Haruki Murakami ve Öykülerini Filme Uyarlamanın Zorluğu

Bakec

Member
Haruki Murakami’nin çok sevilen kitapları, yıllar boyunca çeşitli büyük ekran uyarlamalarının temeli oldu ve değişken sonuçlar verdi. Ancak sonuncusu neredeyse oybirliğiyle beğeni topladı: Yazarın kısa öyküsünden “Drive My Car”. Sofistike bir film olarak tek başına ayakta duran ender başarılı uyarlamadır ve yönetmeni Ryusuke Hamaguchi’ye büyük bir yetenek olarak yeni bir ışık tutar.

“Drive My Car” için kaynak 40 sayfadan fazla değildir. Kişisel bir şoför edinen ve beklenmedik bir arkadaş edinen Yusuke Kafuku adında bir tiyatro oyuncusu, merhum eşinin sevgililerinden biri olan bir oyuncu hakkında. Hamaguchi, Harukami hikayesinin pişmanlık ve performans üzerine dolambaçlı yansımalarından daha büyük ama daha az samimi olmayan bir şeyi döndürüyor: İzleyicileri yeniden canlandırmaya meyilli, çok katmanlı, öngörülemeyen üç saatlik bir drama.

42 yaşındaki yönetmen 2000’lerden beri film çekiyor, ancak bunun ne kadar olası göründüğünü söyleyen ilk kişi o.

Yönetmen, Drive My Car’ın dağıtımcılarından Janus Films’in ofisinde düşünceli bir tavırla, “Temelde Murakami’nin eserlerinin uyarlama için yapıldığını düşünmüyorum” dedi. Eylül ayında New York Film Festivali galasından önce konuşuyordu. “Murakami’nin yazıları içsel duyguları ifade etmede harika ve bence bu yüzden insanlar onları uyarlamak istiyor. Ancak bu içsel duyguları filmde yeniden yaratmak gerçekten zor. ”

Bir zamanlar, Murakami uyarlamalara bile izin vermezdi: 1990’da The New York Times’a “Bir kitabın kitap olması yeterlidir” demişti. Ama “Arabamı Sür” ile birlikte dikkate değer örnekler arasında ” Koreli auteur Lee Chang-dong’un, Steven Yeun’un yanı sıra “Tony Takitani” ve “Norwegian Wood” ile birlikte oynadığı, beğenilen bir uyarlama. “Y Tu Mamá También”in ortak senaristi Carlos Cuarón, Kirsten Dunst’ın oynadığı “The Second Bakery Attack”ın kısa bir filmini bile yaptı.

Murakami, Hamaguchi’nin (izin almış) uyarlamasının üç saat sürdüğünü duyunca şaşırdı. Bu yüzden yerel bir tiyatroda “Drive My Car”ı izlemek için bir bilet aldı.

Yazar bir e-postada “Baştan sona çekildim” dedi. “Bence bu tek başına harika bir başarı. ”

Hamaguchi’nin kaynayan yorumu – Japonya’nın en iyi uluslararası film Akademi Ödülü adayı – Murakami’yi uyarlamadaki kodu kırıyor gibi görünüyor. Yeni başlayanlar için yönetmen nispeten basit bir hikaye seçti. “Arabamı Sür”, örneğin, yazarın “A Wild Sheep Chase” ve “The Wind-Up Bird Chronicle” kitaplarından okuyucuların bilebileceği gerçeküstü dokunuşlardan yoksun.

Hamaguchi, yazarın diğer çalışması hakkında “Bir kitapta gerçekçi olan şeyler ile gerçek olmayan şeyler arasında gidip gelebiliyor” dedi. “Ama bunu filme koyduğunuzda, bunun biraz aptalca olması kolay ve seyirciyi buna inandırmak zor. ‘Drive My Car’ gerçekçi alemde kaldığı bir hikayeydi. ”

Murakami’nin orijinali, Yusuke’nin yavaş yavaş ısınan, çekingen genç bir kadın olan şoförü Misaki (ekranda Toko Miura tarafından canlandırılıyor) ile yaptığı konuşmaları izliyordu. Yusuke, arabanın kaset çalarının yardımıyla satırları çalıştırdığında Misaki aldırmaz. Karısının sadakatsizliği yüzünden intikam almak için yeni aktör arkadaşını nasıl hayaletlediğini anlatıyor. Karısı da hikayede sadece bir anı olarak kalıyor.

Hamaguchi’nin versiyonu hikayenin zaman çizelgesini karıştırıyor ve genişletiyor. Yusuke’nin karısı Oto (Reika Kirishima) hala hayatta ve onu ve Yusuke’yi (Hidetoshi Nishijima) gözlemleyerek başlıyoruz. Televizyon için popüler bir yazar ve çiftin bir ritüeli var: Seks yaptıklarında ona hikayeler anlatıyor ve daha sonra birlikte arsaları detaylandırıyorlar.

Bu aldatıcı bir kibir ve aslında başka bir Hamaguchi hikayesinden geliyor, “Scheherazade” (“Arabamı Sür” gibi, “Kadınsız Erkekler” koleksiyonunun bir parçasıdır). Hamaguchi’nin açılış sahnesi, Yusuke ve Oto arasında evde, Oto’nun önce alacakaranlık bir siluet içinde gizemli olduğu sakin bir andır.

Sahne, Murakami’nin açılışıyla romantik bir tezat oluşturuyor: Yusuke, farklı kadın sürücüler hakkında monolog yapıyor. Hamaguchi, fikri ortak yazarı Takamasa Oe’ye bağlıyor.

Oe bir e-postada “Oto’nun anlatıdaki merkeziliğini vurgulamak istedim” diye yazdı. “Sesi ve hayaletimsi varlığı her zaman hikayenin anahtarı olacaktı. ”

Film, Oto’nun ölümüne sadık kalıyor, ancak Hamaguchi daha sonra orijinal hikayede “Vanya Amca”dan söz ediyor. Yusuke, Hiroşima’daki bir tiyatro festivali için oyunu yönetmeye davet edilir. Uluslararası oyuncu kadrosu, Yusuke’nin karısıyla (kısa hikayedeki oyuncu gibi) bir ilişkisi olan Koshi (Masaki Okada) adında genç bir çekici (ve öfkeli) içeriyor.

Ah-in Yoo, sol, Jong-seo Jun ve Steven Yeun’un oynadığı “Burning” de bir Murakami hikayesine dayanıyordu. Kredi. . . İyi Git ABD

Yusuke’nin oyunundaki oyuncular repliklerini farklı dillerde konuşuyorlar – kısmen Hamaguchi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nde diğer yabancı ziyaretçilerle İngilizce dersi alma deneyimlerinden gelen bir fikir. Filmde Hamaguchi, provaların değişen enerjilerine özellikle ilgi duyuyor.

“Provada daha fazla hata olduğunu düşünüyorum. Neler olduğunu daha canlı hissedebilirsiniz. Ve bu aslında yaratıcı süreç, ”dedi Hamaguchi. “Bence bu belki de mükemmelleştirilmiş veya son versiyondan daha ilginç. ”

Bu Kış İzlenecek Beş Film

<saat/>

Kart 1/5

1. “Köpeğin Gücü”: Benedict Cumberbatch, Jane Campion’un yeni psikodramasındaki performansıyla büyük övgüler alıyor. İşte aktörün kaynayan bir alfa erkek kovboy olması için gereken şey.

2. “Yukarı Bakma”: Meryl Streep, Adam McKay’in kıyamet hicivinde bencil bir alçak oynuyor. İlham almak için “Gerçek Ev Kadınları” serisine döndü.

3. “Kral Richard”: Biyografik filmde Venus ve Serena Williams’ın annesini oynayan Aunjanue Ellis, yardımcı rolü nasıl bir konuşmacıya dönüştürdüğünü paylaşıyor.

4. “Tik, Tik… Boom!”: Lin-Manuel Miranda’nın ilk yönetmenlik denemesi, “Rent. ” Bu kılavuz, birçok katmanını açmanıza yardımcı olabilir.

5. “Macbeth’in Trajedisi”: Joel Coen’in Shakespeare’in “Macbeth’indeki yeni yorumu da dahil olmak üzere birçok yeni film siyah beyaz olacak. ”

Hamaguchi, Yusuke’ye bir film yapımcısı olarak kendi alışkanlıklarından birini veriyor: Çekimden önce senaryonun çok ayrıntılı tablo okumaları. Yusuke’nin yoğun hazırlıkları, Hamaguchi’nin duygu etkileşimine başka bir boyut katıyor. “Vanya Amca” da Sonya’nın “Ne yapabiliriz? Hayatlarımızı sonuna kadar yaşamalıyız” sözleri, Yusuke’nin Misaki ile filmin duygusal çapasını oluşturan bağı kurmasıyla derin bir yankı uyandırıyor.

Bir Çehov yapımını yerleştirmek, Harukami’nin kendi kendine yeten hikayesinden önemli bir ayrılma gibi görünebilir, ancak yazar için hepsi adil bir oyun.

Murakami e-postada, “Çalışmalarım uyarlandığında, arsa ve diyaloğun özgürce değiştirilmesini diliyorum” dedi. “Bir edebiyat parçasının gelişme şekli ile bir filmin gelişme şekli arasında büyük bir fark vardır. ”

Bu nedenle yazar, 1983 tarihli kısa öyküsü “Barn Burning”den özgürce ayrılan ve aksiyonu başka bir yere taşıyan “Burning”i de tercih ediyor.

“Ortamı Japonya’dan Güney Kore’ye değiştirerek, yeni bir gizemli gerçeklik doğmuş gibi hissettim. Bu tür “boşlukları” veya farklılıkları çok takdir etmek istiyorum, “diye ekledi Murakami. (“Arabamı Sür”de olası bir istisna dışında: “Eski bir üstü açık Saab hayal ediyordum, bu yüzden filmde çatılı Saab’ı gördüğümde ilk başta biraz rahatsız oldum. Ama buna çok alıştım. hızlıca. “)

Bir bakıma Hamaguchi’nin sahne kibri, Murakami’nin işindeki iç içe gerçeklikler duygusuna sadık kalıyor. Cuarón’un uyarladığı hikayenin karakterizasyonu “İkinci Fırın Saldırısı. Bir e-postada Cuarón, diğer Murakami çalışmalarıyla “fantaziye veya ana karakterin içsel deneyimine ait olan ve adapte edilmesi neredeyse imkansız olan paralel bir evren” duygusunu paylaştığını söyledi. ”

Murakami’yi uyarlamak, ancak yazar kendi yazısını bir tür özel film yapımı olarak tanımladığında kulağa daha ürkütücü gelebilir: “Yazarken sahnelerin kafamda oynadığını hayal ediyor muyum? Tabii ki. Aslında, benim için kurgu yazmanın zevklerinden biri bu – sadece kendim için yapılmış kendi filmimi yapıyorum” diye e-postada yazdı.

Ama Hamaguchi, kaynağını idealize etmekten kaçınacak kadar çok şey biliyor. “Drive My Car” kitabını okuduğunda ona nasıl hissettirdiğine daha sadık.

“Kısa öyküyü nasıl aldığımı düşünmek zorundaydım,” dedi. “Duygusal deneyimim, filmin izleyicilerine mümkün olduğunca aktarmak istediğim bir şeydi. Filmin yapımıyla ilgili düşüncemin arkasında bu vardı. ”

“Arabamı Sür”, bir ruh hali ustası olan yönetmen Kiyoshi Kurosawa’nın yanında eğitim gören Hamaguchi için zaten etkileyici bir filmografiye katılıyor. Festivallerde ses getiren ilk Hamaguchi filmi olan beş saatlik “Happy Hour” (2016) dört kadının hayatını anlatıyordu. Romantik melodram “Asako I ve II”de (2019), bir kadın eski bir alevin ikizine aşık olur. Hamaguchi ayrıca “Wheel of Fortune and Fantasy”yi yönetti ve her ikisi de bu yıl burada yayınlanan Kurosawa’nın “Wife of a Spy”ın senaryosunu yazdı.

Hamaguchi, bu içsel hisleri yakından takip ederek bu eseri genişletmeye kararlı görünüyor.

“Gerçekten düşündüğüm şey, herhangi bir insanın içindeki gizemdir” dedi. “Yani bir karakter bu gizem duygusunu verebiliyorsa, o zaman karakter artık gerçek dışı hissetmez. Gerçekten var olmaya başlarlar. Karakter size bir şekilde bu gizemi hissettirebiliyorsa, bana göre kurgu ile çalışmanın özü budur. ”