I Would Nasıl Kullanılır ?

Murat

New member
I Would Nasıl Kullanılır?

İngilizce dilinde, "I would" ifadesi, birçok farklı anlamda ve bağlamda kullanılabilen oldukça önemli bir yapıdır. Dil bilgisi açısından, "I would" genellikle bir niyet, istek, olasılık, teklif, öneri veya geçmişteki bir durumu anlatmak için kullanılır. Bu yazıda, "I would" ifadesinin ne anlama geldiği ve farklı kullanım alanları detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

I Would Ne Demek?

"I would" ifadesi, Türkçeye "ben isterdim", "ben yapardım" ya da "ben olurdum" gibi farklı şekillerde çevrilebilir. Ancak "would", genellikle geçmiş zaman ve olasılık bildiren bir yardımcı fiildir. Bu fiil, aynı zamanda istekleri ve şartlı durumları ifade etmek için de kullanılır.

"I would" ifadesinin kullanımı, bazı durumlarda zarf veya fiil anlamına gelir. Ancak genel olarak, "would" fiili gelecekte yapılması beklenen ya da hayal edilen bir eylemi ifade edebilir. Bunun yanı sıra, bir öneri veya tavsiye verirken de kullanılabilir.

I Would İle İlgili Temel Kullanımlar

"I would" ifadesinin birkaç farklı ana kullanım alanı vardır. Bu kullanımlar, dil bilgisi açısından birbirinden farklıdır ve her biri farklı anlamlar taşır. Aşağıda "I would" ifadesinin kullanım alanları detaylı şekilde açıklanmıştır.

1. İstek veya Arzu İfade Etmek

"I would", kişinin bir şeyi yapma isteğini veya arzusunu dile getirdiğinde kullanılır. Bu durumda "would" ifadesi, bir eylemin gelecekte gerçekleşmesi için istenen bir durumu ifade eder. Genellikle "like" kelimesiyle birlikte kullanılır.

Örnekler:

* I would like to visit Paris. (Paris’i ziyaret etmek isterdim.)

* I would like a cup of tea, please. (Bir fincan çay isterim, lütfen.)

* She would like to help you. (Sana yardım etmek ister.)

Buradaki "would like", kişinin bir şey istemesi ya da arzulaması anlamına gelir. Bu tür cümleler, nazik ve kibar bir dil kullanımı sağlar.

2. Şartlı Durumlar ve Koşul Cümleleri

"I would" ifadesi, aynı zamanda şartlı cümlelerde de kullanılır. Şartlı cümleler, bir duruma bağlı olarak gerçekleşebilecek eylemleri ifade eder. Bu bağlamda, "would" kullanımı "eğer" anlamına gelen "if" bağlacı ile birlikte olur.

Örnekler:

* If I were you, I would study harder. (Senin yerinde olsam, daha çok çalışırdım.)

* If he had enough time, he would help us. (Eğer yeterli zamanı olsaydı, bize yardım ederdi.)

* If it rains tomorrow, we would cancel the picnic. (Yarın yağmur yağarsa, pikniği iptal ederiz.)

Bu tür cümlelerde, "would", koşul gerçekleşirse yapılacak eylemi ifade eder. Geçmişte gerçekleşmeyen veya gelecekte olma olasılığı bulunan eylemleri ifade etmek için kullanılır.

3. Polite Requests ve Offers (Nazik İstekler ve Teklifler)

İngilizce, nazik istekler ve tekliflerde "would" kullanımı yaygındır. Bu kullanım, bir şey istemenin veya bir teklif yapmanın kibar bir yoludur. "Would you" veya "I would" kalıpları, bu tür ifadelerde oldukça yaygındır.

Örnekler:

* Would you like to come with me? (Benimle gelmek ister misin?)

* Would you mind opening the window? (Pencereyi açar mısınız?)

* I would be happy to help you. (Size yardımcı olmaktan mutlu olurum.)

* I would love to see that movie. (O filmi görmeyi çok isterim.)

Burada, "would" kullanımı, nazik bir öneri veya istek yapmanın yoludur. "Would you mind" gibi ifadeler ise birinin rahatsız olup olmayacağını sormak için kullanılır.

4. Geçmişteki Durumlar (Past Habitual Actions)

"I would" ifadesi, geçmişte düzenli olarak yapılan eylemleri anlatmak için de kullanılır. Bu kullanımda, "would" geçmişte sıklıkla yapılan bir eylemi ifade eder. Bu tür cümlelerde, "would" geçmişteki alışkanlıkları veya düzenli olarak yapılan eylemleri anlatmak için kullanılır.

Örnekler:

* When we were kids, we would play outside all day. (Çocukken, bütün gün dışarıda oynardık.)

* Every Sunday, my family would go to the park. (Her Pazar, ailemle parka giderdik.)

* When I was young, I would visit my grandmother every summer. (Gençken her yaz büyükannemi ziyaret ederdim.)

Buradaki "would", geçmişteki alışkanlıkları ifade eder ve belirli bir zaman diliminde sürekli yapılan bir eyleme atıfta bulunur.

5. Geleceğe Dair Tahmin veya Olasılık

"I would" ifadesi, gelecekteki bir olayla ilgili tahminlerde veya olasılıkları belirtirken de kullanılır. Bu kullanımda, "would" gelecekteki eylemlerin olasılıklarını veya beklenen durumlarını ifade eder. Bu kullanımda, genellikle "I think" veya "I believe" gibi ifadelerle birlikte kullanılır.

Örnekler:

* I think she would love this gift. (Bence bu hediyeyi çok sever.)

* If they had more time, they would travel more. (Eğer daha fazla zamanları olsaydı, daha çok seyahat ederlerdi.)

* I would imagine that the traffic is heavy at this hour. (Bu saatte trafikte yoğunluk olmalı diye tahmin ediyorum.)

Bu cümlelerde, "would" gelecekteki bir durumu ifade etmek için kullanılır, ancak bu durum kesin değildir ve bir tahmindir.

I Would ile İlgili Sık Sorulan Sorular

1. "I would" ile "I will" arasındaki fark nedir?

"I would" ve "I will" arasındaki temel fark, zaman ve niyettir. "I will", gelecekte yapılacak kesin eylemleri ifade ederken, "I would" genellikle nazik istekler, olasılıklar veya koşullara bağlı eylemleri ifade eder.

Örnek:

* I will go to the party. (Partiye gideceğim.) – Bu, kesin bir niyeti ifade eder.

* I would go to the party if I were invited. (Davet edilseydim, partiyi giderdim.) – Bu, bir koşula bağlı bir durumu ifade eder.

2. "I would" sadece geçmişle ilgili mi kullanılır?

Hayır, "I would" sadece geçmişle ilgili değildir. Geçmişteki alışkanlıklar, gelecekteki olasılıklar, nazik teklifler veya istekler için de kullanılabilir.

Sonuç

"I would", İngilizce dilinde çok yönlü bir yardımcı fiil olup, farklı bağlamlarda kullanılabilen önemli bir dilbilgisel yapıdır. Bu ifade, istekleri, dilekleri, koşullu durumları, geçmişteki alışkanlıkları ve geleceğe dair tahminleri ifade etmek için yaygın olarak kullanılır. "I would" kullanımı, dilin daha nazik ve kibar bir şekilde kullanılmasına olanak tanır ve İngilizce iletişimde etkili bir araçtır.