Bach’tan Klavye Müziği Dinleyin (Hayır, O Değil)

Bakec

Member
Piyanist Marc-André Hamelin’in son albümünün konusu Bach – hayır, o değil.

Sigismond Thalberg, Samuil Feinberg ve Erno Dohnanyi’nin son müzikleri ile repertuarın dış sınırlarını keşfetme konusunda her zaman meraklı olan Hamelin, şimdi Johann Sebastian’ın hayatta kalan ikinci oğlu Carl Philipp Emanuel Bach’ın olağanüstü klavye çalışmalarına döndü.

C. P. E. Bach, Haydn, Mozart ve Beethoven üzerinde önemli bir etkisi olan üretken bir besteci ve önemli bir pedagogdu. (Hamelin’in yeni albümü, on yıl ve daha önce Hyperion etiketiyle ideal bir gösterişle ortaya koyduğu solo Haydn’ın üç ciltlik albümüne hoş bir eşlik ediyor.) Ama 19. yüzyılda babasından daha çok takdir edildiyse. , bu kesinlikle son zamanlarda böyle değildi.

Bunun nedeni kısmen, C. P. E.’nin kategoriye meydan okuyan puanlarının, müzik tarihinin yazıldığı şekliyle önyargılarına meydan okuması – şaşırtıcı, hatta sinir bozucu, deneysel olarak ortaya çıkması. “Barok” ne zaman sona erdi ve “Klasik” ne zaman başladı? “Erken müzik” nelerden oluşur? Bu müziğin bir kısmını kaydeden ve Hamelin’in iki diskli seti için kitapçık notları yazan klavsenci Mahan Esfahani, C. P. E. Bach’ın eserinin bizi bu soruları yeniden düşünmeye davet ettiğini ileri sürüyor.

Hamelin, klavye repertuarının nadiren çalınan köşelerini araştırmasıyla tanınır. Kredi. . . The New York Times için Kayana Szymczak

Hamelin bizi CPE’nin 1725’ten önce yazdığı bir gençlik yürüyüşünden, 1788’de ölümünden hemen önce bestelediği iki genişletilmiş, doğaçlama fantezisinden alıyor. von meinem Silbermannischen Claviere, in einem Rondo” (“Bir Rondo’da Silbermannischen Clavier’ime Veda”), 1781’de favori bir klavikora unutulmaz bir övgü. İşte konuşmadan düzenlenmiş alıntılar.

Sizin gibi maceracı piyanistler için bile, C. P. E. Bach’ın müziği tam olarak yaygın değil. Nasıl aldın?

Eşim Cathy Fuller, Boston’daki WCRB radyosunun sunucularından biri ve 2008 ya da 2009’da, Mikhail Pletnev’in C. P. E. Bach’ın Deutsche Grammophon kaydından bir parça çaldı. E minör küçük bir sonattı; üç hareket, çok kompakt, yaklaşık yedi veya sekiz dakika. Parça aniden, bir cümlenin ortasında biter. Bach, benim için tam bir şok olan tonik bir ilk ters çevirmeyle bitirmeye karar verdi. Bazı bestecilerin tarihin çok erken dönemlerinde bile ne kadar ileri gidebileceğini görmek için Gesualdo’ya bakmanız yeterli, ancak bu gerçekten büyük bir şoktu.

Tesadüfen, C. P. E.’nin 1780’lerde “uzmanlar ve amatörler” için çok geç yayımladığı altı ciltlik müzik içeren bir nota koleksiyonunu miras almıştım. ” Böylece müziğe koştum ve kesinlikle C. P. E.’nin istediği tam olarak buydu – diminuendo yok, rallentando yok, hiçbir şey. Doğal olarak daha fazlasını öğrenmek istedim, bu yüzden altı ciltten okumaya başladım ve sonra bulabildiğim her şeyi satın aldım. Çok, çok heveslendim; Bunlardan bazılarını kaydetme fikri hep aklımdaydı ama çarkları harekete geçirmem biraz zaman aldı.

Aklımda hiçbir kayıt tarihi olmadan bu proje hakkında konuşmaya başladığımda Packard Beşeri Bilimler Enstitüsü’nden Paul Corneilson’dan çok güzel bir e-posta aldım. “Urtext baskılarında eksiksiz klavye çalışmalarından oluşan 18 ciltlik bir setimiz var; bir tane ister misiniz?” Bir CD’yi içeren bir proje, karşılaştığım zenginliklerin utancı nedeniyle iki oldu.

Her şeyden önce Bach’ın hayal gücünün zenginliğinin altını çizmek istedim. Onu aramaları için piyanistlerden ricada bulunmak istiyorum; hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Peki onun müziğini diğerlerinden ayıran nedir?

Açısallık, sürpriz ve beklenmedik olandan sürekli zevk alma unsuru Haydn’ın büyük bir parçasıydı ve C. P. E. Bach’a çok şey borçlu olduğunu itiraf etti. Bazı son derece cüretkar modülasyonlar var ve daha önce bahsettiğim şey, bir parçayı bitirmeye karar verdiği tek zaman değil. Kaydettiğim Fa minör sonatının yavaş hareketinde, orta kısım modülasyona devam ediyor, modülasyona devam ediyor, modülasyona devam ediyor – ve sonra aniden çok gergin bir anda, ana anahtara çok yabancı bir şekilde kesiliyor. Sonra üç uzun sessizlik atışı var ve iki anahtar arasında net bir ilişki olmadan başlangıca geri dönmeye karar veriyor.

Bunu daha lezzetli, daha normal hale getirmek için “düzelten” baskılar gördüm. Bulduğum bir tanesi aslında Hans von Bülow’a aitti ve C. P. E.’nin müziği üzerinde yaptığı kasaplık işine inanamazsınız; bu inanılmaz. Bir süre, bundan daha fazlası mevcut değildi.

Bach, klavsen ve klavikorların yerini fortepianolara bıraktığından, bestecilerin yeni ifade araçları geliştirmelerine izin veren bir değişim olarak, büyük bir teknolojik değişim zamanında yazıyordu. Bu nedenle bu müziğin bir grand konser yerine sadece zamanının enstrümanlarıyla icra edilmesi gerektiğini savunanlara nasıl cevap verirsiniz?

Modern piyano ile büyüdüm ve bana istediğim tüm zevki, tüm tatmini, tüm müzikal sonuçları sağlıyor. Bu nedenle, bazen eski bir enstrüman çalmayı takdir etsem de – ve mutlaka toplum içinde değil – müzik modern piyanoda çalınmaya devam ediyor. Benim için bu yeterli; Başka bir şeye ihtiyacım yok. Modern piyanoda o kadar çok olası ses var ki, bu benim için mükemmel bir şekilde tatmin edici.

Teknolojik değişim aslında en sevdiğiniz sayfanın konusu, Bach’ın 1781’de uzun süredir hizmet veren klavikoruna veda olarak yazdığı bir rondonun orta sayfası.

Son derece etkileyici bir parça; Kayıt seansı sırasında ona yetişmek için acele etmiş olmam gerektiğini hatırlıyorum çünkü ilk bıraktığım parça buydu.

Tam ortasında bir an var: Bir fermata var ve sonra aniden bu E majör akoru. Bu E majör akoru gerçekten tuhaf bir şey değil çünkü siz B minörden geliyorsunuz. Ama önünde doğru miktarda sessizlik bırakırsanız ve bu akorun atak kalitesine özellikle dikkat ederseniz, tüm müzikte farkında olduğum en büyülü anlardan biridir.

C. P. E.’nin bu Silbermann klavikorunu verdiği beyefendiye, parçayı bundan başka bir klavikorda çalmanın bile kesinlikle imkansız olduğunu söylediğini okudum. (C. P. E.’de yaklaşık 35 yıldır vardı sanırım, bu yüzden çok üzücü bir veda oldu. ) Ama neyse ki buna hiç dikkat etmemişim. Bilmek ilginç ve size onun inançlarının gücünü gösteriyor, ancak bu, modern piyano veya başka herhangi bir enstrüman gibi bir şeyde elde edilebilecek olasılıkların inkarıdır.

Tuhaf bir şekilde, nota tekrar tekrar modern bir piyanoda elde edilemeyecek bir süse işaret ediyor: bir vibrato biçimi olan bir bebung. Bunu görmezden gelip piyanonun başka şekillerde de telafi edeceğini kabul etmek zorunda mısın?

Sadece başka bir yerde telafi etmeye çalıştım. Beni sürükleyen şey, C. P. E.’nin muhtemelen bu parçayı doğaçlama yaptığı ve daha sonra not aldığı görüntü, çünkü kulağa gerçekten bir doğaçlama gibi geliyor – kendisi için çalmak gibi.