Amerika’nın Sağında Putin Sorunu Var

Bakec

Member
Sadece birkaç hafta önce ABD sağındaki birçok etkili isim Vladimir Putin’i sevdi, sadece sevdi. Aslında, bazıları hala onu bırakamıyor. Örneğin Tucker Carlson, Putin’in tam desteğinden isteksizce geri çekilirken, hala savaş için Amerika’yı suçluyor ve ABD tarafından finanse edilen biyolojik silah laboratuvarları hakkında Rus dezenformasyonunu teşvik ediyor.

Bununla birlikte, çoğunlukla, Amerika’nın Putin aşıkları bir gerçek anını yaşıyorlar. Putin’in çok sayıda masum insanı öldürmeye istekli bir zorba olarak ortaya çıkması o kadar da değil – bunu zaten biliyorlardı ya da bilmeleri gerekirdi. Sorun şu ki, Donald Trump’ın Ukrayna’yı işgal etmeden hemen önce “akıllı” ve “dahi” olarak övdüğü, hayranlık duydukları güçlü adamın son derece zayıf olduğu ortaya çıktı. Ve bu bir kaza değil. Rusya tam da hiçbir eleştiriyi kabul etmeyen ve hiçbir muhalefete tahammülü olmayan bir adam tarafından yönetildiği için felaketle karşı karşıya.

Askeri açıdan, Rusya’nın açıkça bir yıldırım saldırısı olarak tasavvur ettiği ve günler içinde Ukrayna’yı işgal edecek bir savaş, ülkenin en iyi 10 şehrinden hiçbirini henüz ele geçiremedi – uzun menzilli bombardıman bu şehirleri moloz haline getiriyor. Ekonomik açıdan, Putin’in kendisini olası Batı yaptırımlarından yalıtma girişimi bir fiyasko oldu ve her şey Rusya’nın bunalım düzeyinde bir çöküş yaşayacağını gösteriyor. Bunun neden önemli olduğunu anlamak için, sağın acımasız bir diktatöre, Trump’ın yükselişinden önce başlayan bir tutkuya olan tutkusunun kaynaklarını anlamanız gerekiyor.

Bu diktatör sevgisinin bir kısmı, Putin’in uyanıklık karşıtı bir şampiyon olduğu inancını yansıtıyordu – sizi ırkçı olmakla suçlamayan, iptal kültürünü ve “gey propagandasını” kınayan biri.

Bazıları Putin’in sözde erkekliğine ürkütücü bir hayranlığı yansıtıyordu – Sarah Palin, Başkan Barack Obama “mom jeans” giyerken ayılarla güreştiğini açıkladı – ve görünüşe göre Putin’in halkının sertliği. Daha geçen yıl Senatör Ted Cruz, “uyanmış, hadım edilmiş” ordumuzla alay etmek için tıraşlı bir Rus askerinin görüntülerini ABD Ordusu askere alma reklamıyla karşılaştırdı.

Son olarak, sağdaki birçok kişi otoriter yönetim fikrini beğeniyor. Sadece birkaç gün önce Putin’e övgülerini geri çeviren Trump, bunun yerine Kuzey Kore’nin Kim Jong-un’una hayranlığını ifade etmeyi seçti. Kim’in generalleri ve yardımcıları, diktatör konuştuğunda “korktuklarını” belirterek, “Halkımın böyle davranmasını istiyorum” dedi.

Ama şimdi eski bir dersi yeniden öğreniyoruz: Bazen, güç gibi görünen şey aslında bir zayıflık kaynağıdır.

Sonunda savaşta ne olursa olsun, Rus ordusunun kağıt üzerinde göründüğünden çok daha az ürkütücü olduğu açık. Rus kuvvetleri yetersiz eğitilmiş ve kötü yönetilmiş gibi görünüyor; iletişim cihazları gibi Rus ekipmanlarında da sorunlar var gibi görünüyor.

Hükümetindeki araştırmacı gazeteciler veya bağımsız bekçiler, ülkenin gerçek askeri hazırlığını değerlendirebilecek bir konumda olsaydı, bu zayıflıklar savaştan önce Putin’e açık olabilirdi. Ama Putin’in Rusya’sında böyle şeyler mümkün değil.

İşgalciler de Ukrayna’nın direnişi karşısında açıkça şok oldular – hem kararlılığı hem de yetkinliği ile. Gerçekçi istihbarat değerlendirmeleri Rusya’yı bunun olabileceği konusunda uyarmış olabilir; ama ayağa kalkıp, “Bay. Sayın Başkan, korkarım Ukraynalıları hafife alıyor olabiliriz”?

Ekonomik açıdan, hem Batı’nın yaptırım uygulama istekliliğinin hem de bu yaptırımların etkinliğinin ben dahil hemen hemen herkesi şaşırttığını kabul etmeliyim.

Yine de, Rusya’daki ekonomi yetkilileri ve bağımsız uzmanlar, Putin’i “Rusya Kalesi”nin derinden kusurlu bir fikir olduğu konusunda önceden uyarmalıydı. Dünya demokrasileri Rusya’nın dünya bankacılık sistemine erişimini keserse, Putin’in 630 milyar dolarlık döviz rezervinin büyük ölçüde kullanılamaz hale geleceğini anlamak için derin bir analiz gerekmemeliydi. Ayrıca, Rusya ekonomisinin sermaye malları ve diğer temel endüstriyel girdilerin ithalatına derinden bağımlı olduğunu anlamak için derin bir analiz gerektirmemeliydi.

Ama yine, Putin’e Batı’nın düşündüğü kadar çöküşte olmadığını söyleyen bir diplomat olmak ister miydiniz? ekonomist ona Rusya’nın ithalata ihtiyacı olduğunu mu söylüyor?

Mesele şu ki, açık toplum – muhalefet ve eleştiriye izin veren bir toplum – gerçeğin ve ahlakın ötesine geçiyor. Açık toplumlar ayrıca genel olarak kapalı otokrasilerden daha etkilidir. Yani, insanlara ne yapmaları gerektiğini basitçe söyleyebilen bir güçlü adam tarafından yönetmenin büyük avantajları olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu avantajlar, özgür tartışma ve bağımsız düşüncenin yokluğuyla dengelenmekten daha fazlasıdır. Hiç kimse güçlü adama hatalı olduğunu söyleyemez ya da feci bir karar vermeden önce iki kez düşünmesini isteyemez.

Bu da beni Amerika’nın eski Putin hayranlarına geri getiriyor. Rusya’nın Ukrayna fiyaskosunu ders olarak alacaklarını ve demokrasi düşmanlıklarını yeniden düşüneceklerini düşünmek istiyorum. Tamam, bunun olmasını pek beklemiyorum. Ama her zaman umut edebiliriz.

The Times, editöre çeşitli mektuplar yayınlamaya kararlıdır . Bu veya makalelerimizden herhangi biri hakkında ne düşündüğünüzü duymak isteriz. İşte bazı ipuçları . Ve işte e-postamız: [email protected] .

Facebook , Twitter (@NYTopinion) üzerinden The New York Times Opinion bölümünü takip edin ) ve Instagram .