Alice Childress’in Zamansız Sözlerinin Kişisel Rezonansı Üzerine LaChanze

Bakec

Member
“Çığlık atmaya başladım ama ses gelmiyor… sadece bir çığlık ama ses yok…”

Alice Childress bu sözleri, Roundabout Theatre Company’nin bu sonbaharda Broadway’de yapımcılığını üstlendiği ve Pazar günü sona erecek olan sınırlı sayıdaki 1955 tarihli “Trouble in Mind” oyununda yazmıştı. Linç karşıtı bir oyunun prova sürecini anlatan sahne arkası komedi-dram, tiyatro endüstrisindeki ırkçılığı ele alıyor ve bu alıntı, Siyah Amerikalıların tarihsel olarak deneyimlediklerini özetliyor – dinlemeyi reddeden egemen toplum tarafından duyulması gereken tutarlı bir haykırış .

“Trouble in Mind”da, tiyatroda “gerçekten büyük…” bir şey yapmayı hayal eden orta yaşlı bir aktris olan Wiletta Mayer’i oynuyorum. ” Wiletta ilk kez bir müzikalde değil, bir oyunda başrol oynuyor. Şaşırtıcı bir şekilde, 30 yılı aşkın bir süredir Broadway müzikallerinde sahne almama rağmen, bir oyundaki bu rol benim için de bir ilk. Ve birçok kariyer deneyimimden dolayı mükemmel bir rol: sahnede bir aktris olarak, bu işte geçirdiğim süre, ciddi bir dramatik aktris olarak görülme fırsatına sahip olamamak. Wiletta’nın yerine geçmek için hepsinden yararlanıyorum.

Şimdi ilk kez üniversitedeyken tanıdığım bir karakteri canlandırmak için haftada altı kez American Airlines Tiyatrosu’na gidiyorum. Onun hayat tecrübelerini kendi tecrübem gibi hissedebiliyorum. Pek çok Siyah oyuncunun ifade ettiği şeyleri aktarabiliyorum, ancak Wiletta’nın dediği gibi, “Duymak istemiyorsunuz. ”

İlk önce “Trouble in Mind”ı -Siyah Amerikalı oyun yazarlarının çok çeşitli yapıtlarıyla birlikte- ulusumuzun tarihsel olarak Siyah kolejlerinden ve üniversitelerinden biri olan Maryland’deki Morgan State Üniversitesi’nde bir öğrenci olarak okudum. Oyunlarını sanat ve aktivizm olarak kullanan yazarlar – Childress, Amiri Baraka, Nikki Giovanni, Gwendolyn Brooks ve diğerleri – bana performans sanatçısı olmam için ilham verdi. Onların çalışmalarını incelemek, bir insanı sanatçı ve aktivist yapan değerleri olabildiğince derine inme tutkumu ateşledi. Güçlerini, belagatlerini ve cesaretlerini hissetmek istedim. Childress’ı böyle zamansız sözler üretmeye iten bu cesaret, bu ateş. Aslında onun oyunu orijinal haliyle kelimesi kelimesine oynanıyor.

Childress, 1916’da Charleston, S.C.’de doğdu ve 1994’te Queens’de öldü. Kırk yıl boyunca oyun yazdı ve yapımcılığını yaptı. “Trouble”ı 1955’te, Lorraine Hansberry’nin Broadway’de “A Raisin in the Sun”ı çıkararak tarih yazmasından dört yıl önce ortaya koydu ve Siyah Amerikalılar arasındaki otantik konuşmaları, söylenenleri göstermek için okuduğum ilk oyun yazarıydı. beyazlar ortalıkta yokken beyazlar hakkında. Urban sözlüğün hitap edilen kitleye veya gruba göre konuşma tarzını özelleştirme olarak tanımladığı, kod değiştirme dediğimiz bir Siyah kültürel konuşma biçimini ortaya çıkardı. Childress bunu akıllıca “Trouble in Mind. ” Seyirciye, Siyah aktörler olarak beyaz izleyicileri barındırmak için yapmamız gerekenlere bir göz atıyor.

Oyunun başında Wiletta, genç bir oyuncu olan John’a beyazların etrafında nasıl davranacağını söyler ve yapmanız gereken bazı şeyler olduğunu açıklar:

Stereotipler yıllar içinde değişti – şimdi Siyah erkeklerin aşırı erkekliği var; kırılganlığa veya hassasiyete ihtiyacı olmayan güçlü Siyah kadın; Masumiyeti ortadan kaldırılan siyahi çocuklar – ama aynı kurallar hala geçerli.

LaChanze, Brandon Micheal Hall (genç oyuncu John’u oynuyor), Chuck Cooper ve Danielle Campbell ile oyunda. Kredi. . . Sara Krulwich/The New York Times

“Trouble” Broadway için opsiyoneldi, ancak orada hiç açılmadı çünkü Childress şovun beyaz yapımcıları için diyalogu yumuşatmadı. Oyundaki beyaz yönetmen Al Manners, Wiletta’ya şöyle diyor: “Amerikan halkı sizi görmek istediğiniz şekilde görmeye hazır değil çünkü bir, inanmıyorlar, iki, inanmak istemiyorlar. ve üç, üstün olduklarına ikna olmuşlar. Beyaz erkek yönetmenler, Siyah bir kadının ne söyleyeceği, hissedeceği, hatta nasıl giyineceği konusunda benimle tartıştı.

Childress, işinin yaşamı boyunca Broadway’e gelemeyeceği anlamına gelse bile, niyetleri konusunda özür dilemezdi. Bunu diğer sanatçılarla tartıştım, onun parlaktan daha cesur olup olmadığını merak ettim. Ama onun bir doğrucu, bir kahin olduğu konusunda hemfikiriz.

Bir öğrenci ve genç bir oyuncu olarak, sanatsal hayatımı bu kadar zengin bir şekilde şekillendiren Siyah Amerikalı yazar ve sanatçıların kanonunun çoğunlukla bilinmemesine ve bu kadar az anlaşılmasına şaşırdım. Oyunun yönetmeni, Broadway’de başrol oyuncusu olarak birlikte çalıştığım ilk siyahi yönetmen Charles Randolph-Wright, 15 yıl boyunca bu projeye öncülük etti. Ayrıca kolejde oyunu okudu ve Childress’in özür dilemeyen yazılarına aşık oldu.

“Trouble in Mind” şampiyonudur. Londra’da Duke Üniversitesi’nde ve Royal Shakespeare Company’de eğitim gören ve New York’ta Alvin Ailey ile dans eden Charles’a bunu gerçekleştiremeyeceği defalarca söylendi. Childress, oyundaki sözleriyle sanki altmış yıl önce Charles’a doğrudan şöyle yazmıştı: “İnsanların hiçbir anlam ifade etmediğimizi göstermesinden bıktım. Charles, ben ve o doğmadan önce sahip olması gereken sesi ona vermek istiyor.

Pek çok sohbetimizde, eğlence endüstrisinde Siyahların temsili hakkında onunla konuşurken canlandım. Kafamın içinde yaşadığını hissettiğim bir yönetmenle çalışmak heyecan verici. Bazen paylaşmaya çekindiğim özel düşüncelerimi, Charles daha ben onları ağzımdan bile alamadan cesurca konuşuyor. Childress’e çok benzeyen Charles, çalışmalarında gerçeği söylemeye ve sadece gördüğümüz geniş vuruşları değil, Siyah insanların çok boyutlu tasvirlerine sahip olmaya kararlıdır. Ve açıkçası, ikimiz de bu örnekleri görmekten bıktık. Kendi kariyerimde yapmak istemediğim işleri aldım ama bir işe ihtiyacım olduğu için bu rolleri oynamak zorunda kaldım.

Kendini işine adamış, dirençli bir Siyah yönetmen ve korkusuz, kararlı bir oyuncu kadrosuyla çalışmaya başladım. Childress, yoksullar ve görünmezler adına konuşmak ve dünya çapındaki Broadway topluluğu ve üniversitelerle belagatını paylaşmak istedi. Amerika’nın değerlerini keşfetmek için Siyah aktörler hakkındaki oyununu kullandı. Ama bazı insanlar hazır değildi ve pek çok insan onun sözlerini hiç duymadı. Şimdi gururla omuzlarında duruyor, ruhumu ona açıyor ve kızlarıma ve diğer gerçek aşıklara onun parlaklığını öğretiyorum.

Wiletta oyunda “Bazıları büyük gerçekler dedikleri şeylerle yaşıyor” diyor. “Her zaman büyük bir şeyler yapmak istemişimdir… tiyatroda… elimden gelenin en iyisini yapmak… burada ayağa kalkıp istediğim her şeyi yapmak…

Alice Childress’ın yaptığı da tam olarak buydu.

<saat/>

LaChanze, 2006 yılında “The Color Purple” ile bir müzikalde başrol oynayarak en iyi kadın oyuncu dalında Tony Ödülü’nü kazandı. 2019’da LaChanze ve en büyük kızı Celia Rose Gooding, Broadway’de aynı sezonda başrol oyuncusu olarak sahne alan ilk anne ve kızı oldu.