Maggie Gyllenhaal’ın Yönetmenlik Hakkında Tehlikeli Fikirleri Var

Bakec

Member
Maggie Gyllenhaal zor rollerden asla kaçınmadı. Oyuncu, patronuyla sadomazoşist oyunlar oynayan bir asistan (“Sekreter”), İsrail-Filistin çatışmasına yakalanmış bir silah tüccarının kızı (“Onurlu Kadın”) gibi karmaşık karakterlerin performanslarıyla yıllardır sınırları zorluyor. 1970’lerde New York’ta bir seks işçisi (“The Deuce”).

Ancak Elena Ferrante’nin aynı adlı romanından uyarlanan “The Lost Daughter”ın yönetmeni ve senaristinin işi, şimdiye kadarki en riskli rolü olabilir.

Güneşin battığı bir Yunan adasında geçen film, Olivia Colman’ı, Dakota Johnson’ın canlandırdığı genç bir anne olan Nina ile bulaşan orta yaşlı bir edebiyat profesörü olan Leda’yı canlandırıyor. Nina ve genişleyen ailesiyle daha fazla ilgilenmeye başladıkça, Leda’nın geçmişi ve daha genç bir kadın olarak verdiği kararlar, tuhaf ve bazen çok rahatsız edici sonuçlarla bugüne sızar.

Roman gibi (31 Aralık’ta Netflix’te yayınlanmaya başlayacak olan) film de kadınların hayatlarının farklı evrelerinde karşılaştıkları karmaşık sorularla yüzleşiyor. Merkezinde anneliğin yoğun bir şekilde itici gücü var, ama aynı zamanda hırs, fedakarlık, yaşlanma ve sanata da değiniyor.

Venedik Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü kazanan film şimdiden, eleştirmen gruplarından ve diğerlerinden bir dizi adaylık da dahil olmak üzere ödüller sezonunda ilgi gördü. Geçen ay film, en iyi film de dahil olmak üzere dört Gotham Ödülü kazandı. West Village’da uzun bir öğle yemeğinde, uygun şekilde Ege mavisinin çeşitli tonlarında giyinmiş olan Gyllenhaal, bugün kadın yönetmen olmaktan, annelikle ilgili tabulardan ve Ferrante’yi filme çevirmenin ne demek olduğundan bahsetti. İşte konuşmamızdan düzenlenmiş alıntılar.

Dakota Johnson, solda ve Olivia Colman “The Lost Daughter. ” Kredi. . . Yannis Drakoulidis/Netflix

Sizi Ferrante’ye çeken ne oldu?

Napoliten romanlarıyla başladım. Daha önce neredeyse hiç duymadığım şeylerden bahsediyordu. Aman Tanrım, bu kadın çok mahvoldu ve sonra 10 saniye içinde onunla gerçekten ilgili olduğumu düşündü ve ben de bu kadar berbat oldum mu yoksa bu birçok insanın hissettiği ama bizim konuşmadığımız bir şey mi? Sonunda hem rahatsız edici hem de gerçekten rahatlatıcı buldum çünkü başka biri yazdıysa, ah, gizli bir endişe veya terör olduğunu düşündüğüm şeyde yalnız değilim, hatta spektrumun diğer tarafında, sevinç ve bağlantı yoğunluğu.

Sonra “Kayıp Kız”ı okudum ve düşündüm ki, ya hepimizin bu odalarımızda yalnız hissetme deneyimini yaşamak yerine, topluca olduğu bir durum yaratabilirsem, bu şeylerin aslında yüksek sesle söylendiği bir durum yaratabilirsem?

Film, anne olmanın sevincini ve aynı zamanda hayal kırıklıklarını da gösteriyor. Bu gerilimi ekranda görmenin neden bu kadar nadir olduğunu düşünüyorsunuz?

Bence bu iki şeyin birleşimi. Kısmen kadınların kendilerini ifade etmeleri için çok fazla alan olmadı, bu nedenle dürüst bir kadınsı ifade alışılmadık bir durum. Ama aynı zamanda, hepimizin anneleri olduğu için bu konuları konuşmama konusunda bir tür kültürel anlaşma var. Hepimiz birbirimize benziyoruz, annemin kararsız olmasını istemiyorum.

Sadece olabildiğince dürüst olmaya çalıştım. Bu, büyük bir duygu yelpazesini normalleştirmekle ilgilidir. Bence özellikle genç Leda ve Nina için, arzuları – muazzam entelektüel arzuları, sanatsal arzuları, fiziksel arzuları – onlara sahip olmalarına izin verilen veya ihtiyaç duydukları söylenenden daha büyük ve kesinlikle bununla ilgiliyim.

Küçük çocukların olduğu sahneler çok güçlü. Çocuklarınızla kendi ilişkiniz ile nasıl bir ilişki kurdular?

Genç Leda’nın kızlarından Bianca, annesine denk bir akıl gibidir. Benim çocuklarım da böyle. Onlar benim için en güzel meydan okumalar. Vay canına. Bunu anladığına ve gördüğüne inanamıyorum.

Gyllenhaal, filmlerin genellikle anneliğin hayal kırıklıklarını keşfetmediğini söyledi, çünkü “hepimiz benziyoruz, annemin ikircikli olmasını istemiyorum. ” Kredi. . . The New York Times için Daniel Arnold

Film birçok yönden korku filmi olarak görülebilir. Bu bir seçim miydi?

Bir gerilim filmi olmasını istiyordum. Kitap gerçekten bir gerilim değil, ama sonunda bana daha fazla sanatsal özgürlük vereceğini düşündüğüm için onu büyüttüm. Onu korkuya, zihninin iç işleyişiyle ilgili bir korku filmine taşımaya bile cesaret etmek istedim. O kötü değil, senin gibi. Ve şapkamı asmak için klasik bir yapıya sahip olma fikrini beğendim. Oyuncu olarak en fazla ifade özgürlüğünü, gerçekten net bir yapı olduğunda elde ettiğimi geçmişte buldum.

Bir dahaki sefere bunu yapacağımdan emin değilim. Bu yıl Cannes’da jürideydim, muhtemelen son karışımımı bitirdikten iki ya da üç hafta sonra. Gerçekten çok ilginç bazı filmlere baktığımda anladım ki, ah, eğer doğru bir şeyi takip ediyorsan ne istersen yapabilirsin ve bunu bildiğimi sanmıyorum.

Uyum sağlamanın en zor yanı neydi?

Uyarlamanın, bir metni almak, mükemmel olup olmadığını veya sorunları olup olmadığını anlamak ve bu malzemenin özünü anlamak açısından, bir oyuncu olarak kullandığıma benzer bir kas kullandığını buldum. Gerçek olan bazı şeyler var, ama çok garipler. Çizgi gibi, “Ben doğal olmayan bir anneyim. ” Bu sadece yüzde 100 Ferrante, düz bir kaldırma, ancak birçok insan bana o çizgiyi çıkar dedi. Ben de gerçekten [Ferrante’nin izin verdiği] şeyi yaptım ve pek çok şeyi değiştirdim ama senaryonun ve filmin gerçekten kitapla diyalog halinde olduğuna inanıyorum.

Leda bir yazar ve ilk yıllarında hırsını göstermesi filmin büyük bir parçası. Gördün mü “Bergman Adası” bu yıl? Her iki film de aynı anda hem kadın hem de sanatçı olup olamayacağınız sorusuyla boğuşuyor.

Kadın yazımı ve kadın film yapımı diye bir şey olduğuna inanıyorum. Benimle aynı fikirde olmayan gerçekten ilginç feminist kadınlar var. Kadınların kendilerini dürüstçe ifade etmelerinin, erkeklerin kendilerini dürüstçe ifade etmelerinden farklı göründüğünü düşünüyorum. Bunun hakkında konuşmak gerçekten tehlikeli. Serbest bırakıldığımda, anlatmak istediğim hikayeyi anlatmak için biraz para ve alan verildiğinde, bu annelikle ilgili. Evle ilgili ve mutfakta birçok sahne içeriyor. Ev ile ilgili hikayeler gerçekten yüksek sanat olarak görülebilir mi? Çünkü benim için o bir opera. Önlük ipleri mutfağa bağlı kadınlardan gelmiyorum. Annem profesyonel bir insan [Naomi Foner Gyllenhaal senarist ve yönetmen], büyükannem 40’lı yıllarda çocuk doktoruydu ve büyük halam bir avukattı. Eğitimliyim ve profesyonel bir hayatım var ama yine de anne kimliğim benim büyük bir parçam.

Olivia Colman ile çalışmak nasıldı?

Olivia gerçekten fazla konuşmayı sevmiyordu. Merak ediyorum, aslında, aktris olarak güç kazanması nispeten yakın zamanda olduğu için mi, bir aktris olarak hissettiğim gibi hissediyorsa, birinin fikirlerime değer vermesi çok nadirdir. Yaptıklarını söyleyecekler ama insanlar bir sürü fikri olan aktrislerden rahatsız oluyorlar. Ben aptal değilim ve bu yüzden onları çoğunlukla kendime saklıyorum. Olivia’ya prova yapmayı sevip sevmediğini sorduğumu hatırlıyorum ve o, “Aslında sevmiyorum ve bununla tamamen ilgiliyim” dedi.

Gyllenhaal, “Kayıp Kız” setinde. Bir aktris olarak birinin fikirlerime değer vermesinin çok nadir olduğunu söyledi. ” Kredi. . . Yannis Drakoulidis/Netflix

Bir yönetmen olarak size kim ilham veriyor?

Fellini ve Lucrecia Martel, aynı zamanda asla gerçek olmayan. Claire Denis’i seviyorum, Jane Campion ve David Lynch hakkında çok konuştum. Sonra onunla gerçekten çalışmadım ama Mike Nichols’la bir hafta boyunca bir oyunun okumasını yaptım. Oyuncularını severdi ve bana öğretti. [Son biyografide “Mike Nichols: A Life”da], “Who’s Afraid of Virginia Woolf”u çekmek istemezseniz çok üzgünüm, dediğini hatırlıyorum. siyah ve beyaz içinde. O zaman başka bir yönetmen bulmalısın. ayrılacağım. Bu filmde birkaç kez bunun yanlış olduğunu söylemek zorunda kaldım. New Jersey’de çekim yapacaktık ama bu yanlıştı. Ben gibiyim, sana ne diyeceğimi bilmiyorum.

Çeviri teması, karakterler için açıkça önemlidir. Leda İtalyan edebiyatını tercüme ediyor, ama aynı zamanda Ferrante’yi de tercüme ediyorsunuz. Çevirmenin rolü sizin için ne ifade ediyor?

Rachel Cusk’un “Kudos” kitabında, genel olarak uyarlamayı düşündüğüm için birkaç kez gündeme getirdiğim bu küçük bölüm var. İşte alıntı: “Bunu, yanlışlıkla kırabileceğim veya öldürebileceğim kırılgan bir şeymiş gibi dikkatle ve büyük bir dikkatle tercüme ettim. ” Bunu sevdim. Kitabınızı okuduğumda bana o kadar değerli bir şey iletildiğini söylüyor ki, daha önce hiç yüksek sesle konuşulduğunu duymadım, bu beni heyecanlandırdı, kendimle ilgili bir şeyler anlamamı sağladı ve bu fikri elimde tutmam ve dikkatlice getirmem gerekiyordu. diğer tarafa geçti.