Dans İçin Müziği Sevdirecek 5 Dakika

Bakec

Member
Geçmişte, arkadaşlarımızı klasik müzik, piyano, opera, çello, Mozart, 21. yüzyıl bestecileri, keman, Barok müziği, sopranolar, Beethoven’a aşık etmek için çalacağımız beş dakikayı seçtik. , flüt, yaylı çalgılar dörtlüsü, tenor, Brahms, koro müziği, perküsyon, senfoniler, Stravinsky, trompet, Maria Callas, Bach, org ve mezzo-sopranolar.

Şimdi bu meraklı dostları, dans edilmek için yapılmış birçok farklı tarzdaki müziği sevmeye ikna etmek istiyoruz. Burada keşfedecek ve eğlenecek çok şey bulacağınızı umuyoruz; favorilerinizi yorumlara bırakın.

◆ ◆ ◆

Brian Seibert, Times yazarı

Sanırım ilk olarak bir televizyon reklamında sığır eti reklamında duymuştum ama Aaron Copland’ın “Rodeo”su bale için yazılmıştı. Özellikle Amerikan balesi – bir kovboy kız hakkında! – 1942’de Agnes de Mille tarafından koreografisi yapıldı. Copland’ın Martha Graham için yazdığı “Billy the Kid” ve “Appalachian Spring” gibi, “Rodeo” da pop konserleri ve reklamcılar tarafından benimsenen efsanevi bir Americana sesi yarattı. Ama bu, en başından itibaren hissedebileceğiniz gibi, açık alanların sahne düzeni bir tırısa dönüştüğünde ve ardından bronkobusting, topuk çatlatan ana temaya girdiğinde, bu dans müziğidir. Justin Peck’in New York City Ballet için 2015 koreografisinin hikayeyi başarılı bir şekilde terk etmesi ve ritimlere tutunması, güçlerinin bir kanıtıdır.

Copland’ın “Rodeo”su

New York Filarmoni; Leonard Bernstein, şef (Sony)

◆ ◆ ◆

Camille A. Brown, koreograf

Bu sonbahar Metropolitan Opera’da “Fire Shut Up in My Bones”u yaptığımızda, kardeşliklerde, kardeşliklerde, H.B.C.U.’larda kullanılan bir Afrikalı-Amerikalı sosyal dans formu olan step dansını dahil ettik. Juba dansına bağlıyorum; köleleştiriciler bazen davulları köleleştirilmişlerden alırlardı, bu da bedenlerini bir iletişim yolu olarak kullanmaya devam ederdi.

Bu, vücudun bir enstrüman olmasıyla ilgilidir – müzikal bir kompozisyon olan ritimler yaratmak için ellerinizi, ayaklarınızı ve vücudunuzu kullanmak. Terence Blanchard’ın opera notasının içinde bir nota, ritmik bir nota oluşturmaya çalıştım. Step dansı Met sahnesinde ilk kez yer alıyordu ve ataları ve bu hareketin ne anlama geldiğini elimden geldiğince onurlandırmaya çalıştım.

“Kemiklerimdeki Ateş Kapa çeneni”

Camille A. Brown, koreograf (Büyükşehir Operası)

◆ ◆ ◆

Taylor Stanley, New York Şehri Balesi baş dansçısı

“Apollo” nüanslarla doludur. Apollo’nun ilk solosundan sonra, üç ilham perisiyle tanıştığında müzikal bir değişim olur. Her ilham perisinin inceliğini duyabilirsiniz ve tanrı onlarla dans ederek kendini keşfederken bu nazlı enerji vardır. Stravinsky’nin puanı çok katmanlı ve karmaşık; Apollo’nun üç kadını da partner olarak desteklemesi gibi, melodinin üstünde melodi duyarsınız. Ve sonra bu katmanlı melodiler gerçekten bereketli, güzel bir çözümle doruğa ulaşır. Bu açıklık imajını yaratan ve alanı yoğunlukla dolduran müziktir. Kalbimi eriten bir uyum anı.

Stravinsky’nin “Apollo”su

Londra Senfoni Orkestrası; Robert Craft, şef (Naxos)

◆ ◆ ◆

Siobhan Burke, Times yazarı

Ronald K. Brown’ın Alvin Ailey Amerikan Dans Tiyatrosu için 1999’da çıkardığı hit filmi “Grace”i ilk gördüğümde, programdaki küçük yazıları kontrol etmem gerekti. O şarkı neydi? Kalkıp dansçılarla birlikte hareket etmemi sağlayan kişi mi? Böylece, Roy Davis Jr.’ın Peven Everett’in yer aldığı “Gabriel”i tekrar tekrar dinleme alışkanlığım başladı. 1996 İngiliz garaj pisti – bulaşıcı house beat, parlak trompet ve yumuşak ama tutkulu vokalleri ile – bir tiyatro dışındaki bağlamlarda dans etmek için yapıldı. Ancak Brown’ın ellerinde, sahnede aynı derecede evde, onun karmaşık, döngüsel hareketi müziğin daha incelikli oluklarına karışıyor ve manevi boyutlarını genişletiyor.

Roy Davis Jr. ve Peven Everett’in “Gabriel”i

(XL)

◆ ◆ ◆

Joshua Barone, Times editörü

Birçok insanın canlı bale ile ilk deneyimi “Fındıkkıran”dır. O da benimdi ve dans hakkında hiçbir şey bilmememe rağmen Çaykovski’nin notuna doyamadım. Daha sonra “Kuğu Gölü”nün senfonik dramasını sevdim ve hemen ardından ünlü Rose Adagio’nun büyüsüne kapılan “Uyuyan Güzel”e geldim. Aurora’nın bir dizi talibini kabul edip reddetmesiyle birlikte, akan bir arp, ardından Romantik teller ve ağırbaşlı pirinçler tarafından takip edilen bir durağanlık ve gerilim anı, peri masalı sahnesi. Muhteşem ve çıngırak bir şekilde yüksek sesle biten final, yalnızca prenses için değil, aynı zamanda yara almadan çıkan tüm balerinler için de bir zaferdir.

Çaykovski’nin “Uyuyan Güzel”

Viyana Filarmoni; Herbert von Karajan, şef (Decca)

◆ ◆ ◆

Phil Chan, Yellowface kurucu ortağı için Final Bow

İyi bir dans müziği parçası, vücudun hareket özgürlüğünü keşfetmesi için işitsel bir rehberdir. Yön değiştirir. Kalp atışlarınızı yakalar ve damarlarınızda nabız atar. Ayaklarınızı yere vurmanızı sağlar. En sevdiğim dans müziği parçalarından biri, tikling kuşunun hızlı ayak seslerini taklit eden Filipinler’in ulusal halk dansı Tinikling içindir. Virtüöz melodi, bir tema üzerinde varyasyonlar, senkoplu ritimler, heyecan yaratmak için değişen tempolar ve son olarak bir kreşendo yayını sağlar. Adil uyarı: Bambu direklerin kapanmasıyla birlikte gelen ağrıyan ayak bileklerinden yalnızca en müzikal dansçılar kaçınır.

Tinikling

UCLA Samahang Pilipino Kültür Gecesi, 2017

◆ ◆ ◆

Robert Battle, Alvin Ailey Amerikan Dans Tiyatrosu sanat yönetmeni

Bestelerini caz yerine “Amerikan müziği” olarak adlandıran Duke Ellington’ın diğer birçok şarkısından farklı olarak “Reflections in D”nin bir gizemi var. Soyut olsa da şarkı, akıldan çıkmayan, acı tatlı melodinin ardındaki dokunaklı bir hikayeyi akla getiriyor. 1962’de Alvin Ailey bu müziğe bir dans yaratmak için harekete geçti, bu yüzden şimdi dinlediğimizde, bu iki büyük sanatçının cesaretini ve savunmasızlığını görüyor ve duyuyoruz. Parça kısa olmasına rağmen, gerekli olan her şeyi söylüyor, gereksiz hiçbir şey olmadan, yalnızca zanaatlarının ustalarının başarabileceği bir şey. Kendi anılarımız dingin şiirle özgürleşir. “D’deki Yansımalar” varlık üzerine bir meditasyondur.

Duke Ellington’ın “D’deki Yansımalar”

(Mavi Not)

◆ ◆ ◆

Zachary Woolfe, Times klasik müzik editörü

Twyla Tharp’ın 1986 başyapıtı “In the Upper Room”, pek çok sessiz yakınlık anına sahiptir. Ama sadece müzikten de tahmin edebileceğiniz gibi, final bölümü amansız bir tam topluluk olimpiyatları. Tharp’ın Philip Glass’tan sipariş ettiği müzikte, Jennifer Tipton’ın aydınlatmasının yarattığı sis ve gölgeler arasında süzülen dansçılarla (bu noktada ter damlayan) kabaran, atletik koreografisinin sonik eşdeğerini elde etti. Pek çok insan Glass’ı harekete geçirdi, asla bundan daha heyecan verici olmadı.

Philip Glass’ın “Dance IX”

(Turuncu Dağ Müziği)

◆ ◆ ◆

Lauren Lovette, koreograf

Perküsyon senkopunun ardındaki saf deha ve renk ve ruh halinin çeşitliliği için “Trio per Uno”ya saygı duyuyorum ve buna değer veriyorum. Belirgin fizikselliği ve içsel yerlerden hareket etme dürtüsü nedeniyle dans için her zaman perküsyona çekildim. Ama genellikle tek hareketle vurmalı çalgıların tek bir ritme çok fazla düştüğünü ve dansı tek boyutlu hale getirdiğini görüyorum. Bu yüzden, bu parçayla karşılaştığımda, baştan sona yön değişikliklerine ve ne kadar pervasızca bittiğine hemen kapıldım. Yaptığım düet koreografimin en sevdiğim parçalarından biri.

Nebojsa Jovan Zivkovic’in “Trio per Uno”

Nebojsa Jovan Zivkovic, Benjamin Toth, Fernando Meza, perküsyon (Bis)

◆ ◆ ◆

David Allen, Times yazarı

Albert Roussel’in “Örümcek Şöleni”nin halefi olarak 1931’de Paris Operası’nda prömiyeri yapılan Albert Roussel’in haksız yere gözden kaçan “Bacchus et Ariane”i, muhteşem bir senfonik bale türüdür – parlak, cesur renklerle boyanmış, yükselen lirizmle süslenmiş ve azimli. öğütme, mekanik ritmik kuvvet ile birlikte. Bacchus’un öpücüğü Ariane için görkemli bir kendinden geçmiş dansa yol açtıktan sonra, Ariane apotheosis’e ulaşmadan ve yıldızlarla taçlanmadan önce, vurucu bir bacchanal kontrolden çıkar. Bu müziğin daha fazla grafik anlatımı var, ama kimse katliamdaki güzelliği bulmak için Jean Martinon ve Chicago Senfoni Orkestrası ile boy ölçüşemez.

Roussel’in “Bacchus et Ariane”

Chicago Senfoni Orkestrası; Jean Martinon, şef (Sony)

◆ ◆ ◆

Justin Peck, koreograf

Dans müziği hakkında sevdiğim şey, her şey olabilir. Sahne için bir bale koreografisi yapmak için bana ilham veren bir parça olabilir ya da akşam yemeği hazırlarken mutfağımda senkronize bir ritimde süzülmeme neden olan bir şey olabilir. Hepsi adil bir oyun. Dan Deacon’ın “Dağ Olmak” örneğinde, yukarıdakilerin hepsi var: Birkaç ay önce 2022 Juilliard Okulu Sınıfı için koreografisini yaptığım daha uzun bir dansın en önemli parçası ve aynı zamanda beni benden alan bağımsız bir parça. New York’taki bu soğuk kış günlerinde kan pompalanıyor.

Dan Deacon’ın “Dağ Olun”

(Domino)

◆ ◆ ◆

Ayodele Casel, step dansçısı ve koreograf

Arturo O’Farrill, dans sanatına büyük sevgi ve saygı duyan bir müzisyendir. İşbirliklerimiz hem doğaçlama özgürlüğünü, hem yerinde müzik bestelemeyi hem de koreografik ilham için onun geniş kataloğuyla çalışmayı keşfetti. “The Sandbox”, “Chasing Magic” adlı programım için kaydedilen birçok doğaçlama anlarımızdan biri. Beş dakikada Latin, caz, klasik ve blues müziğin içinden şakacı bir şekilde akıyoruz. Etkileşimimiz, caz ve tapın özgürlüğünü, geleneğini, durma süresini, ara ve yanıtla doğasını yansıtıyor. Ritmimiz ve kadansımız sihir gibi esrarengiz bir şekilde senkronize olduğunda her zaman kendimize şaşırırız.

Arturo O’Farrill ve Ayodele Casel’in “The Sandbox”ı

(Ayodele Casel)

◆ ◆ ◆

Benjamin Millepied, koreograf

Sabar, esas olarak Senegal ve Gambiya’nın bazı bölgelerinde yaşayan Wolof halkının bir dans şeklidir. Dansa aynı adı taşıyan bir davul tarzı eşlik ediyor. Bu müzisyenin ailesiyle komşu olarak Senegal’de büyüdüm. Sabrın sofistike ritmik dili, erken yaşta dans etmeye başlamam için bana ilham verdi. Bireysellik ve doğaçlama temel unsurlar olduğundan ve enerjik, matematiksel poliritmler bende yaşam boyu sürecek bir hareket üzerine kendi varyasyonlarımı koreografi yapma isteğimi tetiklediğinden, dansa yaklaşmak için özgür bir yol.

Doudou N’Diaye Rose’un “Rose Rhythm”i

(Gerçek Dünya)

◆ ◆ ◆

Kyle Abraham, koreograf

D’Angelo and the Vanguard’ın “Betray My Heart”, kaygan olukları, perküsyon, gitar yalamaları ve güzel vokalleriyle bildiğim en nadir aşk şarkılarından biridir. Onu en yeni akşam çalışmam “İsimsiz Aşk”a dahil ettim çünkü o kadar saf, dürüst ve içten ki, aşkın sevincinin nasıl hissettirmesi gerektiğine dair bir fikir edindim. Şarkının sözlerinde ve aranjmanında ağlamak istememe neden olan bir şey var ve sonra ayağa kalkıp yüzümde en büyük gülümsemeyle dans ediyorum. Omurgam kayıyor, omuzlarım yuvarlanıyor, kalbim küt küt atıyor ve beyanında başım sallanıyor.

D’Angelo’nun “Betray My Heart”

D’Angelo ve Öncü (Sony)

◆ ◆ ◆

Gia Kourlas, Times dans eleştirmeni

Hindemith’in Balanchine’in “Dört Mizaç” – dansçı kısaltmasıyla “Four T’s” olarak bilinen – müziği, her insanda dört mizaç veya mizaç olduğu fikrini keşfederek müzik ve dansın çığır açan bir birleşimiyle sonuçlandı. Psişenin duygusuz, kayıtsız yanını çağrıştıran üçüncü varyasyon olan “phlegmatic”, vücudu alçaltan ve yükselten iplerle başlar. Piyano bölümünün yedek, güçlü notaları, sisin içinden geçen ışık gibidir ve bu sırada, fiziksel duyumları çağrıştırırken, yükselen ve sıçrayan bir melodinin yolunu açar: kayma, havada uçuşma, uçma. Müziğin ruhu Balanchine’e ait olabilir, ancak bir şekilde daha fazlasına yer açıyor – içinde dans edilmeyi bekleyen çok sayıda dans var.

Hindemith’in “Dört Mizaç”

Los Angeles Filarmoni; Esa-Pekka Salonen, şef (Sony)

◆ ◆ ◆

Seth Colter Walls, Times yazarı

New York, zanaatlarını icra eden doğaçlama bestecilere göz atabileceğiniz pek çok yere sahiptir – ancak onlar çalarken dans edecek çok fazla alana sahip değildir. Bu, piyanist Jason Moran’ın “Fats Waller Dance Party” gibi canlı konser müdahalelerini özellikle Harlem Stage gibi mekanlarda davetkar hale getirdi. Moran’ın eşlik eden albümü “All Rise: A Joyful Elegy for Fats Waller”da, erken dönem cazın sosyal yönünü çağdaş bir dokunuşla canlı tutuyor. “Lulu’s Back in Town” gibi bir parça sırasında Moran, Waller’ın 1930’lardaki yorumunu onurlandırırken, J Dilla gibi yapımcıları akla getiren ritmik sözler enjekte ediyor.

Harry Warren ve Al Dubin’in “Lulu’nun Kasabaya Dönüşü”

Jason Moran, piyano (Mavi Nota)

◆ ◆ ◆

Javier C. Hernández, Times klasik müzik ve dans muhabiri

Prokofiev’in balesi “Romeo ve Juliet”, işkence görmüş bir tarihe sahiptir. Prömiyeri defalarca ertelendi; müzikle dans edilmesi imkansız diye alay edildi; ve skor Sovyet sansürüne maruz kaldı. Ama sırayla ateşli, lirik ve akıldan çıkmayan en sevilen eserlerinden biri haline geldi. Mandolin içeren bu karnaval benzeri dansta olduğu gibi saygısızlık anları da vardır. Marin Alsop yönetimindeki Baltimore Senfoni Orkestrası, skora ıstırap ve elektrik getiriyor.

Prokofiev’in “Romeo ve Juliet”i

Baltimore Senfoni Orkestrası; Marin Alsop, şef (Naxos)

◆ ◆ ◆

Charmaine Warren, dansçı ve öğretmen

Ben Jamaikalıyım ve reggae müziğini seviyorum. Jamaika’nın coşkulu şarkılarıyla tanınan ünlü genç şarkıcılarından Chronixx, dinleyicilerini Bob Marley’nin Rasta skankasını dinlemeye davet ediyor. “Smile Jamaica”da tanıştığı bir kız hakkında şarkı söyleyerek başlıyor; İsimlerini değiş tokuş ediyorlar ve tatlı bir şekilde, ritim düştüğünde adının Jamaika olduğunu görüyoruz. Şarkı söylüyor: “Ben de gülümse kızım, gülümse dedim. Benim için gülümse Jamaika.” Jamaika’da “di music tatlı mi” deriz ve bu yüzden başımı eğmekten, sallanan kalçalarıma daha derine inmekten, bükülmüş kollarımı pompalamaktan, gülümsemekten ve koroyla birlikte şarkı söylemekten kendimi alamıyorum.

Chronixx’in “Smile Jamaika”sı

(Silly Walks Diskotek)

◆ ◆ ◆