Erkekler İçin Yeni Bir Doğum Denetim Prosedürü Geliştirildi

ahmetbeyler

New member
Testislerin uzun müddet epey sıcağa maruz kalmasının kısırlığa niye olup olmadığı ve işe yarayan problemsiz erkek kontrasepsiyonunun (doğum kontrol) nasıl yapılacağı bir müddetdir bilim dünyasının odağında olan bir husus. Fazla ısınan dizüstü bilgisayarlar, saatlerce kucağınızda durması halinde sperm kalitesini etkileyebiliyor; erkek doğum denetim formları ise hap, spiral ve hormon iğneleri üzere çeşitli sistemlere sahip bayanların tersine temelde vazektomi ve prezervatif ile hudutlu.

Pekala ya sıcağa maruz kalmış testisler, en başından beri erkek doğum denetimi için bir çözümse? Çin’de bulunan Nantolog Üniversitesi Üreme Tıbbı Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırmaya bakılırsa erkek doğum denetiminin karşılığı, ısıda gizli olabilir.

Erkeklerde doğurganlığın aşikâr bir süreliğine, geri döndürülebilir bir biçimde azaltılması mümkün

Fare testisleri üzerinde yapılan deneylerin neticelerina göre testislerin bir elektrik bobini ile sarılması ve nanoparçacıkla doldurulmuş testislerin ısıtılması kararında ortaya çıkan manyetik alan ile doğurganlığın süreksiz ve geri dönüşümlü olarak azaltılması mümkün.

birinci vakit içinderda 2013 yılında yapılan bir çalışmada, fare testislerine yakın kızılötesi ışınlama ile modifiye edilmiş altın nano-çubuklar enjekte ederek deneyler yapıldı. Bu çalışma kararında ise bu tekniğin evcil ve sahipsiz, başıboş hayvanların çok üremesini denetim altına alınması için cerrahi kastrasyondan (kısırlaştırma) daha uygun, verimli ve daha ucuz olduğu ortaya çıktı.

2021 yılında yapılan araştırmada ise mevzunun daha da derinine inildi ve invaziv olmayan; geri döndürülebilir erkek doğum denetimi üzerine çalışmalar yapılmaya başlandı. Daha evvelki çalışmalarda karşılaşılan birtakım problemleri çözmeye çalışan araştırmacılar yeni çalışmada; testislere pek küçük, bedelli metal modüllerini acısız ve zehirlenmeye sebep olamayacak bir biçimde enjekte etmenin ve testisleri deri hasarına yol açmadan ısıtmanın yollarını aramaya başladı.

Bu sefer bedenin daha sonradan yok edebileceği manyetik demir oksit nanoparçacıkları kullanmayı deneyen bilim insanları; nanoparçacıkları farelere damardan enjekte ettiler ve akabinde parçacıkları testislere çekmek için dört saat boyunca testislerin yanına bir mıknatıs yerleştirdiler. Bir ila dört günlük enjeksiyonlar ve mıknatıslardan daha sonra testislerin etrafına bir elektrik bobini sardılar. Bu da akımdan üretilen manyetik alanla toplarda depolanan demir oksidi tekrar 36 ila 45 derece içindeki sıcaklıklara kadar ısıttı.

Bu süreç daha sonrasında ise farelerin sperm sayılarının düştüğü; daha düşük sıcaklıklarda ısıtılanların doğurganlıklarının ise 60 gün daha sonra geri geldiği gözlemlendi. Bu gelişme için araştırmacılar, “Hamile farelerde doğan yavruların sayısı şimdi birebirdi ve tüm yavrularda görünür hiç bir morfolojik kusur gözlenmedi” tabirlerini kullandı.

45 derecenin üzerinde ısınan testisler iyileşemedi

Daha fazla sıcaklığın uygulandığı testlerde ise testislerin köreldiği ve ne kadar demir oksit enjekte edildiğine yahut ne kadar ısıtıldıklarına bağlı olarak kimi testislerde besbelli renk değişiklikleri olduğu gözlemlendi. 45 derecenin üzerinde ısıtılan testislerin 7. günün sonunda önemli bir biçimde hasar gördüğü ve iyileşemediği görüldü.

İnsan adamların istekli olarak testislerine manyetik bir unsur enjekte etmelerini ve akabinde etraflarına bir ısıtma bobini sararak birkaç aylığına spermlerini öldürmelerini sağlamak kulağa sıkıntı gelebilir; hayvanların üremesini denetim etmek için cazip bir seçenek olabilir.

Öte yandan doğum denetim kısmının birçok erkeğin kullanmayı sevmediği prezervatif haricindeki bütün yükümlülüğünün güya gebe kalmayı tek başlarına gerçekleştiriyorlarmışçasına bayanlara yükleniyor olması da çok büyük bir sorun. Her ne kadar bayanlar için var olan doğum denetim biçimleri gebe kalma bahtını yüksek oranlarda düşürse de gebelik faktörü büsbütün ortadan kalkmıyor ve gereken muhafazayı erkeğin üstlenmemesi kararında da gebelik meydana gelebiliyor. Bu sebeple her iki taraf için uygun bir doğum denetim formülünün geliştirilmesi, bu sorunu ortadan kaldırabilecek tek tahlil üzere duruyor.