Bir Şef Geleceğini Düşünür

Bakec

Member
HELSINKI, Finlandiya — Helsinki Filarmoni Orkestrası üyeleri eşarplarını açarken, enstrümanlarını açarken ve prova için buradaki Musiikkitalo konser salonuna yerleştiklerinde, gün doğumundan kısa bir süre sonra sabahın geç saatleriydi.

Orkestra şefi Susanna Mälkki, podyuma çıkarken oyuncularla şakalaşmak için kanatlardan içeri girdi. Oraya vardığında, rahatlamış gibi görünerek tıbbi maskesini çıkardı ve bir copu kaldırdı. Hiçbir söz söylemeden ve ancak bir duraklama olmadan, bir Lamborghini göz açıp kapayıncaya kadar sıfırdan 60’a giden orkestra, Szymanowski’nin Konser Uvertürü’nün dört nala koşan ihtişamına daldı.

Mälkki’nin provaları, samimiyet ve verimlilik arasındaki kesintisiz geçişlerle bu şekilde ortaya çıkma eğilimindedir. Eski bir orkestra çellisti, bir şefte kısa ve net olmanın değerini anlıyor ve ne istediğini tam olarak ifade ediyor. Sonuçlarla: Performansları, ister bir galaya öncülük ediyor, isterse bir klasiği canlandırıyor olsun, genellikle dikkat çekici bir netlik ve aciliyet dengesi sağlar.

Klasik müzik alanı dikkat çekti. 52 yaşındaki Mälkki, Helsinki’de ve baş konuk şef olduğu Los Angeles Filarmoni Orkestrası ile yaptığı gösteriler arasında geniş çapta aranan dünyanın en iyi şeflerinden biridir. Ve özellikle 6 Ocak’ta Carnegie Hall’da yönettiği ve 2024’te Jaap van Zweden’in yerine geçecek bir müzik yönetmeni arayan New York Filarmoni başta olmak üzere büyük Amerikan orkestralarında ufukta görünen açılışlarla birlikte, adı en büyük dileklerde. listeler.

Mälkki bu sonbaharda bir dizi röportaj sırasında “Bütün bu orkestralarla çalışabileceğim için nimetlerimi sayıyorum” dedi. “Herhangi bir spekülasyon – buna gerek yok. ”

Üzerindeki gözlerin ve şu anda en büyük 25 orkestra arasında kadın müzik direktörlerinin bulunmadığı Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınları atama baskısının farkında. (Nathalie Stutzmann, gelecek yıl Atlanta Senfoni Orkestrası’nın podyumuna çıkacak.)

Mälkki, “Benim bakış açım her zaman, cinsiyetimin bana karşı tutulan bir şey olmasını istemediğim için, bundan faydalanmak için kullanmayacağım” dedi. kendi bağımsız varlığı – ve bu benim için en iyi kısım. ”

Çalışmasının kendisi için konuşması gerektiğini söyledi. Ve öyle: Los Angeles Filarmoni’nin genel müdürü Chad Smith, “Susanna herkesin listesinin başında olmalı” dedi.

Mälkki, Aralık ayı başlarında şef şef olduğu Helsinki Filarmoni Orkestrası’na liderlik ediyor. Kredi. . . Maarit Kytöharju

1969’da Helsinki’de doğan Mälkki, neredeyse her zaman müzik etrafında dönen bir hayat sürdü. Çocukken birden fazla enstrüman çaldı ama çelloya yerleşti ve 20’li yaşlarının ortalarında Göteborg Senfoni Orkestrası’nın baş çellisti olmak için yükseldi. Ama aynı zamanda şeflik eğitimi aldı ve büyürken bir kadın için neredeyse düşünülemeyecek olan bu alana girmeyi arzuladı.

Mälkki’yi baton kullanırken gören ilk büyük şefler arasında, Stockholm’deki bir atölyede hemşehrisi Esa-Pekka Salonen vardı. “Sonra bana geldi,” diye hatırlıyor, “inanılmaz bir şekilde, ‘Doğru yerdeymiş gibi görünüyorsun’ dedi. ‘ Yani, daha sonra sana çürük domates atılırsa, hala ‘Eh, bilirsin, belki de doğru bir şey yapıyorum’ diye düşünebilirsiniz. ‘”

1998’de tam zamanlı şefliğe sıçradı ve Göteborg’daki görevinden ayrıldı ve orkestra yöneticisinin kendisine “Eminim çok yeteneklisin; asla bir şey olamaman çok yazık. ”

Mälkki, sözlerin o kadar incitici olduğunu söyledi ve “Yıllarca bunu insanlara anlatamadım bile. Ama yine müziğe dönüyor, çünkü kendimi düşünmüyordum; Müzikle yapmak istediğim her şeyi düşünüyordum. ”

Önce çağdaş repertuarda adını duyurdu ve 2006’dan 2013’e kadar Pierre Boulez tarafından kurulan Ensemble Intercontemporain’in direktörlüğünü yapmak üzere Paris’e taşındı. (Hâlâ orada yaşıyor, aynı zamanda onarıcı yürüyüşler yapmayı sevdiği Helsinki sahiline yakın bir apartman dairesi tutuyor.)

“Tüm bu dünya prömiyerlerinin o yılları – inanılmaz bir okuldu” dedi. “Beynim birçok kez aşırı ısındı, ama aslında bu zanaatı öğrenmenin gerçekten harika bir yoluydu, çünkü müzisyenlerin büyük bağlamda kendi rollerinin ne olduğunu anlamaları için müziğinizi okuyabilmeniz ve provaları organize edebilmeniz gerekiyor. ”

Soldan sağa, şarkıcı Fiona McGown, besteci Kaija Saariaho ve Mälkki, Fransa’da Saariaho’nun “Masumiyet” operasını hazırlıyorlar. Kredi. . . Jean-Louis Fernamdez

2016 yılında Mälkki, Helsinki Filarmoni Orkestrası’nın ilk kadın şef şefi oldu. Daha önce orkestrada konuk oyuncu olarak yer almıştı, ancak bu, “Aldığım harika eğitimin ardından Fin müzik hayatına katkıda bulunma şansı gibi hissettiren bir eve dönüş oldu. ”

Oyuncuları arasında artık Salonen gibi diğer şef ışıkların yanı sıra Santtu-Matias Rouvali ve Klaus Mäkelä gibi yeni ortaya çıkan yetenekler yetiştiren prestijli okul olan yakınlardaki Sibelius Akademisi’nden eski sınıf arkadaşları vardı.

Aynı yıl, Mälkki, ilk kez 2010’da yönettiği bir orkestrada Los Angeles’ın baş konuk şefi seçildi. Topluluğun, 1980’lerin yükselen yıldızları Michael Tilson Thomas ve Simon Rattle’dan bu yana ana konuğu olmamıştı. Ancak oyuncular onu sevdi ve çıkışından sonra tekrar tekrar davet edildi.

O zamanlar orkestra, şu anda New York Filarmoni’nin baş yöneticisi olan Deborah Borda tarafından yönetiliyordu. Mälkki, geçtiğimiz günlerde “müzikle olan çok derin bağlantısı” ile bir izlenim bırakmıştı.

Borda, “Çok tutkulu ama sessiz bir tutku, sessiz bir karizma” diye ekledi. “Çarpıcı: Dışa dönük bir tezahürden daha fazlası, bu açan bir çiçek gibidir. ”

Ekim ayında Los Angeles’ta bir prova sırasında Mälkki, Helsinki’de olduğu gibi cana yakın ve iddialıydı. Filarmoni’nin İngiliz korno sanatçısı Carolyn Hove, Mälkki’yi podyuma çıktığında “yüzde 100 hazır” olarak nitelendirdi ve “bir orkestra şefi gerçekten verimli olduğunda, işimizi çok daha eğlenceli hale getiriyor. ”

Mälkki, Scriabin’in “Le Poème de l’Extase” adlı eserinde koşarken, topluluğun bölümlerini işaret etti ama aynı zamanda bakışlarının yukarı doğru kaymasına izin verdi. (“Bazı insanlar gözleri kapalı dinliyor” dedi, “ve sanırım yukarıya bakma şeklim aynı, kulaklarımı boşaltmak istiyorum. çalma durur durmaz kapanır.

Orkestra, Saariaho’nun kendine özgü ses dünyasının önde gelen bir gezgini olan Mälkki’ye adanmış bir parça olan Kaija Saariaho’nun “Vista”sının Amerika prömiyeri için prova yaptığından, bu notlar kapsamlı ve çok önemliydi. Mälkki’nin Fransa’daki Aix-en-Provence Festivali’nde operası “Innocence”ın dünya prömiyerini gerçekleştirmesinden kısa bir süre önce Saariaho, “Ona her zaman güvendim ve o benim müziğimi anlıyor” dedi.

Son yirmi yılda ilişkileri öyle bir noktaya geldi ki, Saariaho, “Çok fazla sözelleştirmemize gerek yok. “L’Amour de Loin” 2016 yılında Metropolitan Opera’ya geldiğinde, Saariaho Mälkki’nin yönetmesi için ısrar etti. (Bu bahar Stravinsky’nin “The Rake’s Progress”i yönetmek için Met’e dönecek.)

Smith, Mälkki’nin Saariaho gibi yaşayan bestecilerdeki uzmanlığının Los Angeles’a getirilmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi. “Diğer kısım,” diye ekledi, “sadece benzersiz olan programlama hakkında düşündüğü şeydi. Ekim konserini örnek olarak kullandı: “Vista” ile açılış, ardından Çaykovski’nin İlk Piyano Konçertosu ve “Poème. ”

Mälkki, Ekim ayında Los Angeles Filarmoni Orkestrası ile Saariaho, Tchaikovsky ve Scriabin’in eserlerinden oluşan bir programın provasını yapıyor. Kredi. . . The New York Times için Chantal Anderson

“Kağıt üzerinde bu şeyler birbiriyle ilişkili değil, ancak Kaija’dan Scriabin’e kadar uzanan bu olağanüstü iplik var,” dedi Smith. “Bunu bir dinleyici olarak, bir müzisyen olarak deneyimliyorsunuz. Her parçanın nasıl oynandığını bildirir. ”

Mälkki yeni eserler öğrenmeye devam ediyor – “azar azar” dedi. “Bazı gençler Mahler’i hemen yapmak istiyor ve bunların çoğunu biliyoruz, aslında uzun bir süre bekledim çünkü tüm araçlarıma sahip olduğumdan emin olmak istedim. ”

Şu anda senfonileri üzerinde çalıştığı Bruckner gibi bazı bestecilerin olgunluk talep ettiğini ekledi. Ve Saariaho ve Unsuk Chin’in 21. yüzyıl operalarında deneyimli, Wagner’e bakıyor.

“Bütün bu repertuarın olduğunu düşünmek oldukça sıra dışı,” dedi, “ve aslında bunu sonsuza kadar keşfetmeye devam edebilirim. ”

Soru, bundan sonra ne olacağıdır. Helsinki Filarmoni, geçtiğimiz günlerde Mälkki’nin 2023 yazında görevi bırakacağını ve orkestranın fahri şef şefi olacağını duyurdu. Senfonik ve opera görünümlerinin bir karışımı takip edecek. Bir müzik direktörlüğünün buna nerede ya da uygun olup olmadığı herkesin tahminidir.

New York Filarmoni İcra Kurulu Başkanı Borda, orkestrasının açılışı için bir aday listesinin kafasında “her zaman gittiğini” söyledi. Ancak, “bu aramalardan birini aceleye getiremezsiniz” diye ekledi ve her halükarda, şu anda 2022 sonbaharında tamamlanması planlanan David Geffen Salonu’nun yenilenmesine daha fazla odaklanmış durumda.

Orkestranın hiçbir zaman kadın müzik direktörü olmamasına rağmen Borda, “Bu atamada toplumsal bir gündem sergilemeye çalışmadığını da sözlerine ekledi. ”

“Doğru seçimi yapmak için çalışıyoruz” dedi. “Bu kimyasal bir denklem. Ne olursa olsun yanma olmalı. Sosyal hedefleriniz ve hedefleriniz olsa bile, müzisyenler ve yönetim kurulu ile çalışırken, onun iş için en iyi kişi olduğundan emin olmalısınız. ”

Bir de Mälkki’nin bunu isteyip istemeyeceği meselesi var.

Diplomatik bir dikkatle, “Bunun, ortaya çıkarsa dikkatlice düşünülecek bir soru olduğunu düşünüyorum” dedi. Bir duraklamanın ardından Mälkki devam etti: “Değerlendirilecek her türlü şey var ve sadece prestiji için bir şey seçmek yanlış olur. Bu, nihayetinde sanatsal bir tatmin seçimidir. Göreceğiz. ”