Aoife O’Donovan’ın Şarkıları Turnede Çıkınca Dışarı Çıktı Kapatıldı

Bakec

Member
Orlando’daki evinden bir video röportajında Aoife O’Donovan, “Bugüne kadar kendimi gerçekten bir şarkı yazarı olarak bile düşünmüyorum” dedi. Konuşmada, şarkılarında olduğu gibi, sesi genellikle bir fikir ya da duygu keşfederken senkop patlamalarıyla birlikte bir melodi taşıyordu. “Kendimi bir grup insanı, grubunuzda olması veya bir şovda oynaması için arayabileceğiniz biri olarak düşünüyorum. Bu bir kimlik krizi,” diye ekledi gülerek.

Üretken kataloğu aksini gösteriyor. Bu hafta, O’Donovan (ilk adı EEE-fa olarak telaffuz edilir) üçüncü solo stüdyo albümü “Age of Apathy”i, hem samimi hem hırslı, hem otobiyografik hem de metafizik olan, sessizce şaşırtıcı şarkılardan oluşan bir set yayınlayacak. Adını bir Brooklyn otobüs güzergahından alan “B61”de, bir romantizmin başlangıcını hatırlıyor ama sonra “Hayatta kalan son kişi olup olmadığımı nasıl bileceğim?” diye düşünür.

O’Donovan’ın şarkılarının kökleri halk geleneğine dayanıyor ancak müzikal sürprizlerle dolu: cesur melodik sıçramalar, beklenmedik akor ilerlemeleri, ince ritmik değişimler. “Her zaman beklenmedik olan melodilere ve akor yapılarına çekildim” dedi. “Onlar sadece daha eğlenceli. Kafanızda ton dizisinin tüm cephaneliğine sahip olduğunuzda, onunla uğraşmak için çok daha fazla özgürlüğe sahip olabilirsiniz. ”

Sesi aynı anda hem açık hem de gizemli, hafif ifadesiyle ikna edici. Başka bir şarkıcının gösterişli, dramatik bir zirveye yönelebileceği yerde, O’Donovan sık sık rahatlıyor ve cümlelerinin sis gibi uçup gitmesine izin veriyor. “Bazen, ‘Sesini duyurmak için odadaki en gürültülü kişi mi olmalıyım?’ gibi hissediyorum. ol,” dedi. “Amaç, insanlar için sözlerinizle veya seslerinizle veya şarkının kendisiyle, tam orada sizinle birlikte olmak istedikleri ve söylediğiniz her şeye katılmaya istekli oldukları bir dinleme ortamı yaratmaktır. ”

O’Donovan’ı “Live From Here” adlı halka açık radyo programında düzenli bir sanatçı olarak karşılayan mandolinist Chris Thile, “Bize hiçbir şey satmıyor. Bize sırlar anlatıyor – dünyada bulduğu sihir hakkında bir tür sır. ”

O’Donovan’ın üç stüdyo albümü, şarkı yazarlığının yalnızca bir kısmını temsil ediyor. Ayrıca Crooked Still, Sometymes Why ve I’m With Her (“Call My Name” ile 2020’de en iyi Amerikan kök şarkısı olarak Grammy kazanan) grupları için ve gruplarla birlikte ve oda-Amerika projesi Goat Rodeo’nun işbirlikçisi olarak yazdı. , Yo-Yo Ma ve Thile’yi içerir.

Pandemi sırasında, O’Donovan albümüyle birlikte iki şarkı döngüsünü tamamladı: Peter Sears’ın şiirlerine dayanan ve 2020’de yaylı çalgılar dörtlüsü ile kaydedilen “Bull Frog’s Croon” ve orkestra şarkılarından oluşan “America, Come” kadınların oy hakkı mücadelecisi Carrie Chapman Catt’in asırlık mektuplarından ve konuşmalarından yararlanarak. O’Donovan, Ekim 2021’de Cincinnati Pops ile gerçekleştirdi. Ve Mayıs 2020’de bir gün, Brooklyn’de yaşarken evine kapatılan O’Donovan, Bruce Springsteen’in “Nebraska” albümündeki şarkıların kendi versiyonlarını kaydetti; geçen yıl “Aoife Plays Nebraska”yı çevrimiçi yayınladı.

Karantina kısıtlamaları 2020 yazında konserlere izin verecek kadar hafiflediğinde, O’Donovan, kocası, çellist ve şef Eric Jacobsen ve kardeşi kemancı Colin Jacobsen ile birlikte “Live from Black Birch” adlı canlı bir albüm kaydetti. O gösteride şunları hatırladı, “’Birlikte şarkı söyleyin!’ dediğimde bir an paniklediğimi hatırlıyorum ve sonra şarkının geri kalanını ‘Hayır, şarkı söyleme, ağzını açma’ diyerek geçirdim. ağız!'”

39 yaşındaki O’Donovan, pandemiye kadar yaklaşık yirmi yıldır çalışan, gezgin bir müzisyendi. İrlandalı bir ailede büyüdü – babası 1980’de Amerika Birleşik Devletleri’ne geldi ve düzenli olarak eski şarkıları birlikte söyledi ve Joni Mitchell, Suzanne Vega ve Joanna Newsom gibi maceracı şarkı yazarlarıyla birlikte Kelt geleneklerini ve onların Amerikan dallarını ıslattı. Ayrıca New England Konservatuarı’nda daha resmi olarak müzik eğitimi aldı.

O’Donovan 2021’de Newport Halk Festivali’nde sahnede. Solo çalışmalarının yanı sıra Crooked Still, Sometymes Why ve I’m With Her gruplarıyla birlikte çalıyor. Kredi. . . Douglas Mason/Getty Images

2001’de Boston’da, O’Donovan ve bazı diğer müzik öğrencileri, Appalachian kökenli şarkıların radikal yeniden düzenlemelerini sunan bir yaylı çalgılar grubu olan Crooked Still’i kurdu ve sonraki on yılda kulüpler ve halk festivalleri çalarak, O’nun bazılarını ekledi. Donovan’ın yeni şarkıları repertuarına girdi. 2005’te O’Donovan ayrıca başka bir grup, 2005 ve 2009’da albümler çıkaran folky üçlüsü Sometymes Why’ı kurmak için zaman buldu. Halk döngüsü boyunca, sahnede ve stüdyoda işbirliği yapmak için birçok fırsat buldu.

Thile, “Aoife çevresindeki insanların sesini daha iyi hale getirmenin bir yolunu buluyor,” dedi. “Müzik aracılığıyla her yerde ailesini bulabilir. ”

Ancak O’Donovan, bugüne kadarki en cesur malzemesini solo albümlerine getirdi: 2013’te “Fosiller”, 2016’da “In the Magic Hour”, hem yapımcı Tucker Martine ile hem de yeni “Age of Apathy”. ” Üçü de ölümü düşünen şarkılarla açılıyor ve diğer solo şarkıları arzuyu, efsaneyi, hafızayı ve başkalaşımı keşfediyor: anlatı olarak, imgeler olarak, mesel olarak. Ayrıca kabul edilen şiir, koro ve köprü yapılarını esnetmekte ve türe karşı itmektedirler.

O’Donovan, “Age of Apathy” için Bonnie Raitt, Joan Baez, Bettye LaVette, Elvis Costello ve Allen Toussaint ile çalışmış yapımcı ve söz yazarı Joe Henry’yi görevlendirdi. Albümü pandemi koşullarında kaydettiler. O’Donovan, Martine ile yaptığı gibi sınırlı bir süre için bir odada müzisyenleriyle birlikte çalışmak yerine sesini, gitarlarını ve piyanosunu Florida’daki bir stüdyoda kaydetti ve sonuçları Maine’deki Henry’ye gönderdi. çekirdek stüdyo müzisyenlerine. Fikirler çizdiler, O’Donovan ve Henry’ye danıştılar ve ardından parçalarını tek tek sıraladılar.

Süreç bir yılın çoğunu aldı. Henry, Maine’deki evinden, “Bu bana ve Aoife’a her öğeyi geldiği anda gerçekten dinleme fırsatı verdi” dedi. “Ve karar vermek için daha fazlasına ihtiyacımız var mı? Bunu daha ne kadar ileri götüreceğiz?”

Şaşırtıcı bir şekilde, ortaya çıkan albüm uyumlu ve sezgisel geliyor. O’Donovan, “Çok işbirlikçi hissettiriyor, ancak aynı zamanda sadece tuhaf ve fütürist hissettiriyor” dedi.

O’Donovan için “Age of Apathy” onun en kişisel albümü. Diğer solo albümlerinin aksine, ayrıntılarla dolu: bir otobüs güzergahı, bir otoyol, tarihi bir an hissi. “Daha önce hiç bu kadar harfi harfine yazmamıştım,” diye ekledi. “Geçmişte, onu biraz daha evrensel hale getirmeye çalışacak şekilde gölgelerdim. Ama bütün bunlar gerçekten oldu. ”

Başlık şarkısında O’Donovan, New York’un yukarısına uzanan Taconic Parkway’den söz ediyor ve şöyle devam ediyor: “23’te doğuya gidin, çiftlikleri ve festival anılarını geçin. Crooked Still’in ilk hevesli halk dinleyicisi kitlesini bulduğu ve grubun mucizevi bir şekilde 1000 bağımsız CD satarak kariyerine başladığı Berkshires’in eteğinde Route 23 boyunca Hillsdale, N. Y.’deki Falcon Ridge Halk Festivali’nden bahsediyor. Şarkı aynı zamanda, 2001 Dünya Ticaret Merkezi saldırılarından birkaç gün sonra Boston’daki Christian Science Center’da bir gece nöbetine gittiğini ve “Son mu, başlangıç mı?/Tek hatırladığım şarkı ve müzik, korkuyu uzaklaştırmak için. ”

O’Donovan, albümün en önemli parçasının, sanki ileriye atılmak için sabırsızlanıyormuş gibi, bazen bir ritmi atlayan canlı bir vals olan “Asansörler” olduğunu söyledi. O’Donovan, “gezici bir müzisyen olmanın bu büyük deneyimi, turneye çıktığınızda edindiğiniz hafıza kaybı, nerede olduğunuzu bilmemek ve tam olarak nerede olduğunuzu bilmenin rahatlığı” hakkında şarkı söylüyor. . “Bu işe geri mi dönecek? Ben oraya neredeyim diyerek geri mi döneceğim? Kapıdan kaçan o kişi kim? O ben miyim? Bu sadece geçmiş turların hayaleti mi?”

O’Donovan’ın kişisel mihenk taşları albümün havasına giriyor: dalgın, kararlı, kararsız ve sonra kararlı bir şekilde umutlu. “Age of Apathy”, Joni Mitchell’e bakan, hızlı tıngırdatılan, ana anahtar bir şarkı olan “Yolcular” ile sona eriyor. Gezegenler arası uzayda bir yolculuk hayal ediyor: ileriye doğru, pandemi sonrası, belirsizlik sonrası, mutlu bir şekilde tekrar hareket halinde.

“Müzik benim için her şey – kelimenin tam anlamıyla en önemli şey” dedi. “Hayatımın nereye gitmesini istediğimi, büyüdüğümde nerede olmak istediğimi, öldükten sonra ne olacağını düşündüğümde – müzik bizi sonuna kadar götürecek olan şeydir. Ve müzik, biz gittikten sonra orada olacak olandır. ”