Gözden Geçirme: Clare Barron’un “Şşşşt”ında, Bedenin Bir Anısını Sahnelemek

Bakec

Member
Koltuğunuza ulaşmak için lavabosunun yanında bulunan birinin tuvaletinin yanından geçersiniz, üzerinde hap şişeleri bir rafta durur.

Bundan daha samimi olmak zor.

Ve yine de “Şşşt” tam olarak bunu başarıyor. Clare Barron tarafından yazılan, yönetilen ve başrolde oynadığı yeni oyun açık ve bazen rahatsız edici, ancak hepsi doğru nedenlerle.

Arnulfo Maldonado’nun Pazartesi günü Atlantic Theatre Company’nin 2. Aşamasında açılan gösteri için mükemmel set tasarımı, alanı gerçekten de tam tersi değil de tiyatroya dönüştürülmüş bir daire gibi hissettiriyor. O banyo sahnesi kaldı. Ve bir köşede, kısmen duvarla örtülü, yerde bir şilte yatıyor, çarşaflar üstte kıvrılmış. Mumlar ve asılı sicim ışıkları baştan çıkarıcı bir atmosfer yaratır, ancak endüstriyel görünümlü metal tekerlekli arabalar serin bir kenar ekler. Ve ilk birkaç sıradaki seyirciler yerdeki minderlere oturarak rahat ortamı genişletiyor.

“Şşşt”, Sally’nin (programda Witchy Witch olarak anılır ve Constance Shulman tarafından icra edilir) bir ASMR meditasyonu kaydetmesiyle başlar. Sesi rahatsız edici. Shulman’ın imzası olan törpü, ne yaptığını anlatırken alanı kaplıyor gibi görünüyor – bir mikrofonla güçlendirilen kumaşın hareketini duyduğumuzda kullandığı Lysol mendilinden bahsediyor ve tırnaklarını seramik bir bardağa vurarak bize anlatıyor. lavanta çayıyla dolu. Yavaş konuşuyor, her kelimenin hecelerini Chelsea’deki tiyatrodan East River’a ulaşabilecekleri kadar uzatıyor. (Keskin ses tasarımı Sinan Refik Zafar’a aittir.)

Posta işçisi Sally, bu yakınlık gerçek olmasa da işinin kendisini insanlara yakın hissettirdiğini söylüyor. Seks partileri sırasında kendilerini en rahat hissettiklerini ve vücutlarının kontrolünün ellerinde olduğunu paylaşan, ikili olmayan bir kişi olan Penny (Janice Amaya) ile filan bir randevuya çıkıyor.

Sally’nin kız kardeşi Shareen (Barron), bir erkek arkadaşı Kyle (Greg Keller) ile karşılıklı bağımlı ve çoğu zaman rızaya dayalı şüpheli bir cinsel ilişkiye sahip birçok “sağlık meselesi” olan bir oyun yazarıdır.

Ve Francis (Nina Grollman) ve Sandra (Annie Fang), başka bir masada oturan Shareen’in sessizce dinlediği gibi vücut ajansı hakkında konuşan ve bir pizza dükkanında rıza gösteren iki rastgele genç kadın.

Barron ve Greg Keller oyunda. Arnulfo Maldonado set tasarımını yaptı. Kredi… Sara Krulwich/The New York Times

“Şşşt!” geleneksel bir anlatıya sahip değildir; antagonist yok ve sahneler arasında çok fazla nedensellik duygusu yok. Çalışmanın kendisi bir dizi flört hissi veriyor: rahatsızlık, saldırılar, güvensizlikler ve üzüntüler hakkında konuşuluyor ve ima ediliyor, ancak ayrıntılı değil. Hikayeleri veya açıklayıcıları geri almıyoruz. Biz sadece bu insanların birbirleriyle ilişki içinde konuşma, hareket etme ve dokunma şeklini anlıyoruz. Bahsedilen cinsel eylemlerin çoğunun içeri girme ve boşalma ile ilgili olduğunu, ancak daha az sıklıkla bir okşamanın veya bir öpücüğün basit incelikleriyle ilgili olduğunu söylüyor.

Bu karakterlerin konuşmaları içgüdüseldir: Fışkıran yaralardan, dışkıyla kaplı çarşaflardan, her çeşit vücut sıvısından bahsederler. Yine de bu, Barron’un “Bir Daha Asla Sevmeyeceğim” ve Pulitzer Ödülü finalisti “Dance Nation” gibi eserlerine aşina olan biri için sürpriz olmamalı. Temelde vücudun sahnelenmiş anılarını yazmak konusunda uzmanlaştı. Barron nadiren romantik zevk fikrini tercih eder, bunun yerine fiziksel şiddet ve duygusal manipülasyon, utanç, özgüven ve travma ile bağlantılı zevki inceler. Tüm üretim, konuşulmayan bir yalnızlıkla ağrıyor.

Bu acı, Barron’un yönünde, aynı zamanda Shareen’i hassas bir melankoli içinde kaplayan Barron’un liderliğindeki performanslarda da ortaya çıkıyor. Bakışları dingin ama tatminsizce uzaklara kayıyor gibi görünüyor. Kararsız görünüyor. Ve yine de onun kasvetli hali şiddetli bir açlığı da yalanlıyor; Gösteri boyunca Shareen yemeğiyle oynuyor, parmak uçlarını tabağındaki veya masasındaki kırıntılara, kırıntılara ve pullara bastırıyor ve neredeyse zorla ağzına götürüyor. Karakterler bilinçli bir şekilde hareket eder – yatar ya da bacak bacak üstüne atarlarken – ve sanki bir nehirden diğer kıyıya doğru yürüyormuş gibi, onları ayıran mesafeleri temkinli bir şekilde kateder gibi görünürler.

Keller, bazı şüpheli yatak odası davranışlarından kendini sorumlu tutması gerekebileceğini yakında fark eden erkek arkadaş ve gösterinin en eklektik modalarını giyen Grollman, Fang ve Amaya olarak inanılır (tatmin edici derecede sıradışı kostüm tasarımı Kaye Voyce’a aittir) , küçük rollerde üst düzey performanslar verin. Shulman, iki aktris arasındaki yaklaşık 30 yıllık farka rağmen, sözde sadece iki yaşında olan Shareen’in ablası olarak daha az ikna edici. Shulman’ın monoton çizimi ilk başta komik bir yeniliktir ve birçok şakanın inmesine yardımcı olur, ancak çölde bir toz fırtınası kadar kuru olan bu teslimat yorucu hale gelir.

Nina Grollman, solda ve Annie Fang, bir pizza dükkanında güçlü bir sahnede. Kredi… Sara Krulwich/The New York Times

Diğer sorun, gösterinin düzensiz ilerleme hızı. Looney Tunes-esque bir kovalamaca sahnesi ve mistik bir ritüel hem bitmez tükenmez hissettiriyor. Diğer sahneler çok kısa ve karakterlerde derinlik yok. Amaya’nın ışıltılı bir enerjisi vardır, ancak karakterleri diğerlerine göre daha az gelişmiştir. Ve Francis ve Sandra’nın karakterleri pizza dükkanında sadece bir sahnede konuşuyor, ancak diyalog inanılmaz derecede çekici: modern flört dünyasında kadın olmanın nasıl bir şey olduğuna dair samimi sohbetler ve izolasyon ve arzu hakkında romantik metaforlar. Bu konuşmanın tamamını izleyebilirdim.

Bu gösteriye grotesk ve hatta belki de gereksiz bir beklentiyle girdim, özellikle tiyatroda seyirciyi çıplaklık ve oyunun içeriği konusunda uyaran bir tabelayı geçtikten sonra. Hiçbir şey beni tetiklemedi veya gücendirmedi, Shareen’in ishali hakkında yaptığı açıklama veya kullanılmış bir DivaCup görüntüsü bile. (Aynı şeyi herkes için söyleyemem, özellikle de gösterinin başında ayaklarını sürüyerek ayrılan ve bir daha geri dönmeyen üç seyirci üyesi için.)

Ama sonra bir an aklıma geldi, Francis ve Sandra çıktıkları erkeklerin korunmasız seks gibi istediklerini elde etmek için nasıl manipüle ettikleri hakkında konuşurken. Francis bir adamla sarhoşken yaptığı bir pazarlığı anlatırken, vücudum kaskatı kesildi. Değişim çok tanıdıktı; bana bir tarihle olan yapışkan karşılaşmamı hatırlattı.

Gösterideki o an beni rahatsız etmiş olsa da, sahne için minnettardım ve hatta ilham verdiği dikenli his bile – tiyatro bazen bizi rahatsız edebilir. Ne de olsa seyirciler olarak umut edebileceğimiz en büyük yakınlıklar, koltuklarımızla sahne arasında kurduklarımızdır.

Şşşt
20 Şubat’a kadar Atlantic Stage 2, Manhattan’da; atlantictheater.org. Çalışma süresi: 1 saat 40 dakika.