‘Beyaz Lotus’ ve Amerikalı Adamın Durumu

Bakec

Member
Büyük Amerikalı adama ne oldu? Kendi hikayesinin kendini beğenmiş kahramanından, herkesin hikayesindeki trajikomik kötü adama nasıl geçti? Bir dakika, o Süpermen, Steve McQueen, Sylvester Stallone. Bir sonraki, Amerika ile ilgili yanlış olan her şey.

Dostum, bu acıtıyor mu?

Ve pek çok başka kültürel kaygıyla birlikte, hiç kimse de pek deva gibi görünmüyor.

Ama bu adamın durumu biraz dikkat gerektirebilir ve görünüşe göre Mike White dinliyor. Mordan ve son derece tatmin edici TV şovunun ilk sezonunun güneş gözlüklü bakışlarını sınıfın rahatsızlıklarına yöneltmesi gibi, bu sefer de sekse, özellikle heteroseksüel sekse ve özellikle de bazılarının küçümseyici bir şekilde yapabileceklerinin sancılarına ağırlık veriyor. cis-het Amerikalı erkeği ara. Homo noxius’un kendisi. İlk sezonun sömürgecilik ve sosyoekonomik tabakalaşma geçmişiyle Hawaii’de lüks bir tatil köyünde geçmesine rağmen, burada maçoluğun ve Godfather’ın merkezi olan Sicilya’dayız.

Bu karakterlere bir bakın derim. Bir çift tatilci çiftte alfa ve beta kocalarımız var: Cameron, çökmekte olan bir toplumun yüzeyinde gezinen bir finans adamıdır (“Tüm haber döngüsünün üzerindeyim”); Duyarlı erkek Ethan, aile üyelerine yardım etmek için finansal bir beklenmedik parayı kullanan ve karısı ona girdiğinde hemen mastürbasyon yapmaya başlayan türden bir adam.

Ethan ya da buradaki diğer düzgün adam Albie Di Grasso için işler iyi gitmeyecek. Michael Imperioli ve F. Murray Abraham’ın canlandırdığı babası Dom ve büyükbabası Bert’in (“Nonno”) gölgesinde, 20’li yaşlardaki Albie, suç ortaklığıyla içeri girer. Bu gezgin üçlüsünde, erkeklik yapısının üç kuşakta yıkıldığını görüyoruz.

Uygun bir şekilde, erken bir sahne, kadınları netleşen nedenlerle birlikte gelmeyi reddeden Di Grasso ailesini, Michael Corleone’nin güzel genç karısının bir araba bombasıyla patladığını gördüğü eve getiriyor. Bert, “’The Godfather’ın”, “şimdiye kadar yapılmış en iyi Amerikan filmi” olduğunu beyan ediyor.

Stanford’dan yeni çıkmış Albie, “Ataerkilliğin salata günleri için nostaljiksiniz” diye yanıtlıyor. “Erkekler ‘The Godfather’ı seviyorlar çünkü modern toplum tarafından hadım edilmiş hissediyorlar. Dışarı çıkıp tüm sorunlarını şiddetle çözebilecekleri ve her kadınla yatıp sonra eve gelip kendilerine soru sormayan ve onları makarna yapan eşlerine dönebilecekleri bir zaman hakkında bir fantezi.” Albie’nin başka bir genç üniversite mezununu, dikkat çekici bir şekilde moda olan Portia’yı etkilemeye çalıştığını belirtmeliyiz.

Ah, insanın üç çağı. 80 yaşındaki Bert Di Grasso için erkeklik fiziksel, biyolojik ve önlenemez. Her şey testosteronla ilgili. 53 yıl boyunca mutlu bir şekilde evli – öyle diyor ki – onun sık sık yaptığı kararsızlıklar sadece “peccadillolar” idi. Yaşı ne olursa olsun, karşısına çıkan kadınla flört eder, hem oğlunun hem de torununun üzüntüsüne karşı, acımasız bir zevk gülümsemesiyle silip süpürür. “Ben hala bir erkeğim. Yaşlanıyorum ve yaşlanıyorum ama arzuladığım kadınlar genç kalıyor. Doğal, değil mi?”

Oğlu Dom bu dürtüleri paylaşıyor, ancak kesinlikle mağdur edilmiş bir eş de dahil olmak üzere sonuçlar karşısında şaşkına dönüyor ve şaşkına dönüyor. Dom, davranışını babasının zavallı örneğini (“Ben böyle olmamın sebebini biliyorsun, senin sayendedir”) alıntılayarak ve insanlık durumunun başka bir yüzü olan psikoloji üzerinden açıklıyor. Dom, “Cinsel bağımlılıkla ilgili bir sorunum var” diye yakınıyor. “Bu gerçek bir sorun.” Bu eğilimler onun niyetleri veya idealleriyle örtüşmez. Oğluna söylediği gibi, “Ben her zaman kadınları destekledim. Ben her zaman kadınları terfi ettirdim. Ben bir feministim. Yani, itaatkâr bir eşle evlenmedim.” o denemek doğru olanı yapmak. “Değişebilirim,” dedi Albie’ye.

Albie, aksine, dır-dir değişim. Albie, izin isteyerek anı dikkatlice bölen ve bunu yapamadıktan sonra Portia’yı öptüğünde özür dileyen türden bir adam. “Sadece kimseyi rahatsız etmek istemiyorum” diyor ona. Herhangi bir tür rahatsızlık veya heyecana neden olmak, kesinlikle ortadan kaldırmaya çalıştığı erkek mirasıdır. Erkeklerin “The Godfather”ı sevecek şekilde sosyalleştiğini kesinlikle daha iyi bilen Albie, beyan eder. “Cinsiyet bir yapıdır. Yaratıldı.”

Onun nesli için can sıkıcı soru şu: Her şey o kadar değişti mi? Hiç olacaklar mı? Özellikle, gelişmiş erkeklerimizden hiçbiri otel barındaki diğer herkesin açıkça gördüğünü fark edemez: hangi kadınlara ilgilerini çekmek için para ödeniyor. Ve “Beyaz Lotus”taki tüm erkekler için zorlu soru şudur: Erkeklerin bir kadını kazanmak için tıslamaları gereken fiyat nedir ve bu bedel, finansal veya duygusal yatırım açısından istekli ve istekli oldukları bir bedel midir? tıslayabilir mi?

Bert dışında, “Beyaz Lotus”taki erkekler, kadınları tamamen açık ama çoğu zaman rahatsız edici motiflerle şaşırtıcı ve öngörülemez buluyor. Sadece “ikili olmayan” ve muhtemelen “mağara adamı” birini istediğini itiraf eden Portia, Albie’den tehlikeye doğru sert bir dönüş yapar. Bert, aydınlanmış yeni nesle hatırlatmak zorunda, “Kadınların hepsi aziz değildir, Albie. Onlar da bizim gibiler.” Veya “The Godfather”ın dediği gibi, “Sicilya’da kadınlar pompalı tüfeklerden daha tehlikelidir.”

“The Godfather” bu karakterlerin üzerinde beliren tek uğursuz mitoloji değil. Bert neşeyle, “Hades, Persephone’ye burada, Sicilya’da tecavüz etti,” diye anlatıyor. Annesi Demeter, Hades’i affetti ve Persephone onu kaçıran kişiyi sevmeye başladı. Bu arada, yerel efsaneye göre, uzun zaman önce kasabaya bir Moor geldi ve genç bir kızı baştan çıkardı, daha sonra evde bir karısı ve çocukları olduğunu öğrendi. Ona yalan söylediği için kafasını kesti.

Merak edebilirsiniz, kültürel olarak aşırı duyarlı, fazlasıyla gücenmiş, postgender ama kesinlikle hala kapitalist zamanlarda erkeklerin bu gizemli mirasla ne yapması gerekiyor? Kolay değil.

Bir noktada kurban olmayı reddettiğini söyleyen bir kadın karakter, kadın olmaktan dolayı rahatladığını ifade ediyor. “Erkekler için üzülüyorum, biliyorsun. Dışarıda gerçekten önemli bir şey yaptıklarını sanıyorlar. Ama gerçekten, sadece yalnız dolaşıyorlar.”

Kaybolmuş, tehdit edilmiş, yalnızlığa karşı savunmasız ve onlara tek bir şey yapmalarını söyleyen toplumsal beklentiler ve genellikle tam tersini isteyen bireysel insanlar tarafından yönlendirilen erkekler, buradaki adamlar titrek, sürekli değişen bir zeminde yürüyorlar; uzakta aktif bir yanardağ gümbürdüyor.

The Times yayınlamaya kararlı harf çeşitliliği editöre. Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazıları ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

The New York Times Opinion bölümünü takip edin
Facebook , Twitter (@zeynep) ve Instagram .