Övgün ne demek TDK ?

Murat

New member
Övgü Nedir? TDK'ya Göre "Övgü" Kavramı ve Biraz Mizah!

Bir düşünün, her gün karşımıza çıkan kelimelerden biri “övgü”... Ve bazen bir kelimenin anlamı o kadar basit ve anlaşılır olur ki, işin içine biraz eğlence katmadan duramıyoruz! Övgü deyince ne anlıyoruz? "Süper bir iş çıkarmışsın!" mı yoksa "Vay canına, gerçekten harikasın!" mı? Biraz daha derine inelim, TDK ne diyor? "Övgü", bir kişinin ya da bir şeyin iyi yönlerinin anlatılması, beğenilmesi anlamına gelir. Klasik, değil mi? Ama biraz mizah katarsak, işin içine farklı boyutlar da girebilir.

Övgü, Erkeklerin Stratejik Zihniyetinde Nasıl Bir Yerde Duruyor?

Erkekler, çözüm odaklı düşünmeye yatkın, stratejik yaklaşan varlıklardır (tabii her erkek için geçerli değil, ama çoğu zaman bu şekilde değerlendirilir). Övgü söz konusu olduğunda, "Övgü" sadece "iyi iş çıkardın" demek değildir. Erkekler, övgüyü bir strateji aracı olarak kullanabiliyorlar. İşin içine bir ‘bunu yaparsan ne olur’ mantığı da dahil edilebilir. Mesela şöyle bir diyalog kurabilirsiniz:

- “Harika bir iş yaptın! Bunu da yapabilirsen, gerçekten şampiyon olursun!”

Kadınlar bazen hemen "Ayy, harika söyledin!" derken, erkekler biraz daha pragmatik olabilir. Yani, bir övgü sadece bir takdirdir, ama aynı zamanda bir meydan okumadır. Kadınlar gibi duygusal bir yaklaşım değil; stratejik bir zeka ve motivasyon unsuru var. Övgüyle hareket etmeye, kişiyi bir adım daha ileriye itmeye çalışırlar.

Kadınların Empatik Övgü Yaklaşımları: Duyguların ve İlişkilerin Harmanı

Bir kadın için övgü, çoğu zaman yalnızca bir başarıyı kutlamak değil, bir ilişkilerin de ifadesidir. Empati ve bağ kurma noktasında övgüler, bir duygusal bağlantı yaratma amacı güder. Örneğin, bir kadın, “Aman Tanrım, gerçekten çok güzel görünüyorsun, senin yanında ben de ışıldıyorum!” dediğinde, bu yalnızca "güzelsin" demek değildir. Aynı zamanda, "benim için ne kadar kıymetlisin" demek ve karşısındakiyle bir bağ kurmak anlamına gelir.

Övgüde duygusal derinlik vardır. Bir kadın, birinin dış görünüşünden veya başarısından daha çok, o kişinin içsel gücünü ya da davranışlarını övmek isteyebilir. Yani övgü, ilişkisel bir süreçtir, sadece bireysel bir başarıyı kutlamakla kalmaz, bir tür duygusal destek de sağlar.

Övgü, Herkese Göre Farklıdır: Klişelere Takılmadan Gidiyoruz!

Herkesin övgüye verdiği tepki farklıdır. Erkeklerin genelde stratejik bir bakışı varken, kadınlar daha çok duygusal açıdan ele alıyor. Ama burada önemli olan, klişelerden uzaklaşmaktır. Bir erkek "Harika iş çıkardın!" dediğinde, kadın bunun altındaki duygusal tonu çözmeye çalışır. Aynı şekilde, bir kadın "Seninle gurur duyuyorum!" dediğinde, erkek bazen bu övgüyü sadece bir duygusal ifade olarak algılayabilir. Oysa her iki durumda da birbirini anlama ve karşılıklı bağ kurma amacındalar.

Bir de kadınların, "Aman ya, her zaman böyle yapıyorsun!" şeklinde bir övgü biçimi vardır ki, bu çoğu zaman yanlış anlaşılabilir. Burada övgü, destek ve güven unsuru barındırırken, dışarıdan bakıldığında sanki hep aynı şeyi bekleyen bir yaklaşım gibi görülebilir. Erkekler içinse, övgü daha çok başarıyı artıran ve bir sonraki hedefe yönlendiren bir araçtır.

Övgü Nerelerde Yanlış Anlaşılabilir?

Övgü, çok hoş bir dil aracıdır. Ama bazen yanlış anlaşılabilir. Çünkü kelimeler bir şeyleri ifade ederken, hisler ve beklentiler daha karmaşık olabilir. Örneğin, bir iş yerinde "Harika bir rapor hazırlamışsın!" dediğinizde, aslında o kişinin yalnızca “başarıyı” değil, “o başarıyı kazanma yolundaki azmini” övüyorsunuz. Bir erkek buna hemen “tamam, bir sonraki işte daha da iyisini yaparım” diyebilirken, bir kadın "benim için önemli olan içindeki motivasyon" diyerek, başarının arkasındaki hikayeye de dikkat çeker.

Bir de sosyal medyada yapılan övgüler var. “Ayy ne tatlısın, senin gibi biri olmak istiyorum!” türünde yorumlar… Burada, övgü pek de samimi olmayabilir. Çünkü bazı durumlarda insanlar, sadece övgü yapmak için bir şeyler söylüyorlar. Gerçekten içten mi? Yoksa sadece bir boşluk dolduruyorlar mı? Bu sorular, bazen övgülerin güvenilmez olmasına yol açar.

Sonuç Olarak: Övgüde Dengeyi Bulmak!

Övgü, çok basit bir kavram gibi görünse de, aslında birçok duygusal ve sosyal boyutu içinde barındıran bir olgudur. Erkekler, genellikle övgüyü motivasyon aracı ve strateji olarak kullanırken, kadınlar ise övgüyü bir bağ kurma ve destek verme aracı olarak değerlendirir. Her iki yaklaşım da kendi içinde değerli ve birbirini tamamlar. Duygusal zekayı, stratejiyi ve empatiyi harmanlayarak, doğru övgülerle birbirimize daha güçlü bağlar kurabiliriz. Sonuçta, övgüyle ilgili asıl amaç, karşımızdaki kişiyi bir adım daha ileriye taşımaktır.

Peki, sizce övgü yalnızca takdir etmek için mi kullanılmalı? Yoksa bir ilişkiyi daha derinleştirmek, daha güçlü kılmak için bir araç olarak mı görülmeli?