‘Gördüğümüz Gibi’ Tipik Bir Otizm Tasviri Değildir

Bakec

Member
Arby’s’de 25 yaşındaki kasiyer olan Violet, yeni Amazon dizisi “As We See It”de umutsuzca bir erkek arkadaş istiyor ama aşkı tamamen yanlış yerlerde arıyor (yani Arby’s). Violet’in ihtiyaçları basittir. Şirin birini istiyor, eğlenceli randevulara çıkacak birini. En çok da birini istiyor normal.

Ama Violet için “normal”, diş ipi kullanan ve ürkütücü bir fetişi olmayan bir erkekten farklı bir anlama geliyor. Ona göre “normal” erkekler otistik olmayanlardır.

Violet’i oynayan Los Angeles merkezli aktör Sue Ann Pien’in tanımlayabildiği bir duyguydu. Violet gibi, Pien de spektrumda. Bu bir tesadüf değildi. Kadroya alınmasının bir nedeni de bu.

“Otizmli olmasaydım bu rolü oynayamazdım” dedi. “Kendi deneyimlerimden getirdiğim derinlikleri ve renkleri getiremezdim. ”

Oyuncuların ırksal, cinsel veya cinsiyet kimliklerinin dışında oynamasının giderek daha az kabul edilebilir hale geldiği bir sektörde, otistik karakterler için eski normlar varlığını sürdürüyor. “Please Stand By” (2017) ve “Music” (2021) gibi son filmlerde ve ABC’nin “The Good Doctor” ve Netflix’in “Atypical” gibi güncel dizilerinde otistik roller, otistik olmayan oyunculara gitmeye devam ediyor.

Merkezden Pien, “Genellikle oyunculuktan çok rol yapmam gerekir,” dedi. “Otizmimi saklamak zorunda olmadığım bir sette olmak cennet gibiydi. ” Kredi. . . Ali Goldstein/Amazon

Bunların hepsi, Los Angeles’ta bir apartmanı paylaşan 20’li yaşlardaki üç kişiyi anlatan “As We See It” gibi bir diziyi daha da dikkat çekici hale getiriyor. Cuma günü çıkış yapan dizide, TV için bir ilk olarak, kendilerini otistik olarak tanımlayan ve aynı zamanda spektrumda yer alan karakterleri oynayan üç başrol oyuncusu yer alıyor.

Otizmli üç lidere sahip olmak, gösterinin spektrumdaki yaşamla ilgili bir dizi farklı deneyim ve zorluğu vurgulamasına izin verdi. Aşka düşkün ve giden Violet’e ek olarak, stres yeme ve agorafobi ile mücadele eden Harrison (Albert Rutecki) ve fark edilebilir bir filtresi olmayan ve Roombas’ın şirketini insanlara tercih eden, huysuz bir bilgisayar dehası Jack (Rick Glassman) var.

Glassman, “’Otizmli bir kişiyle tanıştıysanız, otizmli bir kişiyle tanıştınız’ diyen sevdiğim harika bir alıntı var” dedi. “Herkesin kendi eksiklikleri ve güçlü yanları var ve bu dizi bunu yakalayarak gerçekten dürüst bir iş çıkarıyor. ”

Karakterlerin çeşitliliği, dizinin temel zorluklarından birine yardımcı oluyor: Sosyal etkileşimlerle mücadele eden, ancak izleyicilerin hala tam bir sezon veya birden fazla sezon boyunca birlikte olmak ve birlikte olmak istediği karakterleri nasıl yaratırsınız? Bir izleyici için, üç Jack’i almak zor olabilir (“The Big Bang Theory”yi ama üç Sheldon’la birlikte düşünün), ancak bu kadar farklı üç kişiliğin karışımı, sadece çatışma için değil, mizah için de zengin bir üreme alanı haline gelir.

Yaratıcı Jason Katims (“Friday Night Lights”, “About a Boy”), “Şov hakkında konuşuyorsunuz ve kulağa çok ciddi geliyor” dedi. “Ama şovu izliyorsun ve bundan başka bir şey değil. ”

Üç farklı ipucuna sahip olmak, şovun yazarlarının uzun süredir devam eden bir Hollywood geleneğine karşı geri adım atmasına da yardımcı oldu: otistik kişi bilgin olarak.

California Eyalet Üniversitesi Kanal Adaları’nda özel eğitim profesörü olan ve yakın zamanda otistik karakterlerin film ve televizyon temsilleri hakkında akademik bir araştırmayı birlikte yazan Michelle Dean, “Gerçek şu ki, savantizm film ve televizyonu heyecan verici hale getiriyor” dedi. “Ama savantizm Hollywood’da fazlasıyla temsil ediliyor ve aslında otizmli çoğu insan bilgin değil. ”

Otizmin herhangi bir ekran tasviri, Dustin Hoffman’ın otistik bir bilgin olarak oynadığı 1988 filmi “Yağmur Adam”ın ayak izlerini takip eder. Otizmin ekrandaki ilk tasviri değildi, ancak muhtemelen sinemaseverlerin otizmi nasıl gördüğü ve nasıl tasvir edildiği üzerinde en büyük ve en kalıcı etkiye sahipti. Film, en iyi film, yönetmen, yazar ve oyuncu dalında Oscar kazandı ve konusuna çok fazla empati ve dikkat getirdi – Leonardo DiCaprio (“What’s Eating Gilbert Grape”, 1993 dahil olmak üzere diğer nörotipik aktörler için model oluştursa bile). ) ve Claire Danes (“Temple Grandin,” 2010), nöroçeşitli karakterleri oynamak için.

Katims’in kişisel ve profesyonel deneyimi, fikri geliştirmeye başladığı 2018’de onu bu trendin üstesinden gelecek şekilde konumlandırdı. NBC dizisi “Parenthood” (2010-15) için Asperger sendromlu bir karakter yaratmıştı, kısmen kendi o zamanlar genç olan oğlundan esinlenmişti. Ama çocuğu o zamandan beri büyümüştü ve ev hayatları gelişiyordu.

Pennsylvania’da küçük bir toplulukta yaşayan Rutecki, “As We See It” dizisine alınmadan önce oyunculuk dersi almamıştı. ” “Sette çok fazla harika deneyim yaşadım” dedi. Kredi. . . Amazon

“O sırada 20’li yaşlarının başlarında olan spektrumda bir oğlum var ve geleceğinin nasıl olacağını düşünmeye başlamıştım,” dedi Katims. “Otizm hakkında okuduğumuz ve gördüğümüz pek çok şeyin, otizmle ilgili olduğunu anlamaya başladım. çocuklar, ‘Ebeveynlik’ ile ilgili kendi çalışmam da dahil olmak üzere otizmli. Otizmli bir çocuk hakkında 100 bölüm yaptım. ”

Menajeri ona Tel Aviv’de yaşayan 20’li yaşlarındaki üç otistik oda arkadaşı hakkında bir İsrail komedi dizisi olan “On the Spectrum”dan bahsetti. Katims, bir Amerikan uyarlaması yaratmaya karar verdi. Orijinal gösterinin aksine, spektrumdaki aktörlerin oda arkadaşlarını oynamasını istedi, ancak bunun bir olasılık olup olmadığından emin değildi.

“Dürüst olmak gerekirse, spektrumdaki aktörler için yetenek havuzunun ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi. Araştırdıktan dört gün sonra, oyuncu yönetmeni Cami Patton (“The Americans,” “Goliath”) Katims’e dizinin pilotundan kısa ama önemli bir sahneyi okuyan Pien’in kendi yaptığı bir kaseti getirdi.

Katims, “Seçmelerini izledikten sonra 30 saniye içinde ağlıyordum” dedi.

Philadelphia’nın yaklaşık 100 mil kuzeybatısında küçük bir topluluk olan Minersville, Pa.’da yaşayan Rutecki, gösteriyi Los Angeles’ta bir sınıf gezisindeyken, yeni bir şov hakkında bir şeyler duyan lisansüstü okuldaki bir kuzeninden öğrendi. otistik aktörler için. Rutecki hiçbir zaman tek bir oyunculuk dersi almamıştı, ancak rol için seçmelere katıldı ve yapımcılar gördüklerini beğendiler.

“Gösteri boyunca oyunculuk seviyesinin yükseldiğini görmek çok güzeldi,” dedi Katims.

“As We See It”in çekimleri 2019’da başladı. Üç başrole ek olarak, oyuncu kadrosunda davranışsal bir yardımcı ve üç oda arkadaşının fiili annesi olarak Sosie Bacon (“Mare of Easttown”); Jack’in kanserden ölmek üzere olan babası rolünde Joe Mantegna (“House of Games,” “Criminal Minds”); ve Violet’in aşırı korumacı kardeşi olarak Chris Pang (“Çılgın Zengin Asyalılar”).

Yapım ayrıca sette ve yazar odasındaki nöroçeşitlilik asistanlarını ve “Atypical”den Tal Anderson ve Naomi Rubin de dahil olmak üzere yardımcı aktörleri içeriyordu. ”

Katims, “Nöro-çeşitliliğe sahip karakterlerden herhangi biri özgün bir şekilde rol aldı” dedi. “Ve nöroçeşitliliğe sahip iki oyuncu, dizide nörotipik roller oynuyor. ”

Otistik çocuklar için bir tiyatro ve film programı olan Mucize Projesi’nin kurucusu Elaine Hall, setin besleyici, tetikleyici olmayan bir set olmasını sağlamak için işe alındı. Mümkün olduğunca yüksek sesler minimumda tutuldu. Glassman yardımı takdir etti.

“Podcast’imin adı ‘Ayakkabılarınızı Çıkarın’ ve bu, kaç kuralım olduğuna ve nasıl zor bir insan olarak görülebileceğime dair bir metafor” dedi. Ama Elaine geldi ve beni güvende ve rahat hissettirmeye çalıştı ve sonra Jason hepimize karşı daha duyarlı olmaya çalışan bu insan grubunu seçti. Gerçekten çok güzeldi ama ben de neden her sette böyle olmasın diye düşünüyordum.

Pien kabul etti. “Genellikle oyunculuk üzerine oyunculuk yapmam gerekiyor” dedi. “Normal bir insanmışım gibi davranmak zorundayım; Davranışlarıma dikkat etmeliyim; Yüzümü belli bir şekilde tutmalıyım. Otizmimi saklamak zorunda olmadığım bir sette olmak cennet gibiydi. ”

Spektrumdaki karakterleri oynayan üç aktörle, gerçek hayat ile dizinin kurgusal dünyası arasındaki çizgilerin bulanıklaştığı anlar olacaktı. Pien’in karakteri Violet’in sinir krizi geçirdiği sahneler vardı ve Rutecki gelip onu yatıştırmak için karakteri kırmak isterdi, dedi Pien. Başka bir zaman, çekimler arasında, Rutecki setteki yüksek sesleri susturmak için ellerini kulaklarına kapattı; Pien geldi ve dayanışma içinde kendi elleriyle kulaklarını kapattı.

Rutecki, “Sette çok fazla harika deneyim yaşadım” dedi.

Bazı sahnelerde Glassman, karaktere girmek için kendi tetikleyicilerini (yüksek sesli çiğneme seslerinden hoşlanmaması gibi) kullandı.

“Babam yüksek sesle çiğniyor ve bu beni deli ediyor” dedi. “Bu yüzden yönetmene yanımdaki kişinin yüksek sesle çiğnemesini isteyip istemediğimizi sordum çünkü sahnede çok çılgın olmam gerekiyordu ve bu adamın çiğnemesini dinlemenin beni deli edeceğini biliyordum. ”

Katims, ilk başta, yelpazede çok sayıda oyuncu kadrosu ve ekip üyesinin bulunmasının ne tür zorlukların ortaya çıkabileceğini merak etti. Prodüksiyon, diyelim ki, farklı saatler çalışmak zorunda mı yoksa sette çok sayıda yeni protokoller mi oluşturmak zorunda? “Yapmadık” dedi. “Ve bu üç ipucu çok hazırlıklı geldi. Diğer şovlarda birlikte çalıştığım birçok oyuncu var ve onların da bu kadar hazırlıklı olup olmadıklarını merak ediyorum. ”

Katims şimdiden ikinci sezon için umut edilen yeni hikayeler hakkında düşünmeye başlarken, oyuncu kadrosu performanslarının daha fazla nöro-çeşitli oyuncunun filmlere ve dizilere girmesini kolaylaştıracağından umutlu.

Glassman, “Bu tepede durup sadece otizmli insanların otizmli insanlarla oynaması gerektiğini söylemek istemiyorum” dedi. “Ama sarkacın biraz sallanması gerektiğini düşünüyorum ve bunun gibi TV şovları, ah, bak, bunu yapabilecekleri fikrine ışık tutuyor. ”