Menengiç kahvesi kilo yapar mı ?

Yaren

New member
Menengiç Kahvesi Kilo Yapar Mı? Gerçekten Mi? Yoksa Efsane Mi?

Menengiç kahvesi… Adını duyduğumda, ilk aklıma gelen şey “Bu ne? Zeytin mi kahve mi?” olmuştu. Ama, kahve tutkunları arasında bu içeceğin adını duyduğumda bir şey fark ettim: Menengiç kahvesi, hem kahveseverlerin hem de kilo derdine düşenlerin dilinden düşmeyen bir konu olmuş. Herkesin dilinde "Menengiç kahvesi kilo yapar mı?" sorusu var. Durum böyle olunca ben de bu soruyu ciddiyetle ele almam gerektiğine karar verdim. Hadi gelin, kahveseverlerin bu konuda kafasındaki soru işaretlerine eğlenceli ve biraz da stratejik bir bakış açısıyla yanıt arayalım!

Erkeklerin Stratejik Bakış Açısı: “O Kadar Da Kötü Olmaz, Değil Mi?”

Erkeklerin, bir şeyin “kilo yapma riski” hakkında düşündüklerinde genellikle şöyle bir yaklaşım sergilediğini gözlemliyorum: "Ben bir tane içerim, her şey yolunda gider!" Menengiç kahvesi, aslında meyve çekirdeklerinden yapılıyor ve doğal bir içecek olduğu için, evet, mantıklı bir açıklama ile erkeğin mantıklı bakış açısına göre - "O kadar da kötü olamaz!" - diye bir sonuç çıkabiliyor. Hani, bir yudum alıp "İyiymiş, zararı yok!" diyebilirsiniz. Kilo almak bir yana, sanki dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırmışsınız gibi hissediyorsunuz.

Ama işin stratejik boyutuna bakarsak, ortada şu gerçek var: Menengiç kahvesi kalorisi düşük ama içerdiği maddelerle oldukça faydalı. Tamam, o zaman hadi, sağlığa zararı yok ama bir dakika! Peki ya miktar? Hadi diyelim ki menengiç kahvesini bir öğün yerine içtiniz, yani burada mantıklı bir seçim yaparak kiloyu göz ardı ettiniz. Ama fazla miktarda içmek – hadi, beş fincan içmesek de – normal kahveye göre yine de şekerli içeceklerden biraz farklı değil. Sonuçta, her şeyin fazlası zarar, değil mi?

Peki, bence siz de kabul edin, bazen kilo aldıran şey sadece içecekler değil, o içeceği ne kadar büyük bir keyifle içtiğimiz! Beşinci fincan menengiç kahvesini içmeye başlamak, bence en iyi şekilde şöyle tarif edilir: "Menengiç kahvesi, kilo yapmaz… ama dondurmayla birlikte yenirse, hadi o zaman, yapar!" :)

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Biraz Düşün, Kendini Kandırma!”

Kadınlar, kilo alıp almamanın sadece kaloriyle ilgili olmadığını, çoğu zaman "içsel huzur" ve "muhteşem kahve keyfi" ile ilgili olduğunu bilirler. Menengiç kahvesinin faydaları saymakla bitmez: antioxidanlardan, sindirim sistemini rahatlatmaya kadar birçok faydalı etkisi olduğu bilinir. Ama işin kalori tarafına gelecek olursak, bir kadının yapacağı şey şudur: "Bir tane içeyim, ama gerçekten ne kadar içiyorum, buna bakmalıyım!" Kadınlar, zaten hayatın her yönünde kontrolü ellerinde tutmak isterler, değil mi? Eğer menengiç kahvesiyle kilo alma riskini sıfıra indirgemek istiyorsanız, küçük ama etkili önerim şu: “Menengiç kahvesini bir parça bitter çikolata ile içmek, biraz da rahatlayıp, keyfini çıkararak tüketmek… Böylece sadece moral bulur, ama asla 'kilo yapma' endişesi yaşamazsınız!” Hem keyfinizi sürersiniz, hem de kadın mantığıyla, her şey dengeye gelir. Kilo yapmasın diye kendinizi ne kadar "kontrol altına" almaya çalışsanız da, kahve keyfi de bir terapi, değil mi?

Birçok kadının sosyal çevresinde "kilo alıp almadım" kaygısı var, bu yüzden o menengiç kahvesini içerken kendinizi kısıtlamadan keyif almak en doğru çözüm. Yani, ilk başta “Menengiç kilo yapar mı?” sorusuna verdiğiniz tepkiyi tekrar gözden geçirebilirseniz, belki de anahtar cevabı daha kolay bulabilirsiniz: Moderasyon! Bir fincan, bir yudum, ama kesinlikle telaş yapmadan!

Peki Ama Gerçekten Menengiç Kahvesi Kilo Yapıyor Mu?

Bakalım, menengiç kahvesi gerçekten kilo yapıyor mu? Menengiç kahvesinin içerdiği maddelere göz atacak olursak, genelde düşük kalorili olduğu, vücuda zarar vermediği ve enerji verdiği söylenir. Ama ne kadar düşük kalorili? Ortalama bir fincan menengiç kahvesi, 5-10 kalori civarındadır. Bu gerçekten oldukça az. Ama burada çok önemli bir soruya geliriz:

Şekerli mi içiyorsunuz? Sütlü mü içiyorsunuz? Karar sizin!

Eğer menengiç kahvesine bal, şeker ve krema ekleyerek içiyorsanız, evet, bu durumda "Menengiç kahvesi kilo yapar mı?" sorusuna cevabınız: Evet! Ama eğer sade içiyorsanız, her şey daha farklı. O zaman menengiç kahvesi, kilo aldırmaz, sadece size bir kahve molası verir.

Çünkü mesele sadece "kilo aldırmak" değil, aynı zamanda aldığınız keyiftir. Eğer menengiç kahvesini, sağlıklı bir yaşam tarzına entegre ederek içiyorsanız, kilo almak bir yana, sağlıklı yaşam için gerekli birçok vitamin ve minerali almış oluyorsunuz.

Etkileşimli Sorular: Kahveniz Sade Mi, Şekerli Mi?

Şimdi sizlere bir soru: Menengiç kahvesini nasıl içiyorsunuz? Sade, tatlandırıcı ekleyerek mi, yoksa bol şekerli mi? Belki de birçoğumuz, içtiğimiz kahvenin her zaman “sağlıklı” olup olmadığını bilmeden keyif yapıyoruz. Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşın, bakalım menengiç kahvesi ile ilgili hangi sırlar saklı!

Ve bir de şu: "Sizce menengiç kahvesinin en sağlıklı hali nedir?" :)