Mezzo-Sopranoları Sevdirecek 5 Dakika

Bakec

Member
Geçmişte, arkadaşlarımızı klasik müzik, piyano, opera, çello, Mozart, 21. yüzyıl bestecileri, keman, Barok müzik, sopranolar, Beethoven’a aşık etmek için çalacağımız beş dakikayı seçtik. , flüt, yaylı çalgılar dörtlüsü, tenor, Brahms, koro müziği, perküsyon, senfoniler, Stravinsky, trompet, Maria Callas, Bach ve org.

Şimdi o meraklı dostları, insanlığı operaya sıcak tonla getiren mezzosopranoları sevmeye ikna etmek istiyoruz. Umarız burada keşfedecek ve eğlenecek çok şey bulursunuz; favorilerinizi yorumlara bırakın.

◆ ◆ ◆

Susan Graham, mezzosoprano

Mezzoları neden sevmelisiniz? Opera dünyasının yeryüzünün tuzu biberiyiz. Biz anneyiz, erkek arkadaşız, şeytani sayfayız. Biz kız kardeşiz, prensesiz, bazen tanrıçayız. Tamam, biz de bazen cadıyız!

Soprano kardeşlerimden özür dilerim, alt tessituramız daha sıcak bir ton ve konuşmaya daha yakın bir aralıkta daha belirgin kelimeler sunuyor. İsterseniz biraz daha akrabayız. Biz viyolayız, bazen çello ve çoğu zaman bu zenginlik ve rahatlık için çabalıyoruz. Aşağıdaki, idollerimden ve akıl hocalarımdan birinin muhteşem vokalizmine bir örnek: Christa Ludwig. Bana Octavianus’u öğretti ve kayıtları bana Mahler, Strauss, Schubert ve Wagner’i öğretti. Burada Leonard Bernstein eşliğinde Brahms’ı döndürüyor.

Brahms’ın “Von ewiger Liebe”

Christa Ludwig; Leonard Bernstein, piyano

◆ ◆ ◆

J’Nai Köprüleri, mezzosoprano

Neredeyse herkesin defalarca duyduğu bir arya çalardım: “L’amour est un oiseau isyancı” — “Carmen”den “Habanera”. Grace Bumbry’nin ses tonunun netliği ve güzelliği ve ifadesinin oyunculuğu beni anında aşık etti ve en azından yeni gelen birinin ilgisini çekeceğini tahmin edebiliyorum. (Müzik fazlasıyla yeterli, ama onu filmde söylerken izlemek herkesi gerçekten bağımlı hale getirecek.)

Bizet’in “L’amour est un oiseau isyancı”

Grace Bumbry; Viyana Filarmoni; Herbert von Karajan, şef (Orfeo)

◆ ◆ ◆

Kayleigh Kasap, mezzosoprano

Lisedeyken koro öğretmenim Grace Bumbry CD’si çalardı. O kadar sevdim ki eve götürdüm. Bu parça o noktada duyduğum birkaç aryadan biriydi ve kulağa yeni geliyordu. eğlence şarkı söylemek. Sesi çok canlı ve hafif, aynı zamanda güçlü ve ateşli. Ve nefes alma tekniği, Handel’in uzun, melismatik çizgilerini idare etmede çok yetenekli. İfadesi kulağa çok kolay ve özgür geliyordu. Her şey benimle çok yoğun bir şekilde konuştu, genç yaşta.

Handel’in “Ey Siyon’a Müjdeleyen Sen”

Grace Bumbry; Londra Senfoni Orkestrası; Adrian Boult, şef (Deutsche Grammophon)

◆ ◆ ◆

Zachary Woolfe, Times klasik müzik editörü

Bu beş dakika hayatımı değiştirdi. Yaklaşık 10 yaşındayken, Marian Anderson’ın yer aldığı şarkı ve aryalardan oluşan bir CD’yi bir şekilde elime aldım. Uzun zaman önce bir güzelliğin elçisi olan yumuşak tonunun etrafında dolaşan statik halesiyle ona “Ave Maria”yı tekrar tekrar çaldım. Klasik vokalizme ve operaya böyle aşık oldum. Anderson’da her zaman olduğu gibi, şarkı söylemek ağırbaşlı, hatta edepli. Ama onun sabit, yoğun hacim artışlarında, inancın, nefesin, bedenin gücünü hissetmeden edemezsiniz. Sanatında duygusallık eksik değil.

Schubert’in “Ave Maria”sı

Marian Anderson; Kosti Vehanen, piyano (Preiser)

◆ ◆ ◆

Marilyn Horne, mezzosoprano

Beni etkileyen ve taklit etmeye çalıştığım birçok şarkıcı vardı: Risë Stevens, Janet Baker, Renata Tebaldi, Rosa Ponselle, Victoria de los Ángeles, Conchita Supervía. Ama sanırım 18, 19, 20 yaşlarımda en çok dikkat ettiğim kişi Ebe Stignani idi. Onun hakkında çok araştırma yaptım ve sürekli plaklarını çaldım. “Orfeo”da ve “Samson et Dalila” aryalarında olağanüstü olan özel legatosuna bayıldım.

Verdi’nin “Stride la vampa”

Ebe Stignani; RAI Ulusal Senfoni Orkestrası; Armando La Rosa Parodi, şef

◆ ◆ ◆

Cecilia Bartoli, mezzosoprano

Öğrenciyken, Rossini’nin en büyük uzmanlarından Marilyn Horne’u dinler ve çok beğenirdim. Özellikle “La Donna del Lago”daki Malcolm ve “Semiramide”deki Arsace gibi erkek karakterlerin efsanevi yorumlarını takdir ettim ve inceledim. 1988’de farklı bir şey kaydetti: Vivaldi’nin “Orlando Furioso. Sesli havai fişekler beni büyüledi ve Horne’un yorumu sonraki Vivaldi projelerim için ilk ilham kaynağı oldu. Teşekkürler sevgili Marilyn!

Vivaldi’nin “Nel profondo cieco mondo”

Marilyn Horne; I Solisti Veneti; Claudio Scimone, şef (Warner Classics)

◆ ◆ ◆

Matthew Epstein, vokal koçu ve izlenimci

Bu performansı kafamda duyabiliyorum: 1965’te çıkan “Presenting Marilyn Horne” albümünün ilk kurgusuydu. Ona tam uyan bir parça varsa o da “L’Italiana in Algeri’deki Isabella’ydı. . ” O günlerde hala soprano olarak anılırdı ve özellikle bu erken kayıtta, en başından beri, o çok güçlü alt kaydın bir hafiflikle birleşimi vardı. Kadansta yüksek C’ye çıkıyor. Seste hafiflik ve esneklik ve dinamik varyasyon – yumuşak dinamikleri inanılmaz kullanımı var. Çok tatlı ama aynı zamanda çok güçlü bir şekilde şarkı söylüyor.

Rossini’nin “Cruda sorte”

Marilyn Horne; Kraliyet Opera Binası Orkestrası; Henry Lewis, şef (Decca)

◆ ◆ ◆

Jamie Barton, mezzosoprano

Mezzo denilince akla ilk gelen isim Marilyn Horne oluyor. Rossini, Vivaldi ve Handel’in florid aryalarının kayıtları yaygın olarak biliniyor, ancak Ambrose Thomas’ın “Mignon” undaki bu muhteşem arya, alışılmışın dışında bir geziye değer. Beş dakikadan kısa bir süre içinde, onun görünüşte sınırsız sesinin uç noktalarına meydan okuyan güzel uzun çizgiler ve devasa sıçramalarla dolu bir sahneniz var.

Thomas’ın “Elle est là! Pres de lui!”

Marilyn Horne; Viyana Opera Orkestrası; Henry Lewis, şef (Decca)

◆ ◆ ◆

Amirtha Kidambi, besteci ve vokalist

Daha sonra free caza sığınan klasik bir mezzosoprano, en sevilen repertuardan kaçınan bir kontrgerdim. Beni Teresa Berganza’nın zengin sesiyle temasa geçiren zarzuela ve İspanyol ve Latin Amerika sanat şarkısını araştırarak o zamanlar niş olarak kabul edilen şeye yöneldim. Rossini ve Mozart yorumlarıyla tanınır, ancak Manuel de Falla’nın “Siete Canciones Populares Españolas”ında dizlerimin dibine geldiğimde Berganza’nın kayıtlarını yakından inceledim, onun inceliği ve folklorik süslemeye duyarlılığı beni büyüledi. 1960 tarihli bu canlı performansta, “Polo”, kaba kuvvetteki göğüs sesine sorunsuz bir şekilde girip çıkarak parlak koloraturunu sergiliyor.

Serbest caz müziğine geri döndüğümde, virtüöz doğaçlama piyanist müzikal kahramanım Cecil Taylor ile tanıştığımda, ona bir vokalist olduğumu söyledim. Ellerimi ellerinin arasına aldı ve alçak sesle konuştu. Her kelimeyi anlayamasam da, “Teresa Berganza”yı cılız bir fısıltıyla tekrarladı. Ellerimizde kozmik bir titreşim hissettim ve hemfikirce sırıtarak başımı şiddetle salladım.

De Falla’nın “Polo”su

Teresa Berganza; Gerald Moore, piyano

◆ ◆ ◆

Denyce Graves, mezzosoprano

Kısmen büyük bir Cecilia Bartoli hayranı olduğum için, kısmen çok yürek parçalayıcı bir şekilde muhteşem olduğu için ve kısmen de iyi şarkı söylemenin zor olduğu için olabilir. Ama bu aryayı seviyorum. Nefes kontrolü, çizgi, tril ve derin duygusal duyguları iletme yeteneği açısından dayanıklılığınızı zorlar. Başarılı olmak için karnınızda ateşe, çelikten bir öze ve sakinliğe ihtiyacınız var.

Geminiano Giacomelli’nin “Sposa son disprezzata”sı

Cecilia Bartoli; Gyorgy Fischer, piyano (Decca)

◆ ◆ ◆

Javier C. Hernández, Times klasik müzik ve dans muhabiri

Bazı mezzolar, genç erkek karakterlerin kimliğini üstlenerek sözde pantolon rollerinde uzmanlaşmıştır. En iyi bilinen pantolon parçalarından biri, Mozart’ın “Le Nozze di Figaro”daki yaramaz genç sayfa Cherubino’dur. ” Bu kayıtta, klasik bir Cherubino olan Frederica von Stade, parıltı ve komedi havasıyla şarkı söylüyor.

Mozart’ın “Voi che sapete”

Frederica von Stade; Viyana Filarmoni; Herbert von Karajan, şef (Decca)

◆ ◆ ◆

Anthony Tommasini, eski Times baş klasik müzik eleştirmeni

Birçok mezzo, düşük aralıklarına göğüs gücü getirmeye çalışırken biraz zorlanabilir. Verdi’nin “Don Carlo”nun bu heyecan verici “O don fatale” öyküsündeki gibi, büyük Shirley Verrett değil. Derin, zengin, alçak sesi için için için yanan bir doğal güce ve dokulu bir güzelliğe sahip. Yine de yükselen uçuşlar sırasında, herhangi bir soprano’nun imreneceği en iyi notaları fırlatır. (Aynı zamanda büyük soprano rolleri üstlenmesi şaşırtıcı değil. ) Vokal ihtişamını dramatik yoğunlukla birleştiren Verrett’in Princess Eboli’si kulağa tutkulu ve kendi güzelliğinin cazibesine lanet ederken pişmanlık duyuyor.

Verdi’nin “O don fatale”

Shirley Verrett; Kraliyet Opera Binası Orkestrası; Carlo Maria Giulini, şef (Warner Classics)

◆ ◆ ◆

David Allen, Times yazarı

“Dünyayı kaybettim,” diye başlıyor bu şarkı, müziğin beni geri çekeceğine güvenilebilse de – en karanlık gecelerde veya en derin kederlerde teselli. Mahler’in 1967’de Janet Baker tarafından asla daha sihirli bir şekilde söylenmemiş, dolambaçlı İngiliz kornası ve eterik mezzo çizgisiyle, Mahler’in en kısa başyapıtı, ıssız olsa da bir aşk şarkısıdır. Şarkıcımız dünyayı kaybetti ve sesi uçarken bununla yetinmekte ısrar ediyor. Ancak burada birkaç basit sevinç var – daha ziyade derin bir kararsızlık. Süspansiyonlar her yerde oyalanıyor, nefis ıstıraplarının çözülmesi zaman alıyor. Bu mu yalnızlığın mutluluğu? Cennet? Sevmek? Hayır, son sözler açığa çıkıyor: Şarkının vecd halidir.

Mahler’in “Ich bin der Welt abhanden gekommen”

Janet Baker; Hallé Orkestrası; John Barbirolli, şef (Warner Classics)

◆ ◆ ◆

Kamala Sankaram, besteci

Benim için mezzo sesinin güzelliği Mahler ile eş anlamlıdır. Ve “Rückert-Lieder” (özellikle “Um Mitternacht”) için bir zaafım olsa da, beni ilk duygulandıran, beni mezzoların sıcaklığıyla tanıştıran parça onun “Kindertotenlieder. Döngüdeki ilk şarkı olan “Nun will die Sonn’ so hell aufgeh’n”de, orkestrasyonun seyrekliği, sesin sadeliği ve saflığının gerçekten parlamasına izin veriyor. Janet Baker’ın sesinin güzel mirası, metinden çıkardığı duyguyla renkleniyor. Bana her zaman olur.

Mahler’in “Nun will die Sonn’ yani cehennem aufgeh’n”

Janet Baker; Hallé Orkestrası; John Barbirolli, şef (Warner Classics)

◆ ◆ ◆

Seth Colter Walls, Times yazarı

Emmerich Kalman’ın “Chicago Düşesi” opereti, 1928’de Viyana’da sıcak bir bilet oldu. Kalman, Macar dansları hakkındaki derin bilgisinden ve Charleston gibi son teknoloji Amerikan stilleri hakkında öğrendiklerinden yararlandı. Rakamlar arasında, istediği zaman Avrupalı hükümdarları alıp satan unvanın düşesi Mary’yi tanıtan bu melodi var. Parça başlangıçta bir soprano için yazılmış olsa da, Julia Bentley gibi bir mezzo librettonun ironilerini vurgulayabilir. Mary, paranın her şey olmadığını zaten biliyor gibi görünüyor – Americana’nın dolar kaynaklı esnemesi ritimde duyulsa bile.

Kalman’ın “Wir Ladies aus Amerika”

Julia Bentley; Yeni Budapeşte Orpheum Derneği (Cedille)

◆ ◆ ◆

Jennifer Higdon, besteci

Besteci olmanın zevklerinden biri, icracıların yeteneklerini onlar için yazmadan önce keşfetmektir. Bazen nefesimi kesen, hayret ve hayranlıkla durmama neden olan bir güzellik ve yetenekle karşılaşıyorum. Bu tür performanslar ilhamın sıçrama tahtaları haline gelir. Bunu geçenlerde burada bir ninnide duyduğum mezzosoprano Sasha Cooke’u dinlerken ve son derece usta bir sesten zahmetsiz güzellik ve sakinliğin sesini aktarırken deneyimledim.

Britten’ın “Hemşirenin Şarkısı”

Sasha Cooke; Inon Barnatan, piyano (Müzik@Menlo)

◆ ◆ ◆

Joshua Barone, Times editörü

Operada, ilgi odağı sopranolara yönelme eğilimindedir. Ancak, çoğunlukla Fransa’da, mezzo-sopranolar için kadın rollerinin önde gelen istisnaları olmuştur: repertuardaki Carmens ve Dalilas. Favorilerim arasında, “Les Troyens”ten Didon ve “La Damnation de Faust”tan Marguerite gibi Berlioz tarafından yazılanlar var. ” Farklı ses türleri için uyarlanmış şarkı döngüsü “Les Nuits d’Été” de en iyi mezzo tessitura’da kulağa hoş geliyor. “Le specter de la rose”daki daha derin, zengin gövdeli lirizmin orkestrasyonu nasıl tamamladığını duyun – en hassas halinde, pıtırtışan rüzgarlar ve pizza telleri ile – sonra bir mezzo-soprano’nun çok yönlülüğü ile ışıldayan bir yüksek notaya dönüşür.

Berlioz’un “Le specter de la rose”

Susan Graham; Kraliyet Opera Binası Orkestrası; John Nelson, şef (Sony Classic)

◆ ◆ ◆

Michael Cooper, Times editörü

Wagner’in “Tristan und Isolde”undaki en sarhoş edici müziklerden bazıları lanetli aşıklara değil, Isolde’nin bahtsız hizmetçisi Brangäne’ye verilir. Christa Ludwig’in ikinci perdedeki uyarı şarkısını söylemesini dinleyin: Bir randevunun başında nöbet tutarken, onun zengin, uhrevi mezzosu orkestranın ruhani renklerinin üzerinde süzülüyor. Büyüsü, nasıl ortaya çıktığı nedeniyle daha da güçlüdür. Kendinden geçmiş, çılgın bir aşk düetini henüz dinlemiş olan seyirciler, Brangäne’nin tutkularının coşkulu güzel müziğini boş yere delmeye çalışırken aniden uzaktan uyarısını duyar.

Wagner’ın “Einsam wachend in der Nacht”

Christa Ludwig; Bayreuth Festival Orkestrası; Karl Böhm, şef (Deutsche Grammophon)

◆ ◆ ◆

Joyce DiDonato, mezzosoprano

Klasik müziğin en büyük gizemlerinden biri, bestecilerin en trajik duygulardan, aynı anda saf hüzün ve şaşkınlık uyandıran ve hatta belki de kabulü davet eden en acı verici güzel müziği nasıl oluşturabildikleridir. Müziği bu kadar mistik bir şekilde kanalize etmek için özel bir sanatçı gerekir ve Franz Schubert ve Janet Baker’ın evliliğinden daha iyi çok az evlilik olmuştur. 1816’da yazılan bu şarkıda bir anne, yeni ölen oğluna basit bir ninni söylüyor. Janet’in sesi teselli ederken, ağlarken, sakinleştirirken ve severken dinleyin.

Schubert’in “Wiegenlied”i

Janet Baker; Gerald Moore, piyano (Warner Classics)

◆ ◆ ◆