Bilim İnsanları, Gezegenler Ortası Hayat İçin Tarih Verdi

ahmetbeyler

New member
Teknoloji gelişimiyle birlikte günlük yaşantımız yavaş yavaş değişmeye başladı. Bilhassa dünyada iklim krizi ve daha biroldukca felaketin yaşanması beklenirken, bilim insanları dünya haricinde ömür belirtileri için de çalışmalarını süratle sürdürüyor.

Dünyada bir fazlaca ülke, uzay ile ilgili derin araştırmalar gerçekleştirilirken, bilim insanları ise gezegenler ortası hayat için birtakım kestirimlerde bulundu. İnsanlığın bir gün kesinlikle dünya dışı yaşama geçeceğini belirten uzmanlar, Kardashev ölçeğinden yola çıkarak gezgenler ortası hayatın ne vakit gerçekleşeceğine dair fikirlerini beyan etti.

Gezegenler ortası hayat için fazlaca uzun yıllar var

Bu hafta Arxiv mecmuasında yeni bir çalışmalarını yayımlayan takım, insanlığın 2371 yılına kadar Kardashev Tip I Uygarlığa geçeceğini kaydetti. Bilmeyenler için Kardashev ölçeği, uygarlıkların teknolojik gelişimlerini bağlantı kurma doğrultusunda kullanabilecekleri güç ölçüsüne bakılırsa ölçen bir sistemdir. Uzun yıllar evvel ortaya çıkan bu ölçekten, günümüzdeki bilim insanları hala yaralanmakta.

Dünyada yaşanan iklim krizi ve daha biroldukca olay, insanlığın artık uzay seyahati yapacağının en büyük habercisi. Çünkü günümüzde örnek verirsek SpaceX üzere bir şirket, bunun üzerine çalışmalar yapıyor ve insanlığı ilerleyen periyotlarda uzaya taşımayı planlıyor.

Tüm bu gelişmeler devam ederken, Kardashev Tip I Uygarlığına’da adım adım gidiliyor. Her ne kadar gezegenler ortası ömür için senelerca beklemek gerekse de, uzmanlar bunun 2371’de olacağını söylüyor. Pekala o devirde gerçekleşecek Tip I uygarlığı nedir?

Her uygarlık kademesinin Kardeshev ölçeğinde bir tarifi bulunuyor. Uzmanlara nazaran insanlık, yıllar daha sonra Tip 1 uygarlığına geçiş yapacak ve yavaş yavaş gezegen uygarlığına ulaşmış olacak. Bu, ana gezegendeki tüm büyük güç biçimlerinden yararlanılan uygarlıklardan biridir.

Öte yandan Tip II ve Tip III uygarlıkları da bulunuyor. Tip I’den daha sonra gelen bu evrelerde sırasıyla, yıldız uygarlıkları ve galaktik uygarlıkların olacağı varsayım edilmekte. Tip III’de ise insanlık, tüm galaksinin ürettiği gücün birçoklarına erişebilecek ve bunlara denetim sağlayabilecek.