bir şekilde gerçeğe uyumlanmış hissediyor. FKA twigs gibi popun öncülerinden ve New Orleans grubu Special Interest ve London üçlüsü Big Joanie gibi punk’ın kalbinden sanatçılar, onu biçimlendirici bir ilham kaynağı olarak gösteriyor. Etkisi, isyan grrrl hareketinin hala ortaya çıkan etkisiyle de izlenebilir. On yıllara ve nesillere yayılıyor.

“I Am a Cliché”de yer alan şarkıcı, söz yazarı ve rapçi Neneh Cherry, bir röportajında X-Ray Spex’e şarkı söyleyerek kendi sesini bulduğunu ve grubu ailesiyle birlikte dinlediğini hatırladığını söyledi. , caz müzisyeni Don ve Styrene’in korkusuzluğuna ve dürüstlüğüne “kesinlikle sahip olan” tekstil sanatçısı Moki Cherry.

“Onu dinlediğimizde, şöyle olurlardı: Bahsettiğimiz şey bu,” dedi Kiraz. Sesinin ilk ortaya çıktığı yerin, babasının piyano çalıp “bir Poly place, tonal olarak” girmesine eşlik ettiğini kaydetti. “Kendi sesimi nasıl bulduğum onunkinin içinde,” diye açıkladı. “Ayrıca, hayatımda bir boşluktayken onu dinlemeye başladım – kim olduğumu biliyordum, ama her zaman bilmiyordum. nasıl kim olduğumu ya da bu konuda nasıl harika hissedeceğimi. Poly benim için ilaç gibiydi ve hala da öyle.”

Feminist punk ikonu Kathleen Hanna, X-Ray Spex’i ilk kez 1989’da – Bikini Kill grubunun Olympia, Wash.

Bir röportajda ve bunun punk içindeki cinsiyetçilik ve ırkçılık eleştirilerine nasıl uzandığını, bazen incelikli olduğunu söyledi. “Poly belli ki bir şair. Duygu ve tekniğin mükemmel bir evliliğiydi. Ben de “Bu grubu daha önce nasıl duymadım?” dedim. Sex Pistols’dan daha iyi görünüyordu.”

Lora Logic ve Stiren, X-Ray Spex ile sahnede. Grup 1979’da bir albüm çıkardı ve hemen dağıldı. Kredi… Erica Echenberg/Redferns, Getty Images aracılığıyla

STİREN DOĞDU Marianne Joan Elliott-Said, 1957’de, Stiren ve kardeşlerini Brixton belediye mülkünde tek başına yetiştiren Somalili bir baba ve İngiliz bir anneye. Gençlik yıllarında sanat ve isyanla dolup taşan Styrene, hippi müzik festivallerine otostop yapmak için evden kaçtı ve punk’a getireceği ekolojik bir bilinci canlandırdı. Kendini tiyatro, moda, şiir ve müziğe kaptırdı. 15 yaşında okulu bırakan bir kitap kurdu, felsefeye, okült, Freud ve Jung’a yöneldi. Bir sinefil olarak “Barbarella”nın retrofütürizminden yanaydı. Rock idolleri David Bowie ve Marc Bolan’dı. Ruhu ve reggae’yi severdi ve Bell, Joni Mitchell, Carole King ve Joan Armatrading gibi şarkıcı-söz yazarlarını büyük ilham kaynakları olarak gösterdiğini söyledi.

Styrene’in ilk punk öncesi single’ı, genç hamilelik hakkında “Silly Billy” adlı bir pop-reggae şarkısıydı. Kendisinden 16 yaş büyük, erkek arkadaşı ve X-Ray Spex’in yöneticisi olacak Falcon Stuart adlı bir adam tarafından yapıldı. (Bell, filmde, 2002’de ölen Stuart hakkında yıllar içinde çelişkili hikayeler aldığını söyledi: “Bazen onun hayatının aşkı olduğunu söylerdi, diğer zamanlarda ise onu mahvettiğini söylerdi.”)

Punk vurduğunda, 19 yaşındaki Styrene heyecanlandı. Sex Pistols’a hayrandı – filmde gösterilerinden birinde kalabalığın içinde dans eden Styrene’in daha önce görülmemiş bir klibi – Melody Maker’a “bir araya getirmek” için “yung punk” arayan bir reklam verdi ve bir ekip kurdu buna basçı Paul Dean ve kısaca saksofoncu Lora Logic de dahildi (Styrene onu kovana kadar).

Grup, klasik “Oh Bondage Up Yours!” için Virgin ile anlaştı. – açılış bildirisi, “Bazı insanlar küçük kızların görülmesi ve duyulmaması gerektiğini düşünüyor/Ama bence, ah esaret, seninki!” “Germfree Adolescents” için EMI’ye geçmeden önce feminist punk kutsal kitabı haline geldi. (Styrene, albümde adı geçmeyen bir yapımcıydı, dedi Bell.) LP onları “Top of the Pops”a ve “Poly Styrene Kimdir?” adlı bir televizyon belgeselini yayınlayan BBC’ye götürdü. Şarkıcı, sahne adını plastik ve kullanılıp atılabilir olduğu için seçtiğini ünlü bir şekilde açıkladı: “Pop yıldızlarının anlamı bu, bu yüzden göndermeyi düşündüm.”

BBC’nin ilk filmi ve “I Am a Cliché”, Styrene’nin şöhretin baskısını şiddetlendirdiği akıl sağlığı mücadelelerini tasvir ediyor. 1978’de kendisine yanlış şizofreni teşhisi kondu; televizyonda kendini ilk kez şarkı söylerken gördüğünde bir psikiyatri hastanesindeydi. Bell, annesinin durumunun medyanın vücudunu cinsiyetçi bir şekilde incelemesinin yanı sıra punktaki istikrarsızlaştırıcı nihilizm tarafından daha da kötüleştiğine inanıyor.

“Birçok insan X-Ray Spex’in olduğundan çok daha yeraltında olduğunu düşünüyor. Ama annemin ünlülerle o fırçası vardı” dedi Bell. “Asla kaçamayacağınız bir ün var ve çok uzun sürmese de annemin gördüğü ilgi buydu. Dışarı çıktığı için çok uzun sürmedi.”

Çan ve Stiren. Bell, “Çok daha fazla para kazanabilirdi,” dedi, “ancak sağlığına ve ruhsal özlemlerine şöhret ve başarıdan önce geldi.” Kredi… Fabrizio Rainone

Styrene, 1981’de yumuşak, tabla benekli solo albümü “Translucence”ı çıkardı ve o sıralarda müzisyen Adrian Bell ile tanıştı. Üç ay sonra evlendiler ve Bell’i doğurdu. Kısa bir süre sonra, Styrene Hare Krishna hareketine katılarak ve kızıyla George Harrison’ın 1973’te gruba bağışladığı bir kır evi olan Bhaktivedanta Malikanesi’ne taşınarak şarkılarında gözlemlediği maddi dünyadan kaçındı. Ancak zihinsel sağlık sorunları devam etti. Tapınaktan ayrıldı ve daha sonra 8 yaşındaki Bell, büyükannesiyle birlikte yaşamaya başladı.

Bell, annesinin X-Ray Spex’ten sonra hiçbir zaman düzenli bir işi olmadığını söyledi. Yetersiz telif ücretleriyle yaşadı, müzik yazmaya ve yayınlamaya devam etti. Bell, filmde yürek burkan bir şekilde, annesinin “parasız ve ünlü olmak her iki dünyanın da en kötüsü” dediğini hatırlıyor.

2000’lerin başında, Bell ve annesi uzlaştı. Styrene, ona enerji veren Hastings sahiline taşındı ve punk geçmişinin retrospektif bir günlüğünü yazmaya başladı. (Film boyunca alıntılar var.) Styrene, meme kanseri teşhisi konduğunda yakın zamanda “Generation Indigo” adlı yeni bir solo albüm çıkarmıştı. Bell, annesinin reenkarnasyona inandığını ve ölümü “bir sonraki büyük macera” olarak gördüğünü söyledi.

Annemin kolay bir hayatı olmadı, dedi. “Karışık bir ırk kadını olarak aşması gereken birçok engel vardı, ama yaptı ve bunu kendi şartlarına göre yaptı. Kendin Yap etiğini aldı ve gerçekten yaşadı.”

Günlüğünde, Styrene kendini “sıradan zorlu bir sokaktan sıradan bir sert çocuk” olarak nitelendirdi. Kızı, diğer çocuklar görünüşüyle alay ettiğinde karşı çıktığını söyledi: “Sürekli dövülüyordu. Sokakta dazlaklar tarafından kovalanmıştı.”

Styrene mirasını doğrudan ilk şiirlerinde keşfetti ve bu da “Oh Bondage Up Yours!” gibi parçalarda kesişen ifadelere yol açtı. – özgürlükçü bir toplanma çığlığı kadar nefret ettiği, punk tarzındaki esaret estetiğine dair bir suçlama. X-Ray Spex’in “Identity” şarkısında öngörülü bir şekilde sordu:

HANNA BULUNDUĞU ZAMAN Styrene, atasının etkisi felsefi olduğu kadar müzikaldi. “Kırılgan, tiz bir ses ve ayrıca yüksek sesli bir böğürtü de yapabilirdi,” dedi. “Sesindeki yuvarlaklığı, sesindeki deliciliği kullandı. Poly ile pop müzik korkusu yok.”

Special Interest’in vokalisti Alli Logout için, Styrene, beyaz olmayan bir kişinin punk’ı eleştirirken icat etmesine yardım ettiğinin heyecan verici bir kanıtıydı; bu güvenlik açığı kaosta var olabilir; ve o serseri keskin ama eğlenceli olabilir.

Onları zamirleri kullanan Logout, Teksas’taki küçük kasabalarındaki metal şovlarında kafa vuruşlarıyla ilgili ilk deneyimlerini, “Genel olarak müzikle ilgili orijinal keşfim, o alanı işgal eden herhangi bir Siyah beden görmediğim için bir üzüntüydü” dedi. Ama punk tarihiyle ilgili çalıntı bir kitabın sayfalarını karıştırırken, “Poly Styrene’in ve diş tellerinin bir resmini gördüğümü çok net hatırlıyorum. ne?” Canlı bir “Bondage” videosu izlerken, “Tamamen kendisi olmakla kapladığı ötekiliği hissettim. O şarkıyı ne zaman duysam, her gün kendimi sunmam gereken bir tavır olduğunu biliyordum.”

Styrene’in moda anlayışının da etkili olduğu kanıtlandı. Kredi… BBC Arenası

Ortaokulda başlayan şarkıcı-söz yazarı Shamir, X-Ray Spex ile öyle bir bağ hissetti ki, 2016 sonbaharında Styrene’in yüzünü uyluğuna dövme yaptırmaya karar verdi. Bir röportajda, “Poly, siyahi bir insan olarak punk ruhunu canlı tutmam için beni etkileyen ana etkenlerden biriydi” dedi. “Sabah uyandığımda sürekli bana bakıyor.”

“Çoğu zaman, herkesin punk olarak gördüğü şey öfkedir, ama kimsenin onu öfkeli olarak kategorize edeceğini sanmıyorum” dedi ve Styrene’in farklı duygularla iletişim kurduğunu söyledi. “Bundan birçok yönden öğrendim.” “Her zaman kenarda kalacaksın, ama bu sessiz olman gerektiği anlamına gelmiyor. Çoğu zaman, hafifçe duyulabilmek için en yüksek seste olmamız gerekir.”

Bell, annesinin arşivini düzenlerken, tek bir şarkı sözü setinin birçok taslağını ya da keşfetmek için feminist çizgi romanların üzerine çeşitli kontrasepsiyon ambalajlarını katmanlayan bir parça gibi karma medya kolajını ortaya çıkararak, sürecinin yoğunluğu onu şaşırttı. modern ilişkilerin doğası. (Styrene grubun tüm sanat eserlerini kendisi yarattı.) “Popülerliklerinin zirvesindeyken çekip gitti,” dedi. Bell’in bulduğu bir karar, filme umut verici bir mesaj veriyor: “Çok daha fazla para kazanabilirdi, ancak sağlığına ve ruhsal özlemlerine şöhret ve başarıdan daha fazla öncelik verdi.”

Sonunda Bell inanarak, “Annemin müzikal ve sanatsal olarak tek istediği ciddiye alınmaktı,” dedi.