Conrad Ricamora, “Küçük Korku Dükkanı”na Giden Engebeli Yolunda

Bakec

Member
Ekim 2019’da açıldığından beri, Michael Mayer’in iyi karşılanan “Little Shop of Horrors” canlanması, oldukça yakışıklı önde gelen erkekleri kendine çekti: Seymour Krelborn’un Converse spor ayakkabılarına ilk adım atan Jonathan Groff oldu ve onu takip eden kişi oldu. Gideon Glick ve Jeremy Jordan. Bu, acı verecek kadar utangaç bir bitki geek olan karakterin döküm evrimini yansıtır. Hem Rick Moranis (şovun 1986 film uyarlamasında) hem de Jake Gyllenhaal (2015 konser prodüksiyonunda) tarafından pek fazla rol oynanmadı.

Buna katılma konusunda sorulduğunda, ahem, sıcak çizgi, Conrad Ricamora kahkahayı patlattı. “‘How to Get Away With Murder’da altı yıl boyunca inek bir bilişimciyi oynadım, bu yüzden Jake Gyllenhaal’ın Ateşli Oyuncuların Onur Listesi’nde yer aldığım konusunda tam bir fikir birliği olup olmadığını bilmiyorum” dedi.

42 yaşındaki Ricamora, 11 Ocak’tan bu yana Westside Theatre’ın merkezinde sahne alıyor ve ciddi bir komiklik gücü sergilerken, aynı zamanda karakterin acı veren yalnızlığından da faydalanıyor. Açılış numarasında “Biri bana buradan çıkmanın bir yolunu göstersin / Çünkü sürekli dua ediyorum buradan çıkayım” dediğinde ağrı hissedilir.

Bu çok yönlülük, onu daha önce sahnede görenler için yeni bir haber olmayacak – evet, Oliver stans, şarkı söyleyebiliyor! Ricamora’nın 2013’te Halk Tiyatrosu’nda açılan David Byrne ve Fatboy Slim hit şovu “Here Lies Love”da manyetik siyasi lider Ninoy Aquino olarak şamanik bir yoğunluğu çağırmanın bir yolu vardı. Ve sonra onun ateşli romantizmi vardı. 2015 Lincoln Center yapımı “The King and I”deki Burma’lı bilgin ve sevgili Lun Tha’ya mahkûm – ah, Ashley Park’ın Tuptim’iyle olan o düetler!

Kısa süre önce bir provanın ardından sohbet eden oyuncu, “Little Shop of Horrors”un geçtiği metruk mahalle Skid Row’a giden yolda aşması gereken engeller konusunda samimiydi.

Ricamora, “Little Shop of Horrors”ın Off Broadway canlandırmasında, görünüşte masum bitkisiyle Seymour rolünde. ” Kredi. . . Emilio Madrid

Örneğin, Kuzey Carolina’da “Her Şey Gidiyor” prodüksiyonu olan ilk profesyonel gösterisinin yönetmeni, kulağa daha fazla Çincenin gelip gelemeyeceğini sorduğunda. Yarı Filipinli Ricamora, “Asyalı oyunculuk camiasında buna ‘ching chong’ diyoruz – ‘sizin ching-chong-y olmanızı istiyorlar’ dedi. “Harika hissettirmedi. ”

Büyük kaynaklara sahip olan “Kral ve Ben” prodüksiyonunda bile, lehçelere dikkat eksikliği olduğunu hissettiği için hayal kırıklığına uğradığından bahsetti. “Herhangi bir dalga yaratmak istemedim çünkü bu işi istedim – hala borcum vardı, çok borcum var” dedi. “Ve 2. Hayır, çalışmanın en iyi yolunun her şeye evet demek olduğunu düşündüm çünkü o zaman diğer insanlara birlikte çalışmanın kolay olduğunu söylerlerdi. (Finansal baskı, ancak altı yıl boyunca bilgisayar dehası Oliver Hampton’ı oynadığı “Cinayetten Nasıl Kurtulur” programında kendi tabiriyle “TV parası” kazanmaya başladıktan sonra yatıştı.)

Ricamora’nın David Henry Hwang ve Jeanine Tesori’nin mit yaratmaya ve Amerikan kültürünün etnik klişelerle nasıl başa çıktığına bakan 2019’dan lezzetli bir asit meta-müzikal olan “Soft Power”ında rol alması bir rahatlama oldu – bütün bir Rodgers dahil ve doğru Çince telaffuz hakkında Hammerstein pastiche numarası.

Oyun yazarı David Henry Hwang, Hwang’ın “Yumuşak Güç” filminde rol alan Ricamora için “O bir tür karizma makinesi” dedi. ” Kredi. . . The New York Times için Cole Wilson

Bir gün, Tesori, büyük ölçüde Asyalı Amerikalı oyuncu kadrosuna dizide bu kadar kişisel, duygusal bir hikaye anlatmanın onlara neye mal olduğunu sordu. O anı yeniden yaşayan Ricamora, sorusunu kafasına çevirdi ve bir kez daha, oyuncu kadrosunun bunca yıllık basmakalıp rollerden sonra tamamen insan karakterleri oynamak için hala ender bir fırsat elde ettiğini düşündüğünde, sorunun kilidini açtığı acı ve öfkeyle üstesinden geldi. .

“Bunun bana, bize, Asyalı Amerikalı erkek ve kız kardeşlerime maliyeti ne oldu?” diye anlattı, sesi titreyerek. “İşte bize maliyeti: Kadınlar sürekli olarak fahişe ve sadece cinsel varlıklar olarak oynanıyor. Asyalı Amerikalı erkekler olarak, sürekli olarak cinselliğimizden tamamen kurtulmamız ve şakanın poposu olmamız ve üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görmemiz isteniyor.

“Asyalı Amerikalıların tiyatroda sahnede dikildiğini gördüğünüzde, yıllarca insanlara bunu bir kenara bırakıp bir klişe olmalarını söyleyenlerin üstesinden geliyorlar” diye gözyaşlarına boğuldu. “Hepimiz merak ediyoruz, ‘Ne zaman tam olarak var olma şansımız olacak?’ Ve ‘Yumuşak Güç’ hepimiz için böyle hissettirdi. ”

O ana kadar uzun bir yolculuk olmuştu – yine de uzun bir süredir Ricamora’nın hayatı tiyatroya değil tenise odaklanmıştı.

“Üniversitedeyken günlüğüme defalarca ‘U.S. Open’ı kazanacağım’ yazdığımı bilemezsin,” dedi gülerek. “Broadway’e gitmek istemek hiçbir zaman hedefim olmadı çünkü var olduğunu bilmiyordum. Hava Kuvvetleri üslerinde çok toksik erkeksi kültürde büyüdüm, bu yüzden tiyatro yoktu. Sanat diye bir şey yoktu. ”

Filipinler’den göç eden askeri babası, genç Conrad’ın orta ve liseye gittiği Florida’da daha uzun bir büyüye yerleşene kadar aileyi dolaştırdı. Beyaz olan annesi o daha bebekken ayrılmıştı ve babası Conrad 8 yaşındayken yeniden evlendi.

Tenis bursu ile katıldığı Queens University of Charlotte, N.C.’de psikoloji alanında uzmanlaştı. Ve sonra bir aydınlanma yaşadı: Küçük yaşta bir tiyatro dersi aldı ve kendisine Lanford Wilson’ın “Limonlu Gökyüzü”nden bir monolog verildi. “Bu benim deneyimim – burada durup bu sözleri söylemeliyim çünkü bu kişinin neden bahsettiğini biliyorum” diye düşündüğümü hatırlıyorum” dedi. “O anda hissettiğim elektrik, oyuncu, oyun yazarı ve seyirci arasındaki o bağ, o zamandan beri peşinde olduğum bir şey. ”

Ricamora, David Byrne ve Fatboy Slim’in müzikalinde “Here Lies Love”da Filipinli politikacı Ninoy Aquino rolünde. Kredi. . . Sara Krulwich/The New York Times
David Henry Hwang’da Francis Jue ve Jeanine Tesori’nin “Soft Power” müzikalinde Ricamora. ” Kredi. . . Sara Krulwich/The New York Times

Eğitimini tamamladıktan sonra yerel topluluk tiyatrosunda oyunculuğa başladı ve profesyonel prodüksiyonlara geçti. Düşük nokta: “Her Şey Gider. ”

Yüksek nokta: 2008’de Evan Jonigkeit’in Romeo’su karşısında Juliet’i oynadığı “Shakespeare’in R & J’si”. Ricamora, Philadelphia yapımı hakkında “Kuir biri için aklımı başımdan aldı” dedi. “Benim için dünyayı patlatmış gibi hissettim. İşimde erişebileceğim çok daha fazlası vardı. ”

Knoxville’deki Tennessee Üniversitesi’nde oyunculuk konusundaki yüksek lisans eğitimini neredeyse bitirmek üzereydi, ve seçmelere katılmak için New York’a gittiğinde “Here Lies Love” için yapılan çağrıyı gördü.

Yönetmen Alex Timbers telefonda, “Hemen gerçekten özel ve – bu kelimeyi kullanmaktan nefret ediyorum – yıldızlı birinin huzurunda olduğunuzu söyleyebilirsiniz” dedi. “Rolle gerçek bir bağlantı vardı, ama aynı zamanda olağanüstü yerlere gidecekleri için o aktörün kariyerinin erken bir parçası olmak istediğiniz bir şey vardı. ”

Hwang da benzer şekilde etkilendi: “O bir tür karizma makinesi. ”

Ve yine de, Tesori’nin sorusunun serbest bıraktığı taşkınlık musallat oluyor. Evet, Ricamora “Little Shop of Horrors”ta Tony adayı üç aktörün yerini alıyor, ancak onun için biraz hüsrana uğramamak da zor: Başrolde rol almak neden bu kadar uzun sürdü? Ricamora, Jason Tam (“Be More Chill”) veya Telly Leung (“Allegiance”) gibi oyuncular neden daha iyi tanınmıyor?

Hwang, “Asyalı romantik başroller için aşağı yukarı var olmayan roller olmadı” dedi. “Lun Tha gibi bir rolü üstlenseniz bile, ki bu bir bakıma o yönde, yine de merkez değil. ”

“Asyalı kadınlar için farklı bir şekilde zor: Aşırı cinselleştirilmeye eğilimliler, tabiri caizse nilüfer çiçekleri ya da ejderha hanımları olarak tasvir ediliyorlar. Dolayısıyla onlar da sınırlıdır, ancak farklı bir klişeler kümesindedir. ”

“The Glass Menagerie”deki Tom, Ricamora’nın oynamak istediğini söylediği karakterlerden biri. Kredi. . . The New York Times için Cole Wilson

Niteliği boşverin: nicelik bile eksik. Asian American Performers Action Coalition tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2018-19 sezonunda New York City’deki mevcut tüm rollerin yalnızca yüzde 6,3’ü Asyalı Amerikalı aktörlere gitti.

Kısmi bir çözüm, Ricamora’nın şu anda yaptığı şeydir: Seymour gibi ikonik bir role damgasını vurmak. Sadece iki haftalık provanın ardından sahneye çıktıktan sonra “birazcık gevezelik etmesine” izin verdi, bu yüzden şimdilik rolü kendisinin yapmaya odaklanıyor – “Yarışma ilerledikçe onu daha fazla dolduracağım. üzerinde” dedi.

En başından beri Seymour’un sevgilisi Audrey’i oynayan Tammy Blanchard için: “Conrad çok derin, çok merkezli. Jeremy çok komikti ama aynı zamanda ona karşı bir şeyler hissediyordun. Bence Conrad, Michael Mayer’in Jonathan Groff ile başlangıçta amaçladığı şey olacak – karanlık, bir tür duygusal yolculuk. ”

Ve bu deneyim sona erdiğinde, Ricamora daha fazla hikaye anlatmaya hazır.

“The Glass Menagerie”de Tom’u ya da “Henry IV, Part One”da Hal’ı oynamak isterim – babamın sorunları çok derinlerde,” dedi Ricamora gülerek rüyasındaki bölümlerden. “Ama özellikle ‘Yumuşak Güç’ü yaptıktan sonra, rollerin hala tanışmadığım oyun yazarları, henüz tanışmadığım Asyalı Amerikalı oyun yazarları tarafından yazıldığını düşünüyorum. ”

Bu son demografi için zorluk ortada: Koalisyonun raporu, Asyalı Amerikalı oyun yazarlarının, bestecilerin, libretto yazarlarının ve söz yazarlarının 2018-19’da New York sahnelerinde üretilen tüm yazarların yalnızca yüzde 4,4’ünü oluşturduğuna işaret ediyor. Asya kökenli Amerikalılar tarafından yönetilen prodüksiyonlardan oluşan umut verici bir liste sıralandığında, en sonunda 2020’de Covid-19 vurdu.

Ricamora, şimdilik televizyonda olsa da orada da üzerine düşeni yapmaya istekli: O ve arkadaşları Kelvin Moon Loh ve Jeigh Madjus, yazdıkları, baş yapımcılığını ve başrollerini üstlendikleri yarım saatlik bir komedi dizisi olan “No Rice”ı sattılar. Irkçı stenografi açıklamalara atıfta bulunarak, “Ad, Grindr, Tinder veya Match veya her neyse insanların ne koyacaklarından geliyor” diye açıkladı. “2015-2016 ve öncesinde, flört uygulamalarının her yerindeydi – insanlar özgürce ‘pirinç yok’, ‘baharat yok’, ‘yağ yok’, ‘fems yok’ yazacaktı. (Nerede yayınlanacağını henüz açıklamadı.)

Bu arada sahneye geri döndüğü için, kana susamış bir bitkiyle savaşmaktan, yalnızlık ve acıdan şarkılar söylemekten mutludur. Ricamora, “Tiyatroya geri dönmeyi çok seviyorum çünkü her gün ortaya çıkıyorsunuz” dedi. “Tiyatro sizi topraklıyor – haftada sekiz gösteri şaka değil. ”